AnalyseEK handbal

Waarom het voorlopig niet tot een groot handbaltoernooi in eigen land komt

De Nederlandse handbalsters weten, zoals bij het EK in Frankrijk, steeds meer de Nederlandse sportliefhebber voor zich te winnen. Toch past de handbalbond vanwege een les uit het verleden voor de organisatie van een groot toernooi.

Doelvrouw Tess Wester viert een treffer in het duel tussen Nederland en Duitsland, afgelopen woensdag.Beeld AFP

Het enthousiasme voor handbal is de laatste jaren fors toegenomen in Nederland. Dat is de grote verdienste van het vrouwenteam. Een groot kampioenschap zal het Nederlands Handbal Verbond evenwel niet voor zijn rekening nemen. Voorzitter Tjark de Lange van het NHV, een zakenman, is in de coulissen van het EK in handbalgek Frankrijk uitgesproken. ‘Onder de huidige condities zullen wij ons nooit melden voor een groot toernooi.’

Het zijn de gevolgen van het teruggeven van het EK van 2012. Het handbalverbond, dat het vrouwentoernooi in 2007 toegewezen kreeg, zag bij nadere beschouwing geen kans de begroting van 4,4 miljoen euro recht te breien. Het originele budget bedroeg zelfs 5,1 miljoen. Het gevreesde tekort was 1,2 miljoen euro, vooral kosten voor het uitbouwen van de sporthallen van Apeldoorn en Maastricht tot internationaal aanvaardbare arena’s.

Risico

De Lange moest de zaak snel regelen, een jaar na diens aantreden in 2011. ‘Het originele risico was 1,2 miljoen. En dat was nog voorzichtig geschat. De boete van de Europese Handbal Federatie was 6 ton. Dus we hadden het risico daarmee al met de helft naar beneden gebracht. Uiteindelijk hebben we 220 duizend euro aan de EHF betaald. Bij de zittingen over die boete zijn we erg geholpen door de Duitser Andreas Thiel en de Zweed Arne Elovsson. Zij waren de arbiters, niet erg gewenst door hun eigen EHF overigens. Maar zo zijn we aan die reuzenboete ontsnapt.’

Het teruggeven, het vervolgens uitsluiten van het Nederlands team van het naar Servië verplaatste toernooi plus de juridische gevechten nadien waren de onvermoede gevolgen van het olympisch vuur dat in het eerste decennium van deze eeuw in Nederland woedde. Sportbonden werden aangemoedigd een groot landentoernooi voor hun rekening te nemen. Nederland, dat het WK handbal van 2003 om dezelfde financiële onvermogens had moeten teruggeven, stak de vinger op voor het EK van 2012.

De Lange: ‘Het NHV is gek gemaakt door NOCNSF en Olympisch Vuur, de organisatie achter olympisch plan 2028. Nu zeg ik: hoe kon het NHV destijds zo stom zijn? Eerst kregen ze ondersteuning van die mensen van het Olympisch Vuur (met voorzitter Camiel Eurlings, red.), maar toen het kabinet-Rutte I een streep had gezet door die olympische plannen, was dat enthousiasme weg. Hun belang was weg. En wij hadden dat toernooi op de kalender staan.’

Het Nederlands handbalteam vrouwen viert de overwinning na de wedstrijd Nederland tegen Duitsland bij het EK Handbal in Frankrijk, afgelopen woensdag.Beeld ANP

Geen hallen met tribunes rondom

Het NHV ontving een brief van de Nederlandse olympische sportkoepel met het dringende advies het toernooi terug te geven. Van de begroting was door deskundigen al ‘gehakt gemaakt’. ‘We stonden met de rug tegen de muur. Ik heb gezegd: dan kunnen we het ook niet meer organiseren. Want als wij hierop failliet gaan en er komen schuldeisers, dan weet je dat die brief altijd boven water komt. Wij zijn een openbare organisatie. De rechter zou de verantwoordelijkheid bij onze bestuursleden leggen. Ik zou met mijn volle verstand tegen het advies van mijn koepel zijn ingegaan. Kom, zeg. Dan ben ik persoonlijk aansprakelijk’, aldus De Lange die in Frankrijk zijn nationale ploeg komt aanmoedigen en dat combineert met een overleg met de hoogste handbalkoepel, het IHF.

Met zijn kennis van internationale zaken weet De Lange inmiddels dat de eisen van de wereldbond IHF lager zijn dan die van de Europese EHF. Dat vraagt voor een EK handbal om sportstadions van minimaal vierduizend zitplaatsen voor de drie poules zonder het thuisland. ‘Die hallen, met tribunes rondom, als een kuip, hebben wij niet in Nederland. Dan moet je bijbouwen voor tonnen. Wij hebben nu eenmaal geen professionele indoorsport in ons land. Er zijn geen clubs die dat van hun stad eisen, om grote Europese wedstrijden te spelen. Dan zijn zulke hallen er ook niet.’

Ratio

Zo is Nederland met een geweldige generatie handballers gedwongen toe te kijken bij de verdeling van toernooien die een deel van het land nog meer voor de spektakelsport zou kunnen winnen. De Lange zegt bij zijn Franse visites dat hem dat niet spijt. Hij vindt dat ratio hoort te heersen bij besturen. Er zijn te veel bestuurders die in de emotie – de zogenaamde liefde voor de sport – ongekende risico’s nemen.

Het NHV stond, toen De Lange in 2011 aantrad, een half miljoen rood. Het EK voor junioren in dat jaar kostte liefst 349 duizend euro. Er was een rapport van Twijnstra & Gudde. ‘Dat sprak van de boel opheffen. Daar was geen woord te veel aan gezegd. Het was echt een drama.’ Nu staat het NHV weer een half miljoen in de plus.

Er is een Kamermotie ingediend door VVD-parlementariër Rudmer Heerma om olympische kwalificatietoernooien voor Nederland binnen te slepen. De vinger van het handbalverbond zal zeker niet nog een keer omhoog gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden