Weblog

'Waar was de spreker namens het COC in Sotsji?'

Sportredacteur John Volkers was vanmorgen bij een bijeenkomst waar over sport en mensenrechten werd gesproken. Zonder dat er iemand van het COC bij aanwezig werd, of er überhaupt lang bij de positie van homo's in Rusland werd stilgestaan.

Activist Vladimir Luxuria, die vooral opkomt voor de rechten van transgenders, op weg naar een ijshockeywedstrijd in Sotsji, gisteren. Beeld ap

De olympische club van het Holland Heineken Huis vulde zich vanochtend met belangstellenden en sprekers over het thema 'sport en mensenrechten'. Het was een leuk zaaltje vol. Namens de wereld van de mensenrechten was daar Eduard Nazarski, de directeur van Amnesty International Nederland. Hij kreeg royaal spreektijd over benadeelde arbeiders, gedwongen verhuizingen en gesnoerde monden.

Mijn vraag in het plenaire deel waarom het onderwerp homorechten niet explicieter was behandeld, leidde tot het antwoord dat het toch was genoemd (door Nazarski) en dat het zeker niet met opzet buiten de agenda was gehouden. 'Er waren zeker geen restricties', aldus panellid Jan de Jong, directeur van de NOS. Dat was het goede antwoord. Journalisten horen zich de mond niet te laten snoeren.

Navraag leerde dat er wel een spreker van het COC, de Nederlandse homobelangenorganisatie, was uitgenodigd, maar dat die niet naar Sotsji was gekomen. NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis: 'We hebben het COC gevraagd, maar ze zijn er niet.'

Beeld ap

Kostbare brainstorms
Er was een tijd dat de nationale sportkoepel vele tickets boekte voor hooggeëerde gasten die bij zogenaamde 'expert meetings' diep gingen nadenken over de Olympische Spelen van 2028 in Nederland. Turijn, Peking, Vancouver en Londen waren plekken waar de experts zich graag verdiepten in de olympische potentie van Nederland. Sinds het kabinet Rutte 2 Amsterdam 2028 bij het oud vuil zette, is het over met die kostbare brainstorms.

NOC*NSF heeft ook de hand op de knip gelegd. Als het COC naar Sotsji wilde komen, om de benarde positie van de homo's in Rusland aan de kaak te stellen, dan had het daar zelf voor moeten betalen. De deur stond open in het Holland Huis. Maar het kaartje voor de bus had het COC zelf moeten betalen. Het is een volkomen verstandig standpunt van de Nederlandse olympiërs in den vreemde. Als je iets voor de bühne wilt brengen, prima, maar dan wel op eigen kosten.

Olympische Spelen 2028, de term waarmee je vroeger in nationale sportkringen werd doodgegooid, kwam gelukkig nauwelijks aan bod in het eerste debat uit een reeks over de integriteit in de sport. Alleen Jan de Jong (NOS) begon er nog even over. Dat grote evenementen als de Olympische Spelen en WK voetbal nog slechts welkom lijken in landen, waar het volk minder in staat is om lastige vragen te stellen. Het is geen toeval, zei De Jong, dat we voor zulke toernooien in het verleden in China waren, nu in Rusland, en straks in Brazilië, nog eens Rusland (WK 2018) en Qatar.

De Jong gooide nog een keer letterlijk 'Amsterdam 2028' in de ether. Als Nederland toch die Spelen zou krijgen, hoe zou het buitenland dan op onze normen en waarden reageren. Bijvoorbeeld China, zei De Jong. Kijken die niet raar aan tegen de euthanasie zoals die in Nederland wordt toegepast? Zouden die er in de openbaarheid niet graag iets van zeggen? Het was een mooie omdraaiing van zaken die aanwezige politici en officials gratis meekregen voor hun verdere verblijf op de Olympische Spelen van Sotsji.

John Volkers is sportredacteur van de Volkskrant. De Winterspelen van Sotsji zijn zijn twaalfde Olympische Spelen.

Mensen kussen op Valentijnsdag in Peking. Op de vlag: to Russia with love. Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden