Voor velen eindigt olympische droom in Haarlem

De Haarlemse Honkbalweek fungeert als scherprechter voor de nationale honkbalploeg. Negen spelers zullen afvallen, want betere opvolgers staan klaar in Amerika....

Vanaf vanavond, als Nederland begint tegen een Taiwanees team, kunnen ze tonen wat ze werkelijk in huis hebben. Maar hoe goed ze presteren of hoe scherp ze ook zijn, voor negen van de 24 spelers, drie pitchers en zes fielders, zal dat naar verwachting niet genoeg zijn. Voor hen houdt de olympische droom op in Haarlem.

Welke spelers dat zijn zegt Eenhoorn natuurlijk niet. Zo voert hij de spanning lekker op. 'Je voelt een beetje twijfel omdat ze niet weten wie er straks meegaan en wie niet. Aan de andere kant is spanning iets waar we bij de Spelen mee te maken krijgen. Daar doen zich situaties voor waarbij we jongens nodig hebben die precies op die momenten moeten presteren. De extra druk die er nu op staat, is alleen maar goed.'

Eenhoorn heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij gecharmeerd is van honkballers die bij Amerikaanse proforganisaties spelen en daar zijn gekneed. Het was dan ook niet verwonderlijk dat hij voor zijn olympische missie in Amerika op zoek ging naar honkballers met een Nederlands paspoort. Hij vond er negen. Voor een toernooitje in Haarlem kregen ze nog geen vrijaf van hun werkgevers, maar in Athene kunnen ze er wel bij zijn.

Het gaat om de pitchers Alexander Smit (Minnesota Twins), Ferenc Jongejan (Chicago Cubs) en heel verrassend Rick van den Hurk (Florida Marlins). Weinigen hebben nog van de knaap uit Veldhoven gehoord. Enkele jaren geleden bood zijn vader hem de mogelijkheid in Amerika een honkbaltoekomst op te bouwen. In de Florida State League legt hij het fundament. Nu al bereikt hij met de bal snelheden van 94 mijl per uur. In Nederland is niemand tot zoiets in staat.

Het ziet ernaar uit dat nog zes spelers van het huidige honkbalteam plaats moeten maken voor in de Amerika spelende profs. Vervelend voor de afvallers, maar die kunnen in Haarlem ervaring opdoen. Als je in Athene mee wilt doen om de medailles, en dat is Eenhoorn van plan, moet je het sterkst mogelijk team formeren.

Danny Rombley, Vince Rooi en Remy Maduro, in Nederland met honkbal begonnen, zijn kandidaat, alsook een aantal uit de Antillen afkomstige profs. Zoals catcher Clairon Isenia en infielder Ivanon Coffie. Hij speelde voor de Baltimore Orioles 23 wedstrijden in de major league.

Dan is er nog het slagkanon Eugene 'Gene' Kingsale. Hij kwam 211 keer uit in de major league. In 2002 bij de San Diego Padres was hij in 89 ontmoetingen goed voor 60 honkslagen en twee homeruns. Vorig seizoen startte hij in de majors bij Detroit Tigers maar na 39 wedstrijden werd hij naar een triple-A team in Toledo verwezen.

Verder kan Eenhoorn beschikken over eerste honkman Sharnol Adriana, eveneens een bekwaam slagman, en pitcher Calvin Maduro. Zij zijn er in Haarlem al bij. Adriana kreeg vrij van de Cordoba Cafeteros in Mexico en het meespelen van Maduro is helemaal geen probleem. Vanwege het olympisch jaar verkoos hij het naar Nederland te komen.

Dit seizoen is HCAW uit Bussum zijn club. Twaalf jaar was Maduro professional in Amerika. Hij gooide voor Orioles en de Phillies 69 duels in de major league en is nog steeds van big league-niveau.

Met Italië, Cuba (al ontbreken de toppers), een fabrieksteam uit Japan, een Taiwanese ploeg en de Amerikaanse Reno Astro's, wacht Nederland in Haarlem interessante tegenstanders uit verschillende continenten. Precies zoals straks in Athene het geval zal zijn.

In het gloednieuwe honkbalstadion in Athene zal een Nederlands team staan dat sterker is dan ooit. Geen wonder dat Eenhoorn aan een olympische prijs denkt. 'We willen daar iets presteren dat ons nog niet eerder is gelukt. Daarvoor zullen we offers moeten brengen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden