Voor Short is er een God, maar hij is geen Bulgaar

Alsof de toekomst op het spel stond, zo gespannen was maandagmiddag de sfeer bij het Corus-toernooi. Het organisatiecomité drentelde nerveus heen en weer op het podium, waar één vraag rondzoemde: zou Nigel Short komen opdagen om voor de tweede maal plaats te nemen tegenover Ivan Tsjeparinov, de Bulgaar die...

Van onze schaakmedewerker Gert Ligterink

De comitéleden moesten even zweten. Tsjeparinov was keurig op tijd, maar toen om half twee de klok werd aangezet, was Short nergens te bekennen. Er kon pas opgelucht adem worden gehaald, toen de Engelsman tien minuten te laat kalm de toernooizaal binnenwandelde, zijn tegenstander de hand schudde en zijn eerste zet uitvoerde.

Alles had het comité eraan gedaan om te voorkomen dat het jubileumtoernooi door een ellendig incident zou worden verpest. Zondag liepen de zaken danig uit de hand, toen Tsjeparinov tot tweemaal toe weigerde Short de hand te schudden en voor die onsportieve daad met een nul werd bestraft door de arbiter. De commissie van beroep herriep die beslissing, maar inmiddels was zo veel schade aangericht dat de brokken nauwelijks te lijmen leken.

Short was door de gebeurtenissen in alle staten en deed luidkeels zijn beklag: over incompetente arbiters, over de commissie van beroep die zijn boekje te buiten was gegaan en vooral over de hondse schoffering door het Bulgaarse collectief dat onder leiding staat van manager Silvio Danailov.

De Bulgaren op hun beurt verweten Short dat hij zich als een klein kind had gedragen door een punt te claimen omdat hij geen handje had gekregen. ‘Het is zijn eigen schuld dat wij normale fatsoensregels niet in acht nemen’, zei Danailov. ‘Hij heeft ons team diep beledigd door in een interview te suggereren dat wij vals spelen.’

Shorts humeur verbeterde niet toen hij vernam dat de wraakactie tot in detail was voorbereid. Zo was het handschud-incident door een ingewijde met een camera vastgelegd. Even later was het filmpje al te zien op de Bulgaarse website chessdom.com.

Zo boos en opgewonden was Short dat hij zich zondagavond voornam het toernooi voortijdig te verlaten: ‘Maar vlak voordat ik in slaap viel, maakte mijn woede plaats voor vastberadenheid Zo mochten Danailov en Tsjeparinov niet wegkomen. Toen ik wakker werd, was er weer even twijfel, maar ten slotte nam ik de juiste beslissing.’

Op de een of andere manier wist Short mysterieuze krachten te mobiliseren. In een vlekkeloze partij gaf hij Tsjeparinov geen enkele kans, al duurde het tot de 72ste zet voor de buit binnen was.

Een intens gelukkig mens kwam uiteindelijk uit de speelzaal tevoorschijn: ‘Er is een God en hij is geen Bulgaar.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden