Voorlopig geeft jeugdige schaakploeg nog geen krimp

Het jonge Nederlandse team geeft op de Schaakolympiade in Dresden voorlopig geen krimp. Met zeven matchpunten uit vier wedstrijden staat het op de gedeelde derde plaats....

In de komende ronden tegen ongetwijfeld zeer sterke tegenstand zal blijken in hoeverre de hoge positie op de ranglijst geflatteerd is. Tot nu toe versloeg Nederland drie landen uit de derde categorie en behaalde het een verdienstelijke 2-2 tegen Azerbeidzjan, dat tot de favorieten behoort.

Aan één belangrijke voorwaarde voor een geslaagd optreden lijkt het team in ieder geval te voldoen: geen van de vijf spelers is totaal uit vorm, wat onvermijdelijk tot gevolg zou hebben dat de druk op de vier anderen op den duur te groot zou worden.

Het zou mooi zijn als ook aan een andere voorwaarde wordt voldaan. De geschiedenis leert dat een succesvol olympiadeteam aan de hand wordt genomen door een speler die extreem goed in vorm is. Bent Larsen deed dat met Denemarken in 1956, Gari Kasparov hielp de Sovjet-Unie aan een uiterst moeizame overwinning in 1980 en de jonge Vladimir Kramnik was het geheime wapen van Rusland in 1992.

Even leek het erop dat Loek van Wely die rol zou kunnen spelen voor het Nederlandse team in Dresden. In de wedstrijd tegen Azerbeidzjan behaalde hij een kapitale overwinning op Teimour Radjabov in een partij die als de vijfde aflevering van een doorlopend feuilleton kan worden omschreven.

Sinds drie jaar komt in elke partij tussen Van Wely (met wit) tegen Radjbov dezelfde openingsvariant op het bord. De première in 2005 was een groot succes voor Van Wely, maar bij de hervatting van de discussie in 2007 moest hij tot driemaal toe zijn meerdere erkennen in de kleine Azerbeidzjaan.

Tot de tanden bewapend pakten de twee kemphanen zaterdag de draad weer op. De eerste 20 zetten stonden in een mum van tijd op het bord, waarna een stelling was ontstaan die gewone stervelingen deed duizelen. Radjabov offerde een stuk voor een aanval die net wel of net niet beslissend zou zijn. Het werd net niet, nadat zwart bij de 29ste en 31ste zet tweemaal zijn beste kans had verzuimd.

De overwinning op zijn speciale rivaal leek precies de juiste stimulans voor Van Wely’s zelfvertrouwen, maar zondag volgde een grote deceptie. In de wedstrijd tegen Faerøer, een laagvlieger bij uitstek, verloor Van Wely aan het eerste bord van Ziska, een speler die de Nederlandse schakers kennen omdat Timman eens tegen hem opgaf in gewonnen stand.

Omdat Werle aan het laatste bord op remise bleef steken, moest nog hard gewerkt worden om de twee matchpunten veilig te stellen. Dat lukte ten slotte dankzij Stellwagen en L’Ami.

De grote verrassing tot nu toe is het optreden van Noorwegen, een land dat nog nooit iets bijzonders heeft gepresteerd op een Olympiade. Aangevoerd door Magnus Carlsen staat het Noorse team naast Nederland op de gedeelde derde plaats. Indrukwekkend was de 2½-1½-overwinning op China dankzij drie remises en een prachtige overwinning van Kjetil Lie op wereldtopper Bu Xiangzhi.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden