'Voor m'n vrienden die onterecht vastzitten'
Eljero Elia maakte een gebaar alsof hij zich van zijn boeien ontdeed. 'Mijn vrienden worden genaaid, en niemand doet iets in Nederland.'
Feyenoord staat bovenaan, Eljero Elia blijft scoren. Maar hij doet meer. Na zijn doelpunt afgelopen zondag tegen Roda JC maakte de flankspeler een aantal ingewikkelde gebaren met zijn armen. Op websites werd gesteld dat het om een politiek statement ging. Elia bevestigt dat tegenover de Volkskrant.
Wat beeldde je nou precies uit?
'Het was een kruis met mijn armen, een gebaar alsof ik in de boeien was geslagen. En dat ik die boeien daarna verbrak.'
'Ik deed het voor mijn vrienden van rapformatie SFB. Drie ervan zitten in de gevangenis in Suriname. Ik hoop dat ze snel thuis zijn.'
Waarom zitten ze vast?
'Ze worden verdacht van seksueel misbruik van een minderjarig meisje. Dat zou twee jaar geleden gebeurd zijn toen ze daar waren om op te treden. Toen ze laatst weer teruggingen naar Suriname voor een optreden werden ze opgepakt. Ik weet honderd procent zeker dat het bullshit is.
'Het is politiek, er is een nieuwe officier van justitie die wil scoren. Dat is althans mijn gevoel. Iemand heeft op een video 'SFB' geschreeuwd, op basis daarvan zitten ze vast. De moeder van het meisje heeft al gezegd dat het niet klopt. Die jongens moeten naar huis. Naar hun familie. Ik vind het onmenselijk. Ze worden genaaid. Niemand doet iets in Nederland, daarom moest ik aandacht vragen voor deze zaak.'
SFB-zaak
KM, de artiestennaam van één van de bandleden, heeft toegegeven dat hij iets heeft gehad met het meisje dat toen 15 was, schrijft de NOS. Zelf was hij toen 17. Hij ontkent dat de twee anderen erbij betrokken waren.
Had je dat van tevoren bedacht?
'Ik dacht wel: als ik scoor moet ik iets doen. Ik support deze jongens sowieso altijd. Ik heb een keer een speciale scheenbeschermer in mijn mond genomen na een doelpunt om ze te steunen. Nu kent iedereen ze door hun geweldige muziek, ik ben trots op ze.'
Is op een bepaalde manier juichen een nieuwe manier om een statement te maken?
'Dat is het al lang. Maar het is moeilijker geworden. Je mag niets meer op je ondershirt schrijven. Je moet iets anders verzinnen, creatief zijn.'
Je opende anderhalve week geleden een loungeclub. Je hebt een succesvol kledingmerk. Nu dit. Dan krijg je dat mensen zeggen: die Elia moet zich meer met voetballen bezighouden.
'Die kennen me niet. Hé, voetbal is mijn eerste prioriteit! Dit was geen aandacht trekken om het aandacht trekken. Dit is ernstig. Soms moet je opstaan en iets betekenen voor vrienden in nood. Het spel lag stil. Het beïnvloedt mijn voetballen verder totaal niet.
'Volgens mij heb ik de laatste tijd goed gespeeld voor het team. Ik heb maar één missie: kampioen worden. Ik wil al die Feyenoordfans vrolijk maken. Maar ik wil ook mijn ogen niet sluiten voor het leed van een ander. Zeker als het om vrienden van me gaat.'
Geen protocol voor gebaren
Met zijn armgebaren wilde Eljero Elia aandacht vragen voor de arrestatie van drie rappers wegens seksueel misbruik van een minderjarig meisje, begin december 2016 in Suriname. De NOS meldde tien dagen geleden dat de moeder van het meisje de aanklacht heeft ingetrokken. De moeder deed twee jaar geleden aangifte nadat een seksvideo met haar dochter op sociale media was opgedoken. Het voorarrest van de rappers is begin december met dertig dagen verlengd.
Het is niet verboden voor voetballers om gebaren met een bijzondere betekenis te maken. Wie een tegenstander, het publiek of de scheidsrechter opzichtig provoceert kan een gele of rode kaart verwachten. Een kruisje slaan, is nooit bestraft. De Hitlergroet brengen, zoals de Italiaan Paolo Di Canio deed, wel.
Ruud van Nistelrooy kreeg in 2005 in de wedstrijd Nederland-Andorra een gele kaart toen hij na een doelpunt recht voor de neus van een tegenstander ging juichen.
Navraag bij de KNVB leert dat er geen lijst is over welke gebaren wel en niet kunnen. De aanklager van de tuchtcommissie behoudt zich het recht voor om naar bepaalde gebaren onderzoek te doen. Dat het gebaar van Elia een politieke lading had, was alleen duidelijk voor zijn volgers op social media. De KNVB zal geen onderzoek instellen.
Het is voetballers wel verboden om politieke en religieuze uitingen over te brengen via hun shirt. Die trend kwam aan het begin van deze eeuw pas echt op gang. De Ivoriaan Didier Drogba bedankte op die manier de Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijder Mandela. De Braziliaan Kaka gaf blijk van zijn diepe overgave aan Jezus. Sinds de zomer van 2014 mag er niets meer op een ondershirt staan. Het bleek lastig te bepalen wat politiek en religieuze uitingen zijn.