Vorm VAN DE dag

'Een typische beginnersfout', noemde de voorzitter van AZ, Dirk Scheringa, ooit zijn besluit om de bevoegdheden van trainer Schrijvers gedeeltelijk over te dragen aan technisch-directeur Vonk....

Nooit zou iets dergelijks hem nog eens overkomen beloofde hij nadat hij had ingezien dat het leiden van een druk beklant financieringskantoor minder emoties oproept dan het besturen van een bescheiden voetbalclub. Maar doordat AZ de opmars naar de eredivisie met roffelende trommels voltooide koesterde de voorzitter het idee dat hij zijn zaakjes prima voor elkaar had.

Eenmaal in de eredivisie versomberde echter niet alleen de sportieve droom ('We hebben een selectie in huis die fantastisch gaat presteren') van de Noord-Hollandse ondernemer, onder het gewicht van de opeenstapeling van nederlagen lieten ook zijn prachtige beloftes het leven.

Dirk Scheringa blijkt helemaal niets te hebben geleerd van de periode waarin hij, voortgestuwd door zijn almacht, twee van zijn trainers tegen elkaar uitspeelde. Over het hoofd van de technische staf heen heeft hij nu bedacht dat het door hem in leven gehouden voetbalbedrijf alleen toekomst heeft als het zijn directieven opvolgt: buiten het veld, maar vooral daarbinnen.

En zo spreekt de bankier met de gezwollen tong van de doorgewinterde trainer over 'een stevige ruit op het middenveld en spelers die zich de longen uit het lijf willen lopen.' Het ene omdat ook PSV daarmee succes heeft, het andere vanwege de aard van de Noord-Hollander die op de tribune al gauw tevreden achterover leunt als zijn favoriete voetballers aantonen te willen werken voor hun geld.

De spelers die Scheringa's spitse gedachten moeten uitwerken worden binnenkort door Peter Gerards afgeleverd. De bij de VVCS vanwege zijn schimmige praktijken in ongenade spelersmakelaar is door de voorzitter van AZ aangesteld als chef-scout. Theo Vonk, eens als verlosser van de club ingehaald, heeft de hulp van mr. Vilé ingeroepen om zich op zijn positie te kunnen beraden en zal zich niet als enige afvragen wat Scheringa dan wel van zijn eigen verleden heeft geleerd.

Poul Annema

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden