Voor het eerst 'thuis' in Rusland, maar straks alleen in Zuid-Korea?

Tijdens de EK afstanden treft Koen Verweij coach en ploeggenoten op zijn Russische thuisbaan. Of hij ze ook op de Spelen zal zien, blijft de vraag.

Erik Van Lakerveld
null Beeld USA TODAY Sports
Beeld USA TODAY Sports

Koen Verweij glijdt over de inrijbaan van de Kometa-ijsbaan in Kolomna, het decor voor de eerste Europese afstandskampioenschappen. Hij draagt, zoals de regels voorschrijven, het oranje tenue van de Nederlandse ploeg. Naast hem in een iets te grote blauwe jas van de Russische ploeg schaatst de kleine gestalte van Kosta Poltavets. Na afloop van de training verdwijnt Verweij de kleedkamer in. 'RUS' staat er op een briefje naast de deur, de afkorting voor Rusland.

'Het voelde echt als thuiskomen, dit.' Verweij lacht hardop als hij even later de kleedkamer uit is gekomen. Het is een grap die hij ervoor ook voor de camera van de NOS heeft gemaakt. Hij sloot zich afgelopen zomer wel bij de Russische schaatsploeg aan, maar ging alleen mee met trainingskampen in het buitenland. Schaatsen in het Zuid-Duitse Inzell en in Thialf, skeeleren in Font Romeu in Frankrijk en fietsen op Mallorca. De reis naar de Russische thuisbaan in Kolomna maakte hij niet. 'Ik ben hier niet één keer geweest.'

De EK afstanden zijn voor Verweij een mooi moment in de aanloop naar de Winterspelen om zijn zelfverkozen ploeggenoten en coach op te zoeken. Coach Poltavets schreef in de weken dat Verweij niet bij de ploeg was zijn trainingsschema's, maar kon hem op het ijs niet begeleiden. Daarom had de Noord-Hollander het toernooi al in zijn agenda gezet. 'Hier kan ik technische aanwijzingen krijgen van Kosta en weer met de ploeg trainen.'

De 27-jarige Verweij traint in aanloop naar de EK met een groep schaatsers die in grote onzekerheid verkeert. Het is nog altijd niet duidelijk wat de gevolgen zullen zijn van de straf die het IOC Rusland heeft opgelegd na de grootscheepse dopingfraude tijdens de Winterspelen van 2014. In principe zijn atleten met een dopingverleden uitgesloten van de Spelen, net als hun coaches. Naar de letter van de wet zou dat moeten gelden voor Joeskov en Poltavets.

Met zijn trainingsmaatje Joeskov. Beeld anp
Met zijn trainingsmaatje Joeskov.Beeld anp

Joeskov werd tien jaar geleden geschorst voor marihuanagebruik. Poltavets, Nederlander maar Oekraïner van geboorte, was coach van onder meer Ivan Skobrev en Olga Fatkoelina. Beiden bleken betrokken bij het dopingbedrog in Sotsji en werden onlangs door het IOC voor het leven geschorst. Overigens staat Fatkoelina in Kolomna wel aan de start bij de EK, net als eerder dit schaatsseizoen bij de wereldbekerwedstrijden (Skobrev is gestopt). De Internationale Schaatsunie (ISU) heeft zes weken na de schorsing door het IOC de straffen nog altijd niet overgenomen.

De kans is groot dat Verweij het straks in Pyeongchang niet tegen zijn trainingsmaat Joeskov kan opnemen en het zonder zijn coach moet stellen. De Russische schaatsbond verwacht dat het IOC pas in de laatste week van januari uitsluitsel zal geven. De vraag is ook of NOCNSF zal toestaan dat Verweij zich in Zuid-Korea inlaat met de besmette Russische equipe.

Verweij bereidt zich voor op de mogelijkheid dat Poltavets in Pyeongchang ontbreekt. Dan zal de oud-skeelerbondscoach Desly Hill zijn taken overnemen. Zij zal sowieso op de Spelen zijn als coach van de Australische sprinter Daniel Greig en ze kent Verweij goed. De Australische had hem als inlinecoach al onder zijn hoede toen hij 13 jaar was.

'Ik wil hem in ieder geval op de Spelen verslaan, dat is één ding dat zeker is', zegt Verweij over Joeskov. Beeld anp
'Ik wil hem in ieder geval op de Spelen verslaan, dat is één ding dat zeker is', zegt Verweij over Joeskov.Beeld anp

De afgelopen maanden nam Hill al waar voor Poltavets tijdens Nederlandse wedstrijden. Hoewel Verweij en Hill een goede verstandhouding hebben, blijft Verweij hopen op coulance van het IOC. 'Ik hoop dat Kosta mee kan, want dan heb ik in ieder geval tijdens de trainingen mijn coach op het ijs. In de wedstrijden maakt het niet zo uit. Dan moet ik het zelf doen en een rondebord vasthouden kan iedereen.'

Het zijn zorgen die Verweij nog even voor zich uit schuift. Hij moet toch wachten tot het IOC of NOCNSF duidelijkheid verschaft. Eerst wil hij een goede 1.000 en 1.500 meter rijden op de EK. Met Poltavets aan zijn zijde en drievoudig wereldkampioen Joeskov tegenover hem. 'Ik denk dat Denis en ik er een mooie battle uit kunnen gooien.' In november 2012, bij zijn eerste bezoek aan Kolomna, won Verweij een wereldbekerwedstrijd over 1.500 meter. Joeskov werd toen elfde.

Verweij durft niet te zeggen dat hij de Rus in eigen huis zal verslaan, daarvoor rijdt Joeskov te constant en was hij te slordig op het olympisch kwalificatietoernooi. 'Ik wil hem in ieder geval op de Spelen verslaan, dat is één ding dat zeker is.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden