Vrouwenpolo krijgt op weg naar Sydney eindelijk erkenning

Geen land heeft zo geijverd voor erkenning voor het vrouwenwaterpolo als Nederland en na twintig jaar van wereldwijd campagne voeren lonkt eindelijk de beloning....

Van onze verslaggever

Marcel van Lieshout

PERTH

Het wereldkampioenschap in Perth móet komende vrijdag met de titel worden afgesloten, vinden bondscoach Kees van Hardeveld en zijn speelsters, voor minder doen ze het niet. Voorlopig ligt de ploeg op koers, in alle groepswedstrijden toonde Nederland zich de meerdere. Van de twaalf WK-deelnemers maakte de ploeg van Van Hardeveld tot dusverre de beste indruk.

Afgelopen weekeinde werden twee naar traditie lastige opponenten verslagen maar bij alle gejuich over de zeges op Italië (6-5) en Hongarije (7-4) achtte de bondscoach een kritisch woordje gepast. Al was het maar om er op te wijzen dat de wereldzwembond FINA er kennelijk nog niet van doordrongen is dat vrouwenpolo voor 'vol' moet worden aangezien.

Van Hardeveld: 'Spelen we tegen Italië, één van de sterkere landen en dat is altijd een heel beladen wedstrijd, krijgen we een Israëlische scheidsrechter! Dat is toch dieptriest. Wordt er eigenlijk wel waterpolo gespeeld in Israël?'

Inderdaad blonk leidsman Schwartz zaterdag in het Challange Stadium uit in het nemen van warrige beslissingen, veelal in het nadeel van Nederland met routinier Ingrid Leijendekker (definitieve uitsluiting) als voornaamste slachtoffer.

Het bracht de toekijkende leden van de Nederlandse zwemploeg ertoe Schwartz luidkeels tot 'hondenlul' te verklaren, dit weer tot ergernis van KNZB-voorzitter Hans Beijer. Even luidkeels riep Beijer de zwemploeg tot de orde ('Jongens, dit kán niet! Ben je belazerd, het is geen voetballen') waarmee maar weer eens werd aangetoond dat het de KNZB tot in de hoogste gelederen ernst is met de promotie van vrouwenwaterpolo. Dat het Nederlandse vrouwenwaterpoloteam veel steun verdient is inmiddels ook de overtuiging van NOCNSF. Hoewel zelfs het winnen van het WK geen garantie biedt voor plaatsing voor de Olympische Spelen heeft NOCNSF flinke financiële steun toegezegd op weg naar Sydney.

Van Hardeveld: 'Ook in de voorbereiding op dit toernooi hadden we al weinig te klagen maar voor de toekomst ziet het er helemaal goed uit. Wij worden in het speerpuntenproject opgenomen, NOCNSF redeneert dat wij grote kansen hebben op een gouden medaille.'

Met NOCNSF-topsportfunctionarissen Sturkenboom en Alberda heeft Van Hardeveld al een opzet gemaakt voor een olympisch voorbereidingsprogramma. Het plan (Van Hardeveld: 'We schatten de kosten op bijna twee miljoen gulden. Ongeveer een kwart zal door de zwembond zelf moeten worden opgebracht.') voorziet erin dat de internationals zich half-time met waterpolo kunnen gaan bezighouden, in de laatste maanden voor Sydney zelfs full-time.

Van Hardeveld zelf treedt na het WK terug als bondscoach en wordt topsportcoördinator. Hij mag in zijn nieuwe functie gaan proberen het nationale mannenteam (dat zich niet plaatste voor Perth) uit het slop te halen. Met het vrouwenteam zit het wel goed, zo wordt tijdens het WK dagelijks bewezen.

'Het niveau van het vrouwenpolo gaat steeds meer omhoog. Helaas komen wij hier ook nog zo'n prutsploeg als Kazachstan tegen, maar over de hele linie zie je progressie.' Augustus vorig jaar werd Nederland bij het EK in Sevilla derde ('We speelden één braakpartij, in de halve finale tegen Italië), bij het WK van 1994 in Rome was Hongarije in de finale net te sterk.

'Maar bij beide toernooien waren wij de beste ploeg, daar waren alle kenners het over eens. En dan zijn we hier in Perth weer.' Bovendien, Nederland heeft 'iets' met Perth, weet de bondscoach. In 1991 werden de waterpolosters in Perth wereldkampioen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden