Vroemen nu onschuldig volgens tuchtrechters

Ex-atleet wordt vrijgesproken van overtreding dopingregels...

Van onze verslaggeverMark van Driel Mark van Driel

amsterdam De voormalige atleet Simon Vroemen is door het Instituut Sportrechtspraak vrijgesproken van een dopingovertreding tijdens de EK atletiek in Göteborg in 2006. Volgens de tuchtrechters is er onvoldoende bewijs dat de Europese recordhouder steeplechase de regels heeft overtreden.

De Dopingautoriteit, die vorig jaar uitvoerig onderzoek deed naar de zaak, oordeelde dat Vroemen in Zweden de regels wel heeft overtreden door tenminste eenmaal een infuus te gebruiken.

De tuchtrechters gaan ervan uit dat Vroemen tweemaal een infuus heeft gebruikt. Ze stellen dat hij juridisch gezien geen bekentenis heeft afgelegd over het gebruik van een herstelinfuus in een e-mail die hij aan de Atletiekunie stuurde. Ander bewijs is er niet. Een herstelinfuus is verboden.

Voor het gebruik van een tweede infuus, het zogenoemde curatieve infuus, was volgens de tuchtrechters voldoende medische aanleiding. Zij oordelen dat drie artsen hebben vastgesteld dat de atleet aan uitdroging leed.

Volgens de advocaat van Vroemen, Dimitri Dedecker, hebben de tuchtrechters ‘brandhout’ gemaakt van het onderzoek van de de Dopingautoriteit. ‘Ik denk dat de Dopingautoriteit buiten haar boekje is gegaan door Vroemen schuldig te verklaren’, aldus de advocaat. Hij vindt dat die organisatie ten onrechte op de stoel van de rechter is gaan zitten. Dedecker: ‘De Dopingautoriteit is bijzonder onzorgvuldig geweest in haar werkzaamheden.’

De Atletiekunie en de Dopingautoriteit overwegen in beroep te gaan tegen de uitspraak. Dat kan bij het Instituut Sportrechtspraak of bij het CAS, het internationale arbitragehof in Lausanne.

Volgens directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit hebben de tuchtrechters in hun uitspraak gekozen voor één versie van de waarheid, terwijl in werkelijkheid onduidelijk is gebleven wat precies is gebeurd tijdens de EK in Göteborg. In het maanden durende onderzoek naar de handelwijze is veel onopgehelderd gebleven, volgens de Dopingautoriteit door tegenwerking van de atleet en van de Atletiekunie.

Volgens de Dopingautoriteit interpreteren de tuchtrechters de regelgeving op sommige punten foutief. Zo zou Vroemen volgens de rechters geen dispensatie hebben hoeven aanvragen, terwijl dat volgens directeur Ram juist wel het geval is.

Tegen Vroemen loopt al bijna een jaar een andere dopingzaak. Hij werd in 2008 betrapt op het gebruik van het verboden middel metandiënon. Volgende week worden in een besloten zitting opnieuw deskundigen gehoord, onder wie dopingexpert Douwe de Boer.

Volgens Vroemens advocaat Dedecker zal ‘nog veel worden gediscussieerd’ over deze kwestie. Hij verwacht niet dat er snel een uitspraak zal komen in de slepende affaire. Vroemen heeft in beide dopingzaken altijd gezegd dat hij onschuldig is geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden