Waar Dafne straks wel en juist níet aan moet denken

Dafne Schippers geeft niet om sportpsychologen. Toch zijn de innerlijke demonen die kunnen opduiken in de beladen finale van de 200 meter vannacht in een model gevat: de zes cirkels van aandacht. Wat mag ze absoluut niet denken? En wat wel?

null Beeld anp
Beeld anp

Wat moet ik doen?

Bolle rug, laag blijven, versnellen uit de bocht. Het is een race als alle andere. Tientallen keren heeft Dafne Schippers de 200 meter gelopen. In Hengelo, Oslo en Peking. Elf seconden hangen in de bocht, in krap elf seconden rechtuit naar de eindstreep. Het zit in haar systeem, haar lichaam lijkt ervoor geschapen. De baan is een tunnel, de witte lijnen een muur. Er is niets anders. Geen publiek. Geen tegenstander. Ontspanning. Eindelijk mag het. Kan het. Haar race. Wat een voorrecht.

Wat gebeurt er toch om me heen?

Het is fris, laat op de avond in Rio. Waarom moet het trainingspak uit in de callroom, waar atleten wachten? Omkleden gebeurt altijd op de baan, achter het startblok. Dan blijven de spieren langer warm. Warme benen zijn snelle benen. Het is een onbegrijpelijke nieuwe regel, vindt Dafne Schippers. Tien, twintig minuten wachten op het startschot, half naakt. Het is toch winter in Brazilië? De ochtendzon wil ze voelen, zoals bij de series. Waarom zijn de finales niet overdag als het lekker sprintweer is?

Duits model

De zes cirkels van aandacht zijn bedacht door hoogleraar sportpsychologie Hans Eberspächer, die veel met Duitse topsporters werkte. Ook in Nederland is het model populair. In Rio refereerden turnsters Sanne en Lieke Wevers aan de cirkels tijdens de ophef rond Yuri van Gelder. Ze gebruikten de methode om de controverse buiten hun voorbereiding te plaatsen.

Waarom is het niet zoals het hoort?

De lies is altijd gezond geweest. Hoe kon die opspelen? Nota bene in de laatste versnelling voor de 100 meter. Dagen heeft Schippers gerust om te wennen aan het drukke olympische dorp, aan het klimaat, aan het tijdsverschil. Ze weet wat het is. Ze is ervaren, oplettend en met aandacht voor details. Acht kilo voeding heeft ze mee om te zorgen dat haar spieren en pezen geen energie tekort komen. Ze koestert haar lichaam, haar instrument. Hoe kan het haar in de steek laten?

Hoe kan ik voorkomen dat ik verlies?

Elaine Thompson is sneller geworden. 10,71 op de 100 meter: wat betekent dat op de 200 meter? Het verschil was vorig jaar al zo klein bij de WK atletiek. Schippers won goud in 21,63, Thompson liep 21,66. Nu heeft de Jamaicaanse goud op zak. Ze loopt op de beste brandstof: gelukzaligheid. Schippers heeft juist iets recht te zetten. Nooit eerder moest ze zo'n tegenslag overwinnen. Altijd presteerde ze in een roes van zelfvertrouwen. Bij de WK indoor ging het mis op de 60 meter. Geen goud, al had ze de hele winter geen race verloren. Kan dat opnieuw?

Wat als ik verlies?

De 100 meter is mislukt. Dat scheelt veel geld. Was Schippers de snelste vrouw ter wereld geweest, dan had ze verdiend als een voetballer. Miljonair zou ze zijn geworden, door vier jaar lang haar snelheid, charme en uitstraling te gelde te maken. Wat als de 200 meter ook tegenvalt en ze haar wereldtitel niet omzet in olympisch goud? Nike beloont prestaties en straft bij verlies. Haar oudere broer heeft net zijn baan op gezegd om haar fulltime te begeleiden. Kan dat allemaal uit?

Wat doe ik hier nog?

Even dacht Dafne Schippers dat de Spelen voorbij waren. Ze kon nauwelijks lopen door een acute liesblessure, vorige week woensdag. Die kwam uit het niets. Ze is nooit ernstig geblesseerd. En dan dit, aan de vooravond van de belangrijkste week uit haar carrière? De pijn lijkt overwonnen. De coördinatie is terug. Maar het kan weer gebeuren. Wat als dat de lies opspeelt bij de start van de finale, in een uitverkocht Olympisch Stadion? Wat als ze hinkend het blok verlaat? Heeft meedoen wel zin?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden