Voorman van Ajax-supporters 'beetje ziek' van Haagse boycot

'Ik hoorde het nieuws vrijdagavond laat. Ik had direct het idee dat de daders geen echte fans zijn, maar criminelen die onder de naam van Ajax handelden.'..

Van onze verslaggever

De voorzitter van de supportersclub van Ajax, Daniël Dekker,distantieert zich van de overval door een zeventigtal Ajax-aanhangers ophet supportershome van ADO, vrijdagavond.

'Maar voordat ik met zekerheid kan zeggen dat het geen echteAjax-supporters zijn, moet ik eerst het politieonderzoek afwachten', zegtDekker. Hij reageert op de sancties die de Amsterdamse fans kregen opgelegdnaar aanleiding van de gebeurtenissen in Den Haag en de drugs- enwapenvondst in het supportershome van Ajax.

Gisteren werd bekend dat bij wedstrijden tussen ADO en Ajax de komendevijf jaar geen supporters van de bezoekende club worden toegelaten.Bovendien werd het supportershome van de Amsterdamse club op last vanburgemeester Cohen gesloten.

Het besluit over het clubhuis heeft voor de supportersverenigingnauwelijks gevolgen, zegt Dekker. 'Wij maken alleen gebruik van die ruimtevoor het sinterklaasfeest en de nieuwjaarsborrel, en om bij de trainingeneen kopje koffie te halen.

'Bovendien staat de vondst van wapens en drugs zaterdag in hetsupportershome volgens mij los van de overval van vrijdag.'

Het verbod voor Ajax-supporters om wedstrijden tegen ADO in Den Haag bijte wonen vindt Dekker veel kwalijker: 'De goedwillende supporters wordennu gestraft voor de daden van een kleine gewelddadige groep.'

Ook denkt hij dat de groep relschoppers zich niet zal laten tegenhoudenin de toekomst.

De maatregel, die Den Haag nam na overleg met de clubs en de gemeenten,is zwaar, maar Dekker kan het besluit uit het perspectief van Deetman welbegrijpen. Na drie jaar wordt bekeken of de sanctie, die voor alleaanhangers van de betrokken clubs geldt, de volle vijf jaar van krachtblijft.

De affaire valt Dekker zwaar. 'Ik houd hier een nare smaak aan over, ikben er echt een beetje ziek van. We kunnen dit niet gebruiken, zeker nu hetelftal minder presteert. We proberen met de supportersvereniging juist nuachter de ploeg te gaan staan. Deze zaak is een klap in ons gezicht.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden