Vorm te moe voor Europese duels FC Utrecht

Utrecht Zes weken volgde hij als reservedoelman het spoor van het Nederlands elftal tijdens het WK in Zuid-Afrika. Niet één keer hoefde Michel Vorm op wedstrijdniveau in actie te komen....

‘Voor zijn vertrek naar het WK had hij gezegd dat hij het Europese voetbal met FC Utrecht onder geen voorwaarde wilde missen, maar zondag al liet Vorm via zijn zaakwaarnemer weten mentaal te zijn opgebrand’, aldus technisch-directeur Foeke Booy na een lang onderhoud met de keeper. ‘Dat heeft hij tegenover ons herhaald, lichamelijk is hij fit, maar geestelijk is hij ontzettend moe. Er is nogal wat op hem afgekomen de afgelopen weken. In die situatie leek het ons onverstandig hem te laten spelen.’

Booy en trainer Ton du Chatinier besloten Vorm elf dagen extra rust te geven. Pas op 26 juli zal hij zich weer bij de selectie aansluiten. Hoewel Vorm in Zuid-Afrika te kennen gaf dat het WK hem had gesterkt in het idee dat hij zich moet oriënteren op de mogelijkheden bij een grotere club aan de slag te gaan, benadrukte hij tegenover Booy dat hij zich voorlopig volledig op FC Utrecht zal richten. ‘Natuurlijk, zijn ambities zijn door het werken met topspelers alleen maar toegenomen, maar hij zal de zaak niet op scherp zetten’, aldus Booy.

De directeur ontkende dat in het contract met Vorm, dat tot 2012 loopt, een clausule is opgenomen dat de doelman voor maximaal 2,5 miljoen euro kan vertrekken. Vorm heeft eerder wel gezinspeeld op een dergelijke voorwaarde.

In de wedstrijd tegen KF Tirana, vanavond in Utrecht, zal de ervaren Khlaid Sinoud de plaats van Michel Vorm innemen. Met dat treffen is FC Utrecht de eerste Nederlandse ploeg die, in de tweede voorronde, in de Europa League in actie komt.

‘We hebben eind vorig seizoen hard gewerkt om Europees voetbal te halen, dus zou het doodzonde zijn als we er na twee wedstrijden weer uit zouden liggen’, verklaarde Ton du Chatinier de ernst waarmee hij en de club te werk zijn gegaan. Ze hebben de tegenstander twee keer gescout om niet verrast te worden.

Du Chatiniers probleem is uiteraard de relatief korte voorbereiding en het feit dat ook de competitie al snel weer van start gaat. ‘We moeten ervoor waken dat we niet, net als NAC vorig jaar, halverwege het seizoen opgebrand zijn. Ons voordeel is dat we een jong en fit elftal hebben, en bovendien een ingespeelde ploeg. Vorig jaar moesten we heel wat nieuwelingen inpassen, nu zijn er slechts drie Australische talenten bijgekomen die hun plaats nog moeten veroveren.’

Grote aankopen zijn ook de komende weken niet meer te verwachten bij de ambitieuze Utrechters. ‘Er is alleen ruimte bij een grote verkoop. Maar niets wijst erop dat dit zal gebeuren. De markt zit volledig op slot’, aldus Foeke Booy.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden