Waarom alle ogen gericht zijn op het gevecht tussen Rico en Badr

Vanavond vindt het langverwachte gevecht tussen kickboksers Rico Verhoeven en Badr Hari plaats. Drie vragen over waarom alle ogen op hen gericht zullen zijn.

Jurriaan Nolles
Badr Hari en Rico Verhoeven tijdens de 'weigh in' en 'stare down' voorafgaand aan het gevecht in Oberhausen. Beeld anp
Badr Hari en Rico Verhoeven tijdens de 'weigh in' en 'stare down' voorafgaand aan het gevecht in Oberhausen.Beeld anp

Waarom is er zoveel aandacht voor dit gevecht?

Het heeft alles te maken met de reputatie van van Badr Hari (31), zowel binnen als buiten de ring. Hari is berucht vanwege zijn mishandelingen in het Amsterdamse uitgaansleven, met als dieptepunt die van de inmiddels vermoorde Koen Everink. Tien dagen na het gevecht doet de Hoge Raad uitspraak in die zaak. Ook in de ring heeft Hari meermalen zijn duistere kant laten zien. Tot twee keer schopte hij door op het hoofd van een tegenstander die al op de grond lag. Een doodzonde in de sport.

Aan de andere kant is Hari een talentvolle en spectaculaire kickbokser: tot twee keer toe werd hij wereldkampioen. Hij won in zijn carrière 106 van de 112 partijen, waarvan 92 op knockout: een hoog percentage. De kickbokswereld weet: Als Hari in de ring verschijnt, gebeurt er iets speciaals.

Hari neemt het op tegen Rico Verhoeven (27), de wereldkampioen en het beste zwaargewicht van zijn generatie. Verhoeven, die een Engelstalige mbo-studie business management heeft afgerond, geldt als een voorbeeldig atleet met onbesproken gedrag. Verhoeven zei tijdens de weging dat hij het gevecht zag als een strijd werd tussen 'goed en kwaad, net zoals in goede films'.

Wie is de favoriet?

Badr Hari is conditioneel minder dan Verhoeven. Daarom zal Hari er alles aan doen om het gevecht in de eerste ronde met een knockout te beslissen. Als Verhoeven de eerste ronde overleeft, heeft hij de beste kansen.

Verhoeven is een gedisciplineerde vechter die nooit een training overslaat. Hij is bovendien een natuurlijk zwaargewicht: alles aan hem is groot, grof en sterk. Op zijn 16de versloeg hij een man van 28 op knockout.

Verhoeven is een slimme vechter: hij loert op foutjes van zijn tegenstander en kan de wedstrijd als geen ander lezen. Hij wint net zo lief op punten als op knockout.

Bovendien heeft hij een wedstrijdritme, dat Hari ontbeert. Verhoeven werd op zijn 24ste wereldkampioen en sindsdien werd hij vaak uitgedaagd, maar hij heeft nooit meer verloren.

Rico Verhoeven. Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant
Rico Verhoeven.Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant

Rico Verhoeven

Gewicht: 116 kilo
Lengte: 1.96
Aantal wedstrijden: 60
Winst: 49
Winst op knockout: 13

Hari vecht daarentegen al drie jaar geen serieuze wedstrijden meer. Toen hij de uitdaging van Verhoeven aannam, moest hij zijn lichaam vanaf het nulpunt klaarstomen voor de strijd met de wereldkampioen.

Voorspellingen in het zwaargewicht zijn lastig. Iedere klap die Verhoeven (116 kilogram) of Hari (114 kilogram) uitdeelt, kan fataal zijn door de enorme kracht. Één moment van onoplettendheid kan een knockout betekenen.

Groot en toch snel, sterk maar niet stom

De Volkskrant liep afgelopen zomer een dag mee met kickbokser Rico Verhoeven. Lees ook: Een berekenende vechter op eenzame hoogte.

Wat staat er vanavond op het spel?

Verhoeven en Hari vechten niet om de wereldtitel: Hari eiste dat het gevecht maar drie ronden zou duren, terwijl er voor een titelgevecht vijf ronden nodig zijn. In een lang gevecht is de kans groter dat Hari het aflegt tegen de fitte Verhoeven.

Voor Verhoeven is dit de kans om zijn carrière glans te geven. Hem wordt vaak geweten dat hij heerst in een tijdperk waarin hij geen serieuze tegenstand heeft. De gloriedagen van het kickboksen waren tijdens K1. Complete Japanse stadions zaten bomvol om Peter Aerts, Remy Bonjasky, Semmy Schilt én Badr Hari aan het werk te zien. Met het verdwijnen van de K1 verloren de kampioenen de interesse voor de sport.

Het gat werd opgevuld door kickbokspromotor Glory en Verhoeven werd hun uithangbord. Veel kickboksfans vinden dat Verhoeven het eens moet laten zien tegen een grootheid uit de vorige generatie. Vanavond is zijn kans.

Badr Hari. Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant
Badr Hari.Beeld Guus Dubbelman / De Volkskrant

Badr Hari

Gewicht: 114 kilo
Lengte: 1.98
Aantal wedstrijden: 118
Winst: 106
Winst op knockout: 92

Hari heeft gezegd dat hij vooral vecht voor de vergoeding van, naar verluidt, een paar ton. 'Ik sla Ricootje in de eerste ronde knock-out. Dan is die gordel van hem geen drol meer waard en heb ik lekker kunnen cashen. Daarna daag ik hem nog eens uit voor een gevecht om de titel. Is het nog een keer payday.'

Ook voor Hari staat er veel op het spel, al was het maar vanwege zijn grote mond voorafgaand aan het gevecht. Het is bovendien waarschijnlijk de laatste keer dat hij zijn naam als sportman kan waarmaken.

'Een echte straatjongen'

De jeugdtrainer van Badr Hari haalt herinneringen op. Lees ook: Heus, 'Badrtje' heeft ook zijn zachte kant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden