Voorlopig is het even rustig bij de kanoërs

Teruggekeerde slalommerheeft na alle aanvaringendinsdag gesprek met bondom de lucht te klaren...

Van onze verslaggeefster Noor Tonkens

Kanovaarder David Backhouse heeft zijn plek in de nationale slalomselectie heroverd, maar daarmee is de rust nog niet helemaal weergekeerd.

Vorig jaar juni werd Backhouse door bondscoach Michael Sybert uit de selectie gezet. Er was een vertrouwensbreuk ontstaan tussen de kanoër en de bondscoach omdat Backhouse een eigen auto wilde en in een ander hotel wenste te slapen dan de rest van de selectie. De onenigheid veroorzaakte zo veel onrust bij de rest van het team dat Sybert besloot Backhouse uit de selectie te zetten.

Backhouse legde zich niet neer bij die beslissing en spande een kort geding aan tegen de bond. Daarin eiste hij onder meer zijn plek in de selectie terug. In februari verloor hij dat kort geding, omdat zijn verwijdering uit het team alleen voor 2007 had gegolden en hij via de normale selectieprocedure alsnog een plaats in het team voor 2008 kon veroveren.

Die plek behaalde hij afgelopen weekeinde op de wildwaterbaan van Zoetermeer. Drie kanovaarders konden zich bij de nationale kwalificatiewedstrijden plaatsen voor het Nederlands slalomteam. Robert Bouten eindigde in het klassement over drie runs als eerste, gevolgd door Backhouse. Jasper Fonteijn was de derde man die zich kwalificeerde.

De Nederlandse Kanobond (NKB) heeft een harde les geleerd van de affaire Backhouse. Om verdere problemen en onduidelijkheden te voorkomen, moeten de drie kernploegleden nu een gedragscode ondertekenen, waarin onder andere staat dat ze allemaal in hetzelfde hotel moeten slapen.

‘Het zijn dingen die eigenlijk niet in je opkomen, maar we hebben het nu wel moeten opschrijven’, zegt topsportcoördinator Cor van Weert van de NKB. De bond heeft ook een protocol opgesteld om eventuele onduidelijkheden over wie uiteindelijk naar Peking gaat te voorkomen.

Backhouse heeft dinsdag een gesprek met de bond om de lucht te klaren. Later deze week vertrekt de ploeg naar Krakow om te trainen op de baan waar begin mei de Europese kampioenschappen worden gehouden. Bij die EK in de Poolse stad moet de ploeg een startbewijs voor de Spelen zien binnen te slepen. Als dat lukt, mag één Nederlandse slalommer naar Peking.

Backhouse beseft dat de verhoudingen gespannen zijn, maar spijt van het kort geding heeft hij niet. ‘Ik was er niet zeker van dat ik me vandaag had kunnen kwalificeren als ik het kort geding niet had aangespannen. In die zin heb ik het kort geding gewonnen, omdat ze ter zitting hebben gezegd: als je bij de selectiewedstrijd de topdrie haalt, word je geselecteerd.’

Over de sfeer in de ploeg maakt hij zich geen zorgen. ‘Met mijn teamgenoten is het nooit een probleem geweest. Met hen kan ik prima opschieten.’

Ploegmakker Robert Bouten hoopt vooral op rust: ‘Ik kan wel weer blanco met hem beginnen, maar ik hoop dat het nu wat rustiger zal zijn dan vorig jaar. Ik hoop dat het gesprek met de bond goed gaat, want ik heb straks het belangrijkste moment uit mijn carrière en dan wil ik niet zulke problemen om me heen hebben. We moeten met z'n allen gaan trainen voor de EK om die startplaats te pakken.’

Of die rust er ook komt, valt te bezien. Door zijn verwijdering uit de selectie verloor Backhouse zijn A-status bij NOC*NSF, mede daarom wil hij alsnog een bodemprocedure tegen de NKB te beginnen.

Backhouse: ‘Het gaat er vooral om dat ze dit niet nog een keer kunnen doen. Ze hebben mij zonder waarschuwing, zonder hoor en wederhoor uit de selectie gezet. Dat mag gewoon niet gebeuren; bij mij niet, bij niemand niet, ook niet bij andere sporten. Dus de relatie met de bond kan nog wel wat problemen opleveren.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden