Voor Wüst is alles anders in na-olympisch jaar

Het pensioen van coach Gerard Kemkers en het stoppen van sponsor TVM zijn abonnementskampioen Ireen Wüst deze winter duur komen te staan. De schaatskoningin van 2013 en 2014 is haar moordende greep op de schaatswereld kwijtgeraakt. Na vier wereldtitels allround op rij moest zij zich zondag in Canada tevreden stellen met een moeizaam veroverde zilveren plak, royaal achter de nieuwe wereldkampioene Martina Sablikova.

Wüst na haar 5 kilometer in Calgary.Beeld ANP

De doffe uitkomst van het WK-toernooi in Calgary paste naadloos in de prestatiecurve van Wüst in deze na-olympische winter. Werd zij in het verleden sterker naarmate het seizoen vorderde, in de schaatscompetities van deze winter kreeg ze steeds meer moeite haar hoge standaard te benaderen. De veranderde aanpak, door het duo Timmer & Romme van Team Continu, werkte bij haar averechts.

Viervoudig olympisch kampioen Wüst (28) had voor het veelbesproken WK van Calgary grote plannen. Dat waren haar teksten in het voorbije najaar bij de ploegpresentatie in Eindhoven. Ze kondigde een aanval op het tien jaar oude wereldrecord van Cindy Klassen op de 1.500 meter aan. Het zou in Calgary moeten gebeuren. De hooglandbaan zou haar schaatscarrière eindelijk volkomen maken.

Iemand van het niveau van Wüst hoort, zo vinden velen en zijzelf zeker, op de wereldrecordlijsten te staan. Daar verscheen de Nederlandse nog nooit op. Als ze door het dikke boek van door Nederlanders gereden wereldrecords op Calgary bladerde, kwam ze de namen van Yvonne van Gennip (olympische topvorm in 1988), Annamarie Thomas (1.55,50 op de 1.500 meter in 1999) en Marianne Timmer tegen.

De 1.51,79 van Klassen, uit 2005, was het doel, waardoor Wüst een geïnspireerd jaar zou beleven. Dat was de boodschap aan het begin van het seizoen. 'Ik denk dat als ik een persoonlijk record van 1.53,3 op Heerenveen kan rijden, het met een soortgelijke race in Calgary mogelijk moet wezen.'

Ireen Wüst na afloop van de 5000 meter tijdens het WK allround in de Olympic Oval in Calgary.Beeld anp

Van dat WK in Calgary, met die enorme uitdaging, ging haar hart harder kloppen, zo sprak ze. Vorige week, bij de laatste peiling der meningen, gaf ze zich al over. Het wereldrecord zou er niet komen. Het lichaam was niet meer in staat tot die dingen zij tot voor kort gewend was. Dat hadden velen reeds geconstateerd.

Wüst zou gaan knokken, zoals altijd. Vier goede afstanden zouden genoeg moeten kunnen zijn voor een wereldtitel. Zelfs met een mindere vorm was Wüst de favoriet voor de wereldtitel, de zesde uit haar loopbaan. Ze vond het, op de keper beschouwd, ook belangrijker. 'Een wereldtitel vind ik belangrijker dan een wereldrecord. Titels behoud je, records raak je kwijt', zo dicteerde ze aan het begin van de winter.

In Calgary was alles anders wat Wüst betreft. Ze had zich, maanden geleden, beter ingeschat dan 2011 toen ze op hetzelfde ijs wereldkampioen werd met een vorstelijk rijtje over de vier afstanden: 38,53 (500 m), 3.58,01 (3 km), 1.52,59 (1.500 m) en 6.55,85 (5 km). Geen van die tijden kon ze vier jaar later nog verbeteren. Wüst kwam nergens in haar ouderwets scherpe schaatsen. Ze maalde met de benen, maar verloor rap snelheid. De bochten waren gemankeerd. Het uithoudingsvermogen bleek ook aangetast.

'Ireen is goed en Sablikova is super', was de verklaring van coach Marianne Timmer na de eerste dag. De tweede dag van het WK zal de veeleisende Wüst zeker niet als 'goed' hebben beoordeeld. Ze verloor de 1.500 meter met dik verschil (1,5 seconden) van de Noorse Ida Njatun en de Amerikaanse sprintster Heather Richardson. Ze bleef met 1.54,28 ver verwijderd van haar droomniveau.

Wüst beëindigde het WK met een loodzware rit op de 5 kilometer. Ze duwde met de handen op haar verzuurde benen. De Europees kampioene moet zich verweesd hebben gevoeld. Na het zilver van Calgary mag ze zich gaan concentreren op haar toekomst. Ze maakte een maand geleden al bekend te vertrekken bij Team Continu. Ze wilde, om te trainen, weer mannen om zich heen. Beter snel gekeerd dan fors verdwaald zal ze hebben gedacht, toen ze haar aanstaande ontslag bekend maakte.

Daarna won Wüst geen enkele race meer. Het naolympische seizoen zal ze met een vette viltstift uit haar jaarboeken willen krassen.

WK duurt voor titelverdediger Verweij 40 meter

Vader Eb durft nooit te kijken, als zijn zoon Koen van start gaat op de 500 meter. Zaterdag sloeg Verweij senior dan ook uit gewoonte de handen voor de ogen, toen voor Verweij jr. het WK-toernooi in Calgary begon met een rit op de 500meter tegen de Japanner Shane Williamson. Toen pa zijn handen weghaalde en het rechte eind aftuurde, zag hij zijn zoon op de knieën over het ijs glijden. Diens toernooi was na veertig meter voorbij. Koen Verweij maakte een fout die hij kent. In de training was het hem ook al overkomen. Hij prikte de punt van zijn linkerschaats in het ijs en viel er, onontkoombaar, overheen. Het was een pijnlijke uitkomst voor de schaatser die vorig jaar in een kolkend Thialf de wereldtitel allround veroverde en die niet zonder slag of stoot wenste af te staan. De sleutel van zijn prolongatie moest de 500 meter zijn. Verweij had weken gesleuteld aan zijn eerste 100 meter. Die was in zijn ogen te zwak. Met een perfecte start zou hij zich naar een lage 35'er lanceren. Daarmee zou hij de concurrentie op forse achterstand plaatsen. Het plan ging niet door. Verweij viel, en blesseerde daarbij zijn knie. Hij verscheen niet meer aan de start. Zijn ouders zagen hem niet eens voorbij komen op de 100-meterlijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden