Voor Prisma lijken de dagen geteld

Regeren is vooruitzien moet het bestuur van basketbalclub Prisma/BEEZ gedacht hebben toen er enige maanden geleden een plan moest komen om te overleven in de eredivisie....

Van onze basketbalmedewerker

Overleven betekent ook en vooral investeren en is dus een kwestie van geld en sponsors, om vervolgens spelers aan te kunnen trekken. In die volgorde. Maar wat te doen als de centen er niet zijn, een tweetal Amerikanen (Jose Waitman en Darnell Hahn) wel naar Utrecht wil komen en de ambities nog steeds niet achterhaald zijn.

Bij Prisma ging men een wissel trekken op de toekomst, in de hoop dat de geldschieters wel zouden aanhaken als de resultaten er aanleiding toe zouden geven. Het geluk zat Prisma mee toen Den Helder door de federatie van eredivisieclubs FEB werd geroyeerd en in de tweestrijd met Rotterdam een plaats in de Final Four van de FEB-Cup werd veroverd. Een opsteker, maar inmiddels dreigen de problemen de club toch boven het hoofd te groeien. Sterker nog: er is geen geld meer in kas en de lasten zijn hoog.

Het zoeken naar een echte hoofdsponsor is min of meer gestaakt. 'We hebben dringend behoefte aan minimaal een ton en hopen nu een veertigtal gulle gevers te lokken die ons met een donatie van 2500 gulden willen helpen', zegt bestuurslid en manager Cock de Ridder.

Rijkelijk laat en dat bleek met name zaterdag toen de bestuurlijke malaise een vervolg kreeg binnen de lijnen. Drie recente overwinningen (voor de FEB-Cup tegen Rotterdam, in de competitie was vooral de zege op Almere opvallend) leken het gelijk van het bestuur van Prisma te bevestigen. Maar in het competitieduel tegen een op revanche belust Rotterdam dat fors uithaalde door met 69-37 te winnen, ging de ploeg mentaal helemaal onderuit.

Achteraf werd de afwezigheid van Jose Waitman (geblesseerd heette het) als excuus voor de forse nederlaag aangevoerd, maar de 17-39 ruststand toonde aan hoe onzeker ook de spelers de toekomst van hun ploeg in de eredivisie ervaren. De ambiance van de nieuwe sporthal nodigde blijkbaar al evenmin uit om te komen kijken en niet meer dan veertig toeschouwers 'omzoomden' het speelveld. Eredivisiebasketbal in Utrecht lijkt dan ook meer te berusten op een misverstand, want mogelijk speelde Prisma afgelopen zaterdag zijn laatste competitiewedstrijd.

Prisma BEEZ - Rotterdam 37-69. Scouting: Prisma: Theo de Bruin 14, Darnell Hahn 9. Rotterdam: Lucien Boldewijn 20 (10 reb.), Rob de Graaf 13, Eelco Derks 8, Calvert White 8.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden