Voorzitter Duitse voetbalbond per direct weg

Wolfgang Niersbach is maandag opgestapt als voorzitter van de Duitse voetbalbond (DFB). Hij heeft besloten tot deze stap omdat hij zich 'politiek verantwoordelijk voelt' in de affaire die is ontstaan over de toewijzing van het WK 2006 aan Duitsland. Rainer Koch en Reinhard Rauball nemen als vice-voorzitters voorlopig de taken van Niersbach over.

Wolfgang Niersbach. Beeld reuters
Wolfgang Niersbach.Beeld reuters

Niersbach benadrukte tijdens zijn afscheidsrede nog wel dat hij niets verkeerd heeft gedaan. Er zou 6,7 miljoen euro zijn betaald om de organisatie te krijgen.

Conceptbrief

Toch stond de voorzitter al langer onder druk. En de 64-jarige Niersbach, een voormalig sportjournalist, kwam afgelopen weekeinde verder in het nauw door een conceptbrief uit november 2004, boven tafel gekregen door Der Spiegel, waaruit blijkt dat hij wel degelijk wist wat er met dat bedrag is gebeurd. De DFB-preses, destijds lid van het organisatiecomité, vertelde juist dat hij pas sinds afgelopen zomer op de hoogte was.

'Ik ben tot de slotsom gekomen dat het tijd is mijn politieke verantwoordelijkheid te nemen', zei Niersbach na een bestuursvergadering van de DFB. Vorige week doorzocht de belastingdienst niet alleen het hoofdkwartier van de voetbalbond in Frankfurt maar ook de privéwoning van Niersbach in Dreieich. Tegen diens voorganger Theo Zwanziger en voormalig secretaris Horst R. Schmidt loopt een juridisch onderzoek op verdenking van belastingontduiking.

Veel is nog onduidelijk in de zaak. De geruchten dat het geld, gefourneerd door Adidas-baas Robert Louis-Dreyfus, is gebruikt om stemmen te kopen voor het WK zijn hardnekkig. Volgens de DFB is er alleen betaald aan de FIFA als voorwaarde om bij een eventuele toewijzing 250 miljoen euro te krijgen voor de organisatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden