'Vrouwen hebben recht op deelname Spelen'

In navolging van het Voetbalgala huldigden ook de waterpoloërs hun spelers van het Jaar. De keepers Karla van de Boom (Nereus) en Arie van der Bunt (AZ & PC) kwamen hiervoor in aanmerking, maar er heerste geen feeststemming....

Van onze waterpolomedewerker

ALPHEN AAN DE RIJN

Het nationale mannenteam kijkt zonder financiële steun van het NOCNSF terug op een gebrekkige voorbereiding op het EK en de vrouwen zijn van mening dat zij worden gediscrimineerd.

Daniëlle de Bruijn, met 19 jaar de jongste speelster van Oranje, vertolkte de gevoelens van de vrouwen te worden achtergesteld. Zij deed tijdens de uitreiking van de prijzen in het clubhuis van AZC in Alphen aan de Rijn een beroep op het IOC de Olympische Spelen in het jaar 2000 in Sydney ook toegankelijk voor vrouwen te maken.

'Nederland heeft met het winnen van de wereldcup bewezen weer tot de wereldtop te behoren. Maar ook in andere landen is waterpolo een volwassen sport geworden. De vrouwen hebben dan ook recht op deelname aan de Spelen.

'In 1986 werd voor de eerste keer het wereldkampioenschap gehouden. Dat heeft geleid tot een explosie aan landen die aan waterpolo zijn gaan doen. Wij zien het dan ook als discriminatie als voor ons de poort gesloten blijft op het Olympisch toernooi.'

Coach Hans van Zeeland hield een vlammend betoog over de strijdvaardigheid van het mannen zevental. De bondscoach: 'Dertien weken lang heeft de ploeg zich 's avonds na werk en studie voorbereid op het EK in Sevilla. In toernooien is Hongarije en Spanje te sterk voor ons gebleken. Die landen trainen een jaar lang elke dag vier uur, wij drie maanden in de avonduren.

'Toch moeten we op het EK bij de eerste acht eindigen om ons te kwalificeren voor het WK in januari in Perth. Ook al zijn de faciliteiten beperkt geweest, het zou een ramp zijn als Nederland, met de grootste waterpolocompetitie, de aansluiting met de wereldtop verliest.'

Selectie voor het internationale toernooi in Breda, dat vrijdag begint, en voor het EK in Sevilla: Arie van de Bunt, Wim Vermeulen, Niels Zuidweg, Fred Grooters, Bjorn Boom, Gert de Groot, Harry van der Meer, Eelco Uri, Jochem Karstanje, Marco Booy, Gerben Silvis, Arno Havenga, Bas de Jong en Hans Nieuwenburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden