Waarom worden de Russische paralympiërs wel gestraft?

Het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) doet wat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) niet durfde: een ban uitroepen over de Russische sport. Waarom zien we wel Russische olympiërs op de Spelen, maar volgende maand geen paralympiërs? 'Bij het IPC heeft het belang van schone sporters op nummer één gestaan. Het lijkt erop dat bij het IOC politieke aspecten een rol hebben gespeeld', aldus Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit.

Vladimir Poetin spreekt de Russissche paralympische ploeg toe in 2012. Beeld ap
Vladimir Poetin spreekt de Russissche paralympische ploeg toe in 2012.Beeld ap

'IPC haalde alle feiten boven water'

De locatie van de Paralympische Spelen is dan wel op dezelfde plek als de Olympische Spelen, maar de twee evenementen hebben ieder een eigen bond. Dat maakt dat de beslissing over het uitsluiten van Russische sporters kan verschillen.

Zowel het IPC als het IOC nemen hun besluit op basis van het vernietigende rapport van dopingautoriteit WADA. De Canadese jurist Richard McLaren stelde vast dat het Russische sportministerie tussen 2011 en 2015 een grootschalig dopingprogramma runde. Urinestalen werden verduisterd en gemanipuleerd.

Het IPC heeft in tegenstelling tot het IOC alles in het werk gesteld om de feiten over het Russische dopingschandaal boven water te krijgen, zegt Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit.

Volgens Ram heeft het IPC direct na de bekendmaking van het rapport contact opgenomen met McLaren. In eerste instantie was niet eens duidelijk dat ook paralympische atleten meededen in het dopingstaatssysteem. 'Het is heel helder geworden dat voor de Russische paralympiërs hetzelfde systeem gold als voor de olympische sporters.'

Uit het onderzoek van WADA bleek dat tenminste 35 dopingstalen van paralympische sporters besmet of gemanipuleerd waren. In tegenstelling tot het IPC zocht het IOC nooit contact met McLaren, zegt Ram. 'Dat is schokkend.'

Het Internationaal Olympisch Comité liet het oordeel over deelname van de Russen aan de internationale sportfederaties. Russische atleten en gewichtheffers werden van de Spelen geweerd. Maar toch doen 271 sporters mee. Zonder ban had de ploeg 389 sporters geteld. Het IPC laat het oordeel niet aan de bonden over maar bepaalde zelf dat geen enkele Russische sporter welkom is.

267 Russische sporters missen de Paralympische Spelen

De diskwalificatie betekent dat 267 Russische sporters de Paralympische Spelen missen. Bij de vorige Paralympische Spelen eindigde het Russische team op de tweede plaats in het medailleklassement, achter China. Rusland won 102 medailles, waaronder 36 keer goud.

IPC-voorzitter Philip Craven in het Kremlin. Beeld ap
IPC-voorzitter Philip Craven in het Kremlin.Beeld ap

'Politieke belangen'

Het IPC zegt het te betreuren dat ook schone Russische sporters worden getroffen door de de ban, maar zag geen andere keus omdat het Russische systeem te verrot is. 'Het Russische Paralympische Comité is 'niet in staat' om antidopingbeleid uit te voeren. Het antidopingsysteem in Rusland is kapot, corrupt en volledig gecompromitteerd', zei IPC-voorzitter Philip Craven zondagavond.

Ram: 'Bij het IPC heeft het belang van schone sporters op nummer één gestaan. Het lijkt erop dat bij het IOC politieke aspecten een rol hebben gespeeld. Er is een beeld ontstaan dat het IOC is teruggedeinsd om een rijk en machtig sportland als Rusland uit te sluiten. Dat kan ik niet hard maken, maar het is een interpretatie die ik met vele andere mensen deel.'

Poetin met het Russische paralympische team in 2014. Beeld reuters
Poetin met het Russische paralympische team in 2014.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden