Vroemen weer vrijgesproken van doping

Voormalig atleet Simon Vroemen is door het Instituut Sportrechtspraak vrijgesproken van doping. Volgens de tuchtrechters is in het laboratorium in Keulen een vormfout gemaakt bij de analyse van urinemonsters.

Van onze verslaggever Mark van Driel

Vroemen werd in juni 2008 positief bevonden over het verboden middel metandiënon.

Volgens de tuchtrechters heeft het dopinglaboratorium in Keulen niet voldaan aan de internationale regels voor dopinganalyses. Die schrijven voor dat de analyse van urinestalen (de A- en B-staal) bij een positieve test door minimaal twee wetenschappers opnieuw beoordeeld moet worden. Die mogen niet betrokken zijn geweest bij de analyse.

De onafhankelijke controle is volgens de tuchtcommissie bij de A- en B-staal niet uitgevoerd. In zeker twee gevallen trad een analist ook op als de onafhankelijke wetenschapper die de test moest herzien. Daardoor zou de uitslag beïnvloed kunnen zijn.

Vormfout

Volgens de atletiekunie en Vroemens advocaat Dedecker is het omvangrijke verweer van Vroemen door de vormfout niet of nauwelijks behandeld. De oud-steepleloper had met een team van wetenschappers onder andere meer aangevoerd dat de positieve test het gevolg kon zijn van onvoldoende gekoelde urinestalen. Ook zou volgens hem de positieve test het gevolg kunnen zijn van een astmamiddel.

Volgens Dedecker is de uitslag het maximaal haalbare. Vormfouten zijn in dopingzaken vaak de enige manier om een atleet na een positieve test vrij te krijgen. ‘Als er een stof gevonden wordt, is er een positieve test. Dat betekent in feite: boeken dicht.’ Slechts als de regels niet zijn nageleefd, maakt een sporter kans op vrijspraak.

Toch is het volgens Dedecker spijtig dat de vrijspraak van Vroemen als procedurefout de boeken ingaat. ‘Dat is vervelend voor Simon. Hij heeft nu niet volledig de mogelijkheid om te zeggen: ik ben onschuldig.’

Het is onbekend of de Dopingautoriteit bij het CAS in beroep gaat tegen de uitspraak. Eerder is daar wel op gezinspeeld. De Dopingautoriteit heeft de gevolgde procedures in het Keulse dopinglaboratorium voor de tuchtrechters verdedigd.

Als de Dopingautoriteit geen beroep aantekent bij het CAS staat het Vroemen vrij om weer mee te doen aan wedstrijden.

Herstelinfuus

Vorig jaar november werd een andere dopingzaak tegen hem afgerond. De commissie van beroep van het Instituut Sportrechtspraak verklaarde toen een dopingaanklacht niet ontvankelijk. Er zou te veel tijd zijn verstreken tussen de vermeende overtreding (een illegaal herstelinfuus tijdens de EK atletiek van 2006) en de aangifte (in juni 2008) door de atletiekunie en de Dopingautoriteit. De atletiekunie kwam pas in actie na de positieve test op metandiënon.

Vroemen liep door die positieve test deelname aan de Olympische Spelen van Peking mis. Dat zou zijn afscheidswedstrijd zijn geworden. Hij heeft altijd ontkend dat hij doping heeft gebruikt. Zijn rechtsgang heeft ruim anderhalf jaar in beslag genomen.

Simon Vroemen (ANP) Beeld
Simon Vroemen (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden