Waarom Barcelona de beste ploeg aller tijden is

Barcelona is in de ogen van velen de beste voetbalploeg aller tijden. Het elftal is de concurrentie een decennium te snel af. En dus won Barcelona dus de Champions League in de finale tegen Manchester United in Londen.

De laatste training van Barcelona voor de Champions League-finale van vanavond.Beeld getty

Soms gaat het voetbal van Barcelona bijna te snel voor het woud van camera's rond het veld. Af en toe is de virtuele werkelijkheid van de Playstation een suffe bedoening, voor wie die naast de werkelijkheid van Barcelona legt.

Barcelona is een paar jaar geleden in de tijdmachine van het voetbal gestapt. Toen het deurtje weer openging, bleek de ploeg neergestreken in 2021, als uitdrager van schier perfect combinatievoetbal, uitgevoerd in een duizelingwekkend tempo. En de opponenten leven nog in 2011.

Technisch briljant
Met staccato uitgesproken zinnetjes beoordeelt toptrainer Guus Hiddink het spel van Barcelona. 'Technisch briljant. Ik kan gebiologeerd kijken naar hun manier van verdedigen. De ploeg geeft letterlijk wendingen aan het spelverloop. Iedereen is aanspeelbaar, ook in de dekking. En ze worden helemaal gek als ze de bal kwijt zijn. Dan willen ze hem meteen terug.'

Het is dit seizoen al tientallen keren gesteld, door trainers, spelers, analytici en fans. Barcelona is het beste clubteam aller tijden. Hoe dat te meten is? Dat is officieel niet te meten, omdat elk tijdvak zijn uitblinkers heeft. Maar toch spreken kenners de lof uit als een mantra. Zelfs de bedachtzame Bert van Marwijk, bondscoach van het Nederlands elftal, geeft het volgende antwoord op de vraag of Barcelona het beste elftal aller tijden is: 'Ik denk het wel.'

Op jacht
Van Marwijk is het meest onder de indruk van het vermogen de bal te heroveren. Dat is nog nooit vertoond. 'Die kleine, creatieve mannetjes gaan meteen op jacht als ze de bal hebben verloren, ook op de helft van de tegenstander.'

Het is als het totaalvoetbal van Oranje in de jaren zeventig, maar dan in extreme vorm, in een veel hoger tempo, dieper op de speelhelft van de tegenstander. Totaalvoetbal anno 2011. Het spel draagt ook het stempel van de maestro van de originele kunstvorm, van Johan Cruijff dus, de voormalige trainer van Barcelona en de inspiratiebron voor zijn toenmalige spelmaker, Josep Guardiola.

Criteria
Het is eenvoudig om een aantal criteria van Barcelona's tovenarij te formuleren.

De exceptionele techniek is de basis van alles. Met name Xavi, Iniesta en Messi beheersen vrijwel alles; kort spel en de lange pass, met links of rechts gegeven, de dribbel of het één keer raken. Wegdraaien. Ze zijn bijna perfecte voetballers. Het is alsof ze door wijlen Wiel Coerver, goeroe van de techniektraining, zijn opgesloten in een voetbalkooi en pas naar buiten mochten toen ze alle technieken beheersten.

De doelman (Valdes) kan meevoetballen, de centrale verdedigers (Piqué, Puyol) koppelen onverzettelijkheid (Puyol) aan overzicht en het vermogen het middenveld te versterken (Piqué), de backs (Dani Alves op rechts, Adriano, Abidal of Maxwell links) doen voortdurend mee aan het offensief. Iedereen is voortdurend aanspeelbaar, het elftal is constant in beweging. Barcelona is het perpetuum mobile van het voetbal.

Gewenning
Een andere krachtbron is de gewenning aan elkaar. Het elftal is, in een tijd van voortdurend verhuizende voetballers, door de bank genomen al jaren samen. Velen zijn opgeleid op La Masia, het jeugdcomplex van de club. Ze kunnen elkaar dromen, ze kunnen hun speelwijze blind uittekenen.

Een publiek geheim is het driehoekje. Voetbal zweert bij driehoekjes. A speelt naar B, B naar C, B terug naar A, of juist weer naar C. Barcelona maakt overal driehoekjes, vaak op een stukje veld en ogenschijnlijk ongevaarlijk. De bal verlaat dat driehoekje alleen om te verhuizen naar een ander driehoekje.

Het driehoekje schuift steeds verder op naar het vijandelijke doel. Tik, tik, tak. Het is een symfonie in up-tempo; de Sabeldans van Katsjatoerian in voetbalvorm. Niemand anders komt aan de bal. De tegenstander wordt gek, die krijgt zin om een schop uit te delen.

Eruptie
Het driehoekje vertraagt het tempo of versnelt juist, en opeens is daar die eruptie. Dan ontsnapt Messi (of een ander) en volgen de anderen in zijn kielzog. Mocht hij de bal verliezen, dan zijn ze snel bij hem om die weer te heroveren. Dat gebeurt bijna zonder overtredingen. Het lukt door inzicht, techniek en de juiste opstelling.

Om onder die druk uit te komen, heeft de tegenstander nog meer techniek nodig dan Barcelona. Die tegenstander bestaat nog niet, want die heeft de vlucht in de tijdmachine gemist.

Lees meer in de Volkskrant van vandaag


Beeld epa
Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden