Vooruit Spartaan, we gaan vooraan

Als je nog jong bent, denk je niet aan ouderdom..

Refrein:

Eenmaal Veteraan, dan kan je langs de lijn gaan staan

Eenmaal Veteraan, dan moedig je de jong'ren aan

En je denkt met spijt, waar is die goede oude tijd

Dat je zelf sprong en hard meezong

Vooruit Spartaan, we gaan vooraan

Toen je vocht voor Spartaan

Oude Veteraan.

Clublied van voetbalclub RKSV Spartaan'20 in Rotterdam. Eerste couplet en refrein. Tekst en muziek: Jan Luypen. Inzender: Ed Goverde, voorzitter.

In 1920 werd in het 'Roomsche blok' van Rotterdam het plan opgevat voor een eigen voetbalclub. Nico Kempen, een jongen van 21, woonde in deze buurt op Zuid met katholieke scholen, kerken en een klooster en speelde in die jaren bij Feyenoord, meestal in het tweede of derde. Om de opgroeiende jeugd van de straat te houden begon hij op verzoek van de geestelijkheid in de wijk een kleine bar (zonder winstoogmerk) en richtte hij een biljart- en missieclub op.

Maar de jongens wilden liever voetballen en omdat Kempen wist hoe dat ging werd hem gevraagd een elftal te formeren. De voetbalclub Concordia, en spoedig Spartaan en sinds 1940 Spartaan'20 (om verwarring met de Amsterdamse naamgenoot te voorkomen) was geboren.

De club telt nu rond 750 leden. Het eerste elftal speelt in de tweede klasse KNVB en heeft dat sinds de jaren zestig met enkele korte onderbrekingen (naar boven en beneden) bijna constant gedaan. De trots van de club is de sterke jeugdafdeling, de grootste van Rotterdam, ondanks de concurrentie van de betaalde clubs in en rond de stad.

Het lied dateert uit de jaren dertig. Van 1930 tot begin jaren vijftig kende de vereniging een eigen toneel-, cabaret- en revue-gezelschap dat clubavonden opsierde. Jan Luypen was hierbij actief als tekstschrijver. Hij maakte rond honderd liedjes waarvan Eenmaal Veteraan uitgroeide tot het vaste clublied. Bij feestelijke gelegenheden wordt het nog regelmatig spontaan en massaal gezongen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden