Voorwaardelijke celstraf voor voetballer Bouaouzan

Sparta-voetballer Rachid Bouaouzan is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van zes maanden en een werkstraf van 200 uur voor het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan tegenstander Niels Kokmeijer...

ANP

Volgens rechtbankpresident E. Koning heeft Bouaouzan op het Kasteel met voorwaardelijke opzet gehandeld. Dat betekent dat hij niet bewust Kokmeijer ernstig heeft willen verwonden. ‘Maar hij heeft wel het risico bewust aanvaard dat hij zijn tegenstander zwaar lichamelijk letsel zou toebrengen’, aldus de president.

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam had twee weken geleden bij de rechtbank een eis ingediend van zes maanden voorwaardelijke hechtenis, met een proeftijd van twee jaar, en een maximale werkstraf van 240 uur. Het OM legde Bouaouzan, die Kokmeijer met gestrekt been velde, zware mishandeling ten laste.

De advocate van de 21-jarige Spartaan pleitte eind vorige maand voor vrijspraak. Volgens haar was er van opzet geen sprake, hooguit van een grove onachtzaamheid. Ze kondigde na het vonnis in Rotterdam aan dat Bouaouzan in hoger beroep gaat. ‘Het kan nog een langdurige zaak worden’, liet raadsvrouw C.H. Zuur weten.

Kokmeijer (27) verblijft nog steeds in een revalidatiecentrum en heeft zijn loopbaan als profvoetballer moeten beëindigen. Het is nog de vraag of hij weer normaal zal kunnen lopen. Hij liep door de brute overtreding van Bouaouzan onder meer een gecompliceerde beenbreuk, een slagaderlijke bloeding en schade aan het zenuwstelsel op.

Bouaouzan en Kokmeijer waren woensdag niet aanwezig bij de uitspraak van rechtbankpresident Koning. Het duo woonde twee weken geleden wel de behandeling van de rechtszaak bij. Bouaouzan bleef op advies van zijn advocate weg, Kokmeijer was druk met revalideren.

De voormalige aanvaller van Go Ahead Eagles kan zich goed vinden in het oordeel van de rechtbank in Rotterdam. ‘De straf komt vrijwel overeen met de eis van het Openbaar Ministerie’, constateerde hij. Kokmeijer benadrukte dat de hoogte van de straf voor hem feitelijk niet zo belangrijk was. Het ging hem er vooral om dat hij schuldig zou worden bevonden. 'Dat is nu gebeurd.’

Op 19 september volgt in Zeist de tweede zitting van de arbitragecommissie van de KNVB. Daarin vraagt het kamp-Kokmeijer dat Sparta en Bouaouzan volledig aansprakelijk worden gesteld voor alle schade. Daarna kan de voormalige aanvaller van Go Ahead Eagles zijn ongetwijfeld forse claims gaan indienen. ‘Ik denk wel dat dit vonnis mijn zaak in Zeist ten goede komt.’

Het vonnis in de zaak-Bouaouzan moet het bewustzijn vergroten van alle profvoetballers in Nederland. Dat zei ex-prof Danny Hesp, de nieuwe voorzitter van de vereniging van contractspelers (VVCS) woensdag.

‘Dit moet je als profvoetballer wel even aan het denken zetten’, zei Hesp. ‘Je moet beseffen dat de gevolgen van een buitensporige overtreding verder kunnen reiken dan de tuchtcommissie van de KNVB. Als voetballer sta je midden in de maatschappij, ook op het veld. Dat bewijst deze uitspraak van de rechtbank.’

De strafrechtelijke vervolging van Bouaouzan is niet uniek in het Nederlandse profvoetbal. Het Openbaar Ministerie in Alkmaar klaagde in 1988 Leen van der Weel, aanvaller van het toenmalige DS'79 (nu FC Dordrecht), aan wegens een buitenproportionele overtreding.

Hij had tijdens de wedstrijd tegen AZ doelman Kooistra knock-out geslagen. Van der Weel werd veroordeeld tot twee weken voorwaardelijke hechtenis en een boete van 1000 gulden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden