Vrieling springt een foutloos rondje

Goud en Olympische Spelen voor springruiters

De Nederlandse springruiters zijn voor de tweede keer wereldkampioen geworden bij de landenwedstrijd op de Wereldruiterspelen. De equipe van bondcoach Rob Ehrens bleef in Caen gastland Frankrijk en de Verenigde Staten voor. Eerder veroverde de nationale ploeg de wereldtitel in Aken in 2006.

Jeroen Dubbeldam op Zenith SFN in actie tijdens de landenwedstrijd. Beeld Art Widak / Demotix

Donderdag gaf de ronde van Jur Vrieling de doorslag. Nadat Jeroen Dubbeldam (5 strafpunten) en Maikel van der Vleuten (4 strafpunten) in de fout waren gegaan, leidde Vrieling zijn paard Bubalu keurig over de hindernissen.

Op het technische parcours in Caen viel gisteren de ene balk na de andere. Vlak voor zijn proef liep Vrieling met Bubalu naar de tweede hindernis, waar velen voor hem averij hadden opgelopen.

'Een foutloos rondje was nodig', aldus Vrieling, die vooraf met de bondscoach nog had gesproken over de tweede hindernis. 'Het leek me verstandig om mijn paard Bubalu even de hindernis te laten zien. Zodat hij kon zien dat hij daar niet bang voor hoefde te zijn.'

Voetbalstadion

Ruim twintigduizend toeschouwers keken naar zijn proef, in een stadion waar normaliter de voetbalploeg van Caen speelt. Dan zitten er doorgaans de helft minder fans op de tribune.

De beste drie resultaten van elk land, bestaande uit vier combinaties, tellen mee. Daardoor was de uitgangspositie van Nederland na de rit van Vrieling uitstekend. Zo goed zelfs dat het goud even later al binnen bleek toen de laatste ruiters van de grootste concurrenten in actie waren gekomen.

Voor het team kon Gerco Schröder het op dat moment niet meer verpesten. Als hij meer dan vijf strafpunten zou halen, wat niet voor de hand lag, kon dat resultaat als slechtste score van Nederland worden weggestreept.

Individueel klassement

Dat Schröder met het toppaard London uiteindelijk vier strafpunten haalde, was alleen vervelend voor zijn plek in het individuele klassement. Daarin moet hij even een pas op de plaats maken, maar de strijd om de individuele medailles is nog niet gestreden.

Met een negende positie in de tussenstand is Schröder de enige Nederlander in de individuele top-10. Dat tekent de kwaliteiten van de Nederlanders als team, met vier ruiters die op het juiste moment goed presteerden.

De motor achter het succes is bondscoach Rob Ehrens. Hij kreeg net als Jeroen Dubbeldam en Gerco Schröder al voor de tweede keer het goud omgehangen, na de titel van acht jaar geleden. 'Ik wist nog wel hoe het was om te winnen', zei hij lachend. 'Alles pakte goed uit. Natuurlijk met een beetje geluk, maar dat hoort erbij.

'Of ik Vrieling nog gewaarschuwd heb voor de tweede hindernis? Dat is een tikje overdreven. We hebben wel het parcours geanalyseerd en geprobeerd lering te trekken uit eerder gemaakte fouten door anderen', aldus Ehrens.

Jeroen Dubbeldam, Gerco Schroder, Maikel van der Vleuten en Jur Vrieling op het erepodium. Op de voorgrond coach Rob Ehrens. Beeld Reuters

Teamspirit

Maikel van der Vleuten, een van de andere teamleden, wist wel waarom Nederland de concurrentie had afgetroefd. 'Wij onderscheiden ons van andere landen met onze teamspirit', zei hij. 'Dat juist Jur Vrieling de beslissende foutloze ronde rijdt is geweldig. Voor hem, maar ook voor ons. Ongelooflijk, want dat hadden we echt nodig na twee pechrondjes.'

Doordat Nederland bij de beste vijf landen is geëindigd, is de ruiterploeg ook gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro over twee jaar. Tot tevredenheid van Maarten van der Heijden, directeur topsport van de hippische bond. Hij volgde de gouden prestatie in gezelschap van Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF. 'Ons doel was Caen te verlaten met vier olympische tickets in de tas en die doelstelling hebben we gehaald.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.