Reportage WK hockey India

Voor Nederlandse hockeyers in India ligt voedselvergiftiging op de loer: geen rood vlees, ijs, salade en sinaasappelsap

De Nederlandse hockeyers beginnen zaterdag aan hun WK. De mondiale titelstrijd is in India en dat heeft zo zijn nadelen. Extra zorg is er voor het voedsel, het drinken en de hygiëne. ‘Ik heb voorheen spelers gezien die de hele nacht moesten braken.’

Hockeyer Mirco Pruijser (Nederland) in duel met Matias Rey (Argentinië) tijdens de Hockey World League Final wedstrijd Nederland-Argentinie in 2017. Beeld ANP

Rauwe vis? Dat kunnen de Nederlandse hockeyers beter niet eten tijdens het WK, dat woensdag begint in het Indiase Bhubaneswar. Gebakken ei? Dat mag, mits aan beide kanten gebakken. Ook vlees moet kunnen, maar dan checkt teamarts Conny van Bentum eerst of het goed doorbakken is. Rode biefstuk wordt afgeraden, roze kip is verboden.

Tijdens het WK doet Van Bentum elke dag een rondje langs het buffet. De gezondheid van de spelers heeft de hoogste prioriteit. Het Nederlands team is gewaarschuwd. Het Duitse nationale elftal speelde vorig jaar, tijdens een toernooi in Bhubaneswar, de wedstrijd om het brons met een zo goed als lege reservebank. Zeven spelers waren ziek geworden – waarschijnlijk door besmet eten. De tweede keeper van Duitsland belandde uit noodzaak in de spits.

Onder leiding van teamarts Van Bentum wordt dit WK streng toegezien op de hygiëne. Voor advies ging zij op bezoek bij de hoofdarts van de KLM, die verantwoordelijk is voor het welzijn van de piloten en stewardessen. Een van de tips: ga niet alleen langs het buffet, maar neem ook een kijkje in de hotelkeuken.

Van Bentum: ‘Ik heb gemerkt dat je altijd welkom bent in zo’n keuken. Een van de dingen die ik dan controleer, is de temperatuur van de vaatwassers. Is die wel hoog genoeg? Ook kijk ik of de vriezers er een beetje goed uitzien. En niet onbelangrijk: wordt het servies en bestek wel heet genoeg gewassen? Je wilt niet dat de spelers aan de diarree raken door een simpel te voorkomen fout. En het kan nog erger: ik heb spelers gezien, ik noem geen namen, die koorts kregen en de hele nacht moesten braken.’

Uit het voedingsprotocol, dat de hockeyers mee hebben gekregen als huiswerk: ‘Te vermijden: kannen sinaasappelsap, omdat deze vaak zijn aangelengd met (vervuild) water. Salades en rauwkost, die ook gewassen kunnen zijn met water. En ook geen ijsblokjes toevoegen aan dranken: ook deze zijn vaak gemaakt van kraanwater.’

Janine Reitsema is sportdiëtist bij NOCNSF en was betrokken bij de WK-voorbereiding van het Nederlands hockeyteam. Ze heeft alle spelers pillen voorgeschreven die het immuunsysteem versterken. Spelers worden ook individueel in de gaten gehouden. ‘De ene hockeyer vindt de Indiase eetcultuur heerlijk en verwacht geen problemen. Maar het kan ook zo zijn dat iemands darmen niet goed reageren op het kruidige eten. Deze sporters lopen het risico te weinig te eten. Zij grijpen dan misschien sneller naar suikerrijke voedingsmiddelen zoals koekjes en reepjes. Dat kan niet de bedoeling zijn.’

Het hockeystadion in India tijdens de hockey World Cup. Beeld BELGA

Reitsema heeft in de buurt van het spelershotel een bakker gevonden die volkorenbrood bakt. ‘Dat vindt iedereen lekker en kun je altijd eten. We hebben ook een eigen voorraad bij ons. Zo’n 30 kilo muesli bijvoorbeeld, voor het ontbijt. Rond de 50 vriesdroogmaaltijden, 40 zakken eiwitpoeder, zeker 100 repen en voedingssupplementen die per persoon verschillen.’

De spelers nemen ook eten mee naar India. Spits Mirco Pruyser heeft zakken drop, een pot pindakaas en wat volkorenkoeken. Verdediger Mink van der Weerden gaat altijd op reis met een goed koffiezetapparaat voor de hotelkamer. Anderen zweren bij appelstroop of bamisoep.

Keeper Pirmin Blaak speelde al vaker in India en had het vorig jaar nog een keer ‘goed te pakken’ tijdens een toernooi. ‘Het is paradoxaal: de keren dat ik super secuur was, werd ik wel ziek. En als ik wat minder streng was voor mezelf, ging het goed. Je kunt besmetting niet honderd procent uitsluiten.’

Het risico schuilt niet alleen in het voedsel. Het leiding- of kraanwater waarmee de kunstgrasvelden in India worden besproeid, vormt ook een besmettingsgevaar. Het water spat op bij acties en slidings. Voor de dug-out van Nederland staan naast bidons ook literflessen met ontsmettingsmiddel voor de handen. De mondbitjes mogen pas in als de handen zijn afgespoeld met sterillium, een ontsmettingsmiddel met alcohol.

Handen geven – of high fives – wordt afgeraden. ‘Maar na een gewonnen wedstrijd geven ze gewoon high fives, hoor’, zegt teamarts Van Bentum. Ze wil niet te streng zijn. ‘Teamsport is een contactsport.’

Bondscoach Max Caldas maakt zich geen zorgen over de gezondheid van zijn spelers. Ook hij vindt dat de ploeg niet krampachtig om moet gaan met alle voorzorgsmaatregelen. ‘India is een prachtig land. Er is lekker eten. Als je vanaf dag één al als een schoolmeester tegen je spelers begint, is dat ook niet goed. Je moet ook een beetje genieten. Alleen dan kun je als team echt een mooie prestatie neerzetten.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.