Voorzitter van Atletiekunie treedt af

Voorzitter Wim Slootbeek van de Atletiekunie is opgestapt vanwege imagoschade die is ontstaan door de affaire-Vroemen.

Van onze verslaggever Mark van Driel

Slootbeek benadrukte dat hij tijdens de affaire steeds naar eer en geweten heeft gehandeld. Toch vindt hij het voor het aanzien van de Atletiekunie beter als hij vertrekt. Slootbeek was voorzitter sinds november 2005 en maakte sinds 1999 deel uit van het bestuur. ‘Ik heb veel dingen moeten lezen waarvan ik zeg: dat is de waarheid niet’, aldus de ex-voorzitter.

Volgens een meerderheid van de unieraad heeft het bestuur van de Atletiekunie integer gehandeld in de affaire-Vroemen. De negentien leden hebben zonder hoofdelijke stemming hun vertrouwen uitgesproken in de resterende bestuursleden, ondanks de scherpe kritiek die de Dopingautoriteit na zes maanden onderzoek uitte op de bestuursleden en directie. Ook de directeuren Rien van Haperen en Peter Verlooy hebben het vertrouwen van de unieraad.

Volgens de Dopingautoriteit heeft de Atletiekunie niet adequaat gereageerd op serieus te nemen aanwijzingen dat Vroemen een dopingovertreding had begaan tijdens de EK atletiek in 2006. Ook is de Dopingautoriteit van oordeel dat de Atletiekunie de ‘waarheidsvinding’ in het onderzoek heeft belemmerd. Documenten zijn niet beschikbaar gesteld, bestuur en directie hebben geweigerd gedetailleerde verklaringen af te leggen en sommige getuigen is verboden te spreken met de onderzoekers.

De Dopingautoriteit liet de mogelijkheid open dat de Atletiekunie bewust heeft geprobeerd de affaire te verzwijgen. ‘Het maken van afspraken tijdens Göteborg om te zwijgen over het gebruikte infuus... [is] mogelijk’, schreven de onderzoekers. Onlangs werd bondscoach Bram Wassenaar aan de kant gezet, naar diens mening omdat hij te kritisch was geweest over de houding van de Atletiekunie in de affaire-Vroemen.

Volgens de Dopingautoriteit is mede door de weigerachtige opstelling van de Atletiekunie niet exact vast te stellen wie op de hoogte waren van het infuusgebruik van Vroemen tijdens de EK in 2006. De atleet diende zichzelf volgens de onderzoekers ten minste eenmaal een infuus toe. Dat is sinds 2005 verboden en staat gelijk aan een overtreding van de regels, ook als geen doping is toegediend. Volgens de Dopingautoriteit heeft Vroemen een illegale handeling begaan.

De Atletiekunie heeft eerder al toegegeven dat er fouten zijn gemaakt in de affaire-Vroemen. De atleet maakte dit jaar zijn rentree en wist zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Peking, terwijl drie bestuursleden door Vroemen in januari 2007 op de hoogte waren gebracht van het infuusgebruik tijdens de EK.

De Atletiekunie bestrijdt dat er onvoldoende medewerking is verleend aan het onderzoek van de Dopingautoriteit. Volgens de unieraad moet er onafhankelijk onderzoek worden gedaan naar de manier waarop de Dopingautoriteit onderzoek doet. Er zou een onderzoeksprotocol moeten komen. ‘Dat is in het belang van alle sportbonden’, aldus unieraadslid Peter Konijnenburg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden