Waarom is de Nederlandse atletiekploeg zo succesvol?

Met zes medailles zijn de EK in Zürich voor de Nederlandse atletiekploeg, en vooral voor de vrouwen, ongekend succesvol verlopen. Waar komt die plotselinge opleving vandaan?

Jamile Samuel, Dafne Schippers en Tessa Van Schagen. Beeld null
Jamile Samuel, Dafne Schippers en Tessa Van Schagen.

Door een mislukte wissel op de 4x100-meter estafette voor vrouwen eindigde een spectaculair toernooi voor Nederlandse atletiekploeg in mineur. Uitgerekend tweevoudig Europees kampioen Dafne Schippers kreeg het stokje niet in handen gedrukt, waardoor ze haar derde medaille misliep.

Dat benadrukte onbedoeld het succes van de ploeg. Na zes medailles in vijf dagen tijd werd de zevende al geteld, alsof de Nederlanders in de atletiek dezelfde onaantastbare status genieten als in het schaatsen.

Innerlijke motivatie
Zo gemakkelijk is het niet. In de atletiek zijn Europese prijzen zelden een voorbode van olympische topprestaties. Toch zijn de voortekenen ditmaal zeldzaam gunstig, vooral bij de vrouwen. Zij namen in Zürich alle medailles voor hun rekening.

Vooral de mondiale topprestaties van Schippers (goud op de 100 en 200 meter), Sifan Hassan (goud op de 1.500, zilver op de 5.000) en Nadine Broersen (zilver op de zevenkamp) doen vermoeden dat Ellen van Langen bij de Zomerspelen van 2016 eindelijk een opvolgster zal krijgen. Zij veroverde in 1992 de laatste olympische atletiekmedaille voor Nederland, op de 800 meter.

De diversiteit van de atletiek is terug te vinden in de verklaringen voor het succes. Die variëren van bondsbeleid tot migratie, van innerlijke motivatie tot een IOC-besluit, ja, zelfs tot wraaklust.

null Beeld null

Voltijds bondcoaches
Schippers en Broersen hebben bij uitstek baat gehad bij een beleidskeuze die acht jaar geleden is gemaakt door oud-technisch directeur Peter Verlooy. De Atletiekunie stelde met financiële hulp van NOC*NSF voltijds bondscoaches aan, onder meer voor de sprint en meerkamp. Dankzij die programma's kunnen ambitieuze atleten terecht op sportcentrum Papendal, waar ze zich elke dag onder medische begeleiding mogen bekwamen in hun discipline.

Het meerkampprogramma heeft een flink aantal medaillewinnaars opgeleverd, onder wie Schippers en Broersen. Datzelfde geldt voor de sprint. Door de nadruk te leggen op de estafette werden ook snelle lopers zonder individuele medaillekansen gemotiveerd toch voor topsport te kiezen.

Migratie
De sprint profiteerde ook van een andere factor: migratie. Toen het IOC in 2011 besloot de Nederlandse Antillen niet langer als zelfstandige sportnatie te beschouwen, kozen topsprinter Churandy Martina en verschillende Antillianen Nederland als basis.

Ook via andere vormen van migratie is de Nederlandse atletiek versterkt. Geboren Keniaanse atleten als Lornah Kiplagat en Hilda Kibet kwamen jaren geleden voor de liefde naar Nederland. Vorig jaar verkreeg de langdurig in Rotterdam woonachtige Ghanees Ignisious Gaisah de Nederlandse nationaliteit, net als de voormalige Ethiopische vluchteling Hassan. Zij werden bij hun naturalisatie bijgestaan door de bond.

Madiea Ghafoor. Beeld null
Madiea Ghafoor.

Financiële steun
Vanwege hun toewijding en prestatiedrang gelden Hassan en Gaisah als voorbeelden voor andere atleten, vooral sinds de financiële bijdrage voor de atletiek door NOC*NSF vorig jaar is teruggeschroefd. Olympisch succes bleef immers uit. Vooral de middellange afstand werd flink gekort. Toch wonnen Hassan en Susan Kuijken in Zürich drie van de zes medailles.

De ironie wil dat Hassan wordt bijgestaan door de weggestuurde middellange-afstandscoach Honoré Hoedt, die zijn onvrede over het schrappen van de financiële steun niet verbergt. Als matig betaalde deeltijdcoach van Noorwegen lijkt hij via Hassan wraak te willen nemen op de bureaucraten.

Hoewel technisch directeur Ad Roskam beweert dat er voldoende geld is om topatleten te steunen, is het geen vetpot in de atletiek. Buiten de meerkamp en sprint kunnen talenten en coaches zich nauwelijks voltijds aan hun sport wijden.

Vandaag in de Volkskrant: 'Bondsbeleid, motivatie, migratie en wraakzucht'

null Beeld null
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden