Waarom als terrorist een bus voetballers aanvallen, vroeg Dortmund-supporter Tanja zich af

De dag na de terreuraanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund stromen de fans weer als vanouds naar het stadion. Vrijwel niemand zegt bang te zijn. Aanslagen lijken een alledaags risico te zijn geworden.

Sterre Lindhout
Veel bewaking bij het stadion van Borussia Dortmund Beeld Arie Kievit
Veel bewaking bij het stadion van Borussia DortmundBeeld Arie Kievit

Rondom het stadion zijn de straten zwart-geel. Dortmundfans zwermen als bijen om hun bijenkorf. 'Zoals altijd', zegt Michaela (45) tegen haar vriendin Tanja (41). Het klinkt opgelucht. En toch. 'Ik vind de sfeer wel anders, jij?' 'Mwah.' 'Maar het is goed dat we gaan.' 'Als het straks begonnen is, is het weer zoals altijd.'

Dinsdagavond zaten de vriendinnen in het Signal Iduna stadion toen Tanja een appje kreeg van een vriend. De spelersbus was aangevallen, stond er. Een terroristische aanslag, blijkt nu. De vriendinnen dachten ook meteen aan terrorisme. 'Hooligans doen domme dingen, maar niet zoiets.'

Ze snijden een stukje af door het plantsoen, de narcissen zo geel als de veters van hun sneakers, trapje af. Daar staan ze op de Strobelallee, voor het stadion. Naast hen staat een blauwe tank, een pantservoertuig van de politie. Die stond er gisteren niet.

Ruim een etmaal na het ontploffen van drie bommen rondom de spelersbus van 'de Borussen', weten politie en justitie nog veel dingen niet. Ja, er is een 25-jarige Irakees uit Wuppertal gearresteerd, een islamist. Ook sprak de politie met een tweede islamist, een Duits staatsburger van 28 uit Fröndenberg, ook in de buurt.

Dat het motief van de aanslag ook islamistisch is, staat volgens het gerechtshof in Karlsruhe nog niet vast. Er bestaat twijfel over de brief die in drievoud werd gevonden in de buurt van de bus. In de brief eist IS de aanslag op. De schrijvers willen dat Duitsland stopt met zijn bemoeienis met de oorlog in Syrië en zijn legerbasis in het plaatsje Rammstein sluit. Dit soort concrete eisen zijn atypisch, net als het taalgebruik in de brieven. In de brief komen de termen 'Kalifaat' en 'Islamitische Staat' voor, die worden gewoonlijk niet gebruikt door IS-sympathisanten.

Voetbal was van ondergeschikt belang, aldus Dortmund-coach Thomas Tuchel. De spelers waren aangeslagen, de dag na de aanslag op de spelersbus. De wedstrijd tegen Monaco ging verloren: 2-3.

Extra security

Waarom zou je als terrorist een bus met voetballers aanvallen? Daar kwam Tanja in eerste instantie niet uit. Maar woensdagmiddag had ze het opeens. 'Dortmund is een voetbalstad, we zijn hier een grote familie van fans. Dus wat doe je als je Dortmund pijn wilt doen? Dan val je de BVB aan. Ik zei het vanmiddag nog: ze willen ons afschrikken.'

Ze schuiven aan in een rij voor de, extra, security. Ze zijn niet van plan zich te laten afschrikken, net als de andere 65.849 fans, onder wie drieduizend aanhangers van tegenstander AS Monaco. Haast niemand zegt bang te zijn. Ja, het risico van een aanslag bestaat altijd en overal, daar ontkom je niet aan. Mensen lijken zich bij dat sinistere besef te hebben neergelegd.

Aanslagen zijn alledaags geworden. Dat geldt ook voor de doelwitten en de middelen waarmee aanslagen worden gepleegd. Het is een lange weg van 11 september 2001 naar de aanslag op 11 april 2017. Van een vliegtuig als wapen, een hoogst symbolisch doelwit en duizenden doden, via middelgrote aanslagen zoals die in de Parijse club Bataclan, naar bommen op een spelersbus van de nummer vier van de Duitse competitie, in een onbestemd straatje in een tamelijk onbestemde stad in het Ruhrgebied.

Supporters verenigen zich tegen geweld Beeld Arie Kievit
Supporters verenigen zich tegen geweldBeeld Arie Kievit

Soft targets, noemen ze dat in IS-propaganda. En die worden gepropageerd, waarschijnlijk uit noodzaak omdat de beveiliging van grotere aanslagdoelen verbeterd is. En afgezien van het grote verschil in omvang van leed en schade, is de onzekerheid die ervan uitgaat in essentie gelijk.

Maar was dit wel IS? Voor de veiligheidsdiensten en voor de Europese voebalbond UEFA waren de vraagtekens in het onderzoek geen reden om de kwartfinale verder uit te stellen.

'Daar was ik wel verbaasd over', zegt Joe (63). Hij had vandaag eigenlijk thuis willen blijven uit bezorgdheid om zijn zoon Vincent (14), die naast hem een besmuikte 'pap, waarom moet je dit nu weer zeggen'-glimlach' vertoont.

Dat ze nu toch in de rij staan voor de veiligheidscontrole bij de west-tribune komt door de SPD. De sociaal-democraten, waarvan Joe al veertig jaar lid is, stuurde een mail. Daarin riepen ze partijleden op in zo groot mogelijke getale naar het stadion te gaan, net als minister-president Hannelore Kraft, die uit het stadion zou twitteren dat ze kippenvel kreeg bij You never walk alone. En als de partij iets van hem vraagt, doet vader Joe dat. Daar had Vincent mooi geluk mee.

Voor hen beginnen supporters van Monaco te dansen en Dortmund-fans te omhelzen. 'Dortemunde!', klinkt het met een dik Frans accent. 'Bizar', zeggen een paar Duitse jongens. 'Gisteren stonden ze nog te matten, nu krijg je dit.'

Fans worden gefouilleerd bij de aankomst bij het stadion Beeld Arie Kievit
Fans worden gefouilleerd bij de aankomst bij het stadionBeeld Arie Kievit
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden