Voorzitter Engels WK-bid 2018 treedt af

David Triesman heeft de Engelse kandidatuur voor de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal in 2018 een slechte dienst bewezen. De voorzitter van de Engelse voetbalbond FA heeft het land ernstig in verlegenheid gebracht met opmerkingen dat Spanje en Rusland pogingen zouden ondernemen arbiters op het komende WK in Zuid-Afrika om te kopen.

Van onze sportredactie

De Engelse krant Mail in Sunday publiceerde zondag delen van een in het geheim opgenomen gesprek van Triesman met een voormalige ondergeschikte. Daarin zou Triesman, die tevens voorzitter is van de bidcommissie in Engeland, hebben gezegd dat Rusland Spanje wil helpen bij het omkopen van scheidsrechters als de Spanjaarden zouden afzien van de WK-kandidatuur voor 2018.

Engeland, Spanje in combinatie met Portugal en Rusland zijn concurrenten van Nederland en België, de Verenigde Staten en Australië in de strijd om het binnenhalen van het mondiale voetbaltoernooi in 2018.

De voetbalbond zou vergeefs naar de rechtbank zijn gegaan om publicatie van het verhaal tegen te gaan. ‘Ik heb besloten om terug te treden als voorzitter van de FA en de bidcommissie voor het WK 2018’, zei Triesman zondagmiddag in een verklaring. ‘Een privégesprek met iemand die ik als een vriend beschouw, is opgenomen en doorgestuurd naar een nationale krant. Om er zo te worden ingeluisd door een vriend is bijzonder onplezierig, voor mij, mijn familie en het laat me geen andere mogelijkheid dan terug te treden.’

Volgens een vertegenwoordiger van de Engelse bidcommissie zijn er verontschuldigingen uitgegaan naar Spanje, Rusland en wereldvoetbalbond FIFA. De Engelse bidcommissie distantieerde zich van de uitspraken van de voorzitter. Triesman bood ook zelf zijn verontschuldigingen aan. ‘Het gesprek was geen weergave van de mening van het Engelse bidcomité voor het WK 2018’, zei Triesman. ‘Niemand moet denken dat de Engelsen respectloos zijn ten opzichte van andere landen, de FIFA en het spijt mij dat die conclusies worden getrokken van de berichten in de krant.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden