ANALYSE

Waarom zijn de lopers juist in Berlijn zo snel?

Weer was Berlijn het decor voor een toptijd op de marathon. De Keniaan Kimetto kwam tot 2.02.57. Waarom zijn de lopers juist daar zo snel?

Dennis Kimetto bereikt in Berlijn de finish na 2.02.57. Hij verbeterde daarmee het wereldrecord met liefst 26 seconden. Beeld ap
Dennis Kimetto bereikt in Berlijn de finish na 2.02.57. Hij verbeterde daarmee het wereldrecord met liefst 26 seconden.Beeld ap

1 Berlijn bezit het snelste stadsparcours ter wereld: alleen Chicago gold tot voor kort als sneller.

'Ik wil het parcoursrecord lopen', sprak Dennis Kimetto nog dit voorjaar in Den Haag, bij de CPC Loop, toen hem door zijn Nederlandse manager Ariën Verkade werd gevraagd naar zijn plannen voor de najaarsmarathon van Berlijn. Of hij daar het wereldrecord wilde aanvallen? De Keniaan antwoordde in zijn onverstaanbare en gelispelde Engels dat hij voor het parcoursrecord ging. Hij was slim genoeg om het woord wereldrecord niet in de mond te nemen. Maar het parcoursrecord van de marathon van Berlijn is al sinds 2003 gelijk aan het wereldrecord.

Ooit was Rotterdam met twee wereldrecords zo'n mekka van de loopsport. Die rol is overgenomen door de Duitse hoofdstad. In 1998 liep de Braziliaan Ronaldo da Costa daar het tien jaar oude, 'Rotterdamse' wereldrecord uit de boeken, met een tijd van 2.06.05. Daarna was het record nog tweemaal in handen van andere steden (Londen en Chicago). Maar sinds de Keniaan Paul Tergat Berlijn terugplaatste aan het hoofd van de stedencompetitie, met zijn wereldrecord van 2.04.55, lijken de kaarten geschud.

De toptijd van Kimetto (2.02.57) was het zesde wereldrecord op rij in Berlijn, na Tergat en tweemaal Gebreselassie was er Patrick Makau, Wilson Kipsang en dan nu Dennis Kimetto. Kimetto liep zondag overigens gemiddeld 20,66 kilometer per uur.

undefined

2 Berlijn heeft een vlak parcours.

Het is een enorm gelijkmatig verlopend traject, van de Brandenburger Tor naar de Brandenburger Tor, met weinig scherpe bochten, beschut gelegen tussen de hoge stadwoningen en de hoge flats aan de oostkant van de stad. De wedstrijd bezit een enorm enthousiast publiek. Volgens ingewijden maakt dat mede het verschil met steden als Rotterdam en Amsterdam, waar er met iets meer nuchterheid naar het passerende peloton van Afrikanen wordt gekeken. In Berlijn staat de organisatie als een huis. Er wordt gewerkt met een budget van 7 miljoen euro, vooral bestemd voor de breedtesport die massaal de Duitse hoofdstad opzoekt. Een factor van belang is het weer. Het is er bijna altijd ideaal. Ze noemen dat in Berlijn Kaiserwetter. Een keer per tien jaar regent het volgens de statistieken op die laatste zondag in september. Er wordt extreem vroeg gestart, om 08.45 uur, om extreme warmte te voorkomen. Bij Kimetto parelde in de slotfase het zweet van het hoofd.

undefined

3 Berlijn heeft een wijze hand van atletenkeuze.

Dennis Kimetto, toen nog Koech geheten, verbeterde in 2012 in Berlijn het wereldrecord op de 25 kilometer, met liefst 32 seconden (1.11.18). Hij liep kort daarna in dezelfde stad zijn debuut op de hele marathon, maar liet uit respect de winst aan trainingsgenoot Geoffrey Mutai. Kimetto viel zondag, twee jaar later, het wereldrecord van landgenoot Wilson Kipsang met overtuiging aan. Hij kwam aan een rekensom van 61.30 plus 61.40 over twee halve marathons: 2.03.10. Daags tevoren voorspelde hij zelf een tijd van 2.02.55. 'Ik ben niet verbaasd', sprak Gerard van de Veen, de Nederlandse manager van de wereldrecordhouder. Hij had een jaar geleden, na het record van Kipsang, al het wereldrecord van Kimetto voorspeld. 'Een tijd in de 2.02 zal me niet verbazen.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden