ReportageTour de France

Voor Froome is het peloton vooralsnog gevaarlijker dan de oververhitte fans

Chris Froome weet dat sommige Franse wielerfans het op hem hebben gemunt. Een oververhitte fan kan zijn vijfde Tourzege in gevaar brengen. Tot nu toe blijft het bij uitjouwen. De 51 seconden achterstand die hij zaterdag opliep was het gevolg van een valpartij.

Chris Froome bij aankomst in Fontenay-le-Comte Beeld Belga
Chris Froome bij aankomst in Fontenay-le-ComteBeeld Belga

Als zaterdagmiddag in Fontenay-le-Comte, aankomstplaats van de eerste etappe van de 105de Tour de France, Chris Froome op de schermen verschijnt met een smoezelig shirt, klinkt tussen het publiek in de straten een kort, hatelijk applausje. Hij was het dus, de renner die, slechts in een flits gevangen door de voorbij zwenkende camera, in het weiland is beland. Het is tegenslag die sommige Franse wielerfans wel goed uitkomt: ze zien de viervoudig Tourwinnaar liever gaan dan komen.

Het zijn moeilijke eerste meters voor de Brit in de wedstrijd waarin hij eerst niet welkom was. De open brief vrijdag in Le Monde, waarin hij de hoge concentratie van het astmamedicijn salbutamol in zijn urine tijdens de vorige Vuelta verklaart, heeft nog niet iedereen van zijn onschuld kunnen overtuigen. Zaterdag op het Île de Noirmoutier, waar de Tour op gang wordt geschoten, wordt hij wederom uitgefloten, na het boegeroep op donderdag tijdens de ploegpresentatie.

Froome komt op achterstand over de streep in gezelschap van renners van Trek-Segafredo Beeld AFP
Froome komt op achterstand over de streep in gezelschap van renners van Trek-SegafredoBeeld AFP

In zijn pogingen goodwill te kweken, kloppen nog niet alle details – in weerwil van het accent dat zijn ploeg Sky op de ‘marginal gains’ legt, de kleinigheden die het verschil maken. Als voor vertrek de Marseillaise klinkt, blijft hij onbekommerd in gesprek met de Nederlander Koen de Kort. Kniesoor die erop let misschien, maar er is Froome en Sky veel aan gelegen dat de achterdocht de komende weken zal eroderen. Één oververhitte fan kan de vijfde Tourzege in gevaar brengen.

Hectische slotfase

Enkele uren later en 201 kilometer verderop, blijkt dat het grootste gevaar voor Froome vooralsnog niet tussen de toeschouwers schuilt, maar in het peloton zelf. Hij wordt in de hectische slotfase aangetikt door Rick Zabel van Kathusha en tuimelt vlak langs een paaltje het gras in. Het verlies op de streep is 51 seconden. Ook andere klassementsrenners lopen schade op, door valpartijen en lekke banden. Richie Porte en Adam Yates komen met Froome over de streep, Nairo Quintana staat op 1.15.

Met het gruis en het stro van de berm nog op de schouders, fietst de Brit door naar de teambus; later worden lichte schaafwonden aan knie en elleboog vastgesteld. Froome: ‘We wisten dat de eerste paar dagen gevaarlijk waren. Het hoort er helaas bij. Het was chaotisch met de sprinters, maar dat is racen.’

Het is voor de tweede achtereenvolgende keer dat Froome aan het begin van een grote ronde onderuit gaat. In de Giro schoof hij in Jeruzalem al tijdens de verkenning van het parcours over het asfalt. Later in Italië waren er valpartijen. Is het mogelijk dat de concentratie net een fractie minder is, nu het wantrouwen zich in zijn wiel heeft vastgezet? Ploegleider Servais Knaven: ‘We merken er niks van. Hij heeft er tegen ons niks over gezegd.’ Er zijn geen twijfels over zijn stuurvaardigheid. Het is vooral pech, een samenloop van omstandigheden, zegt Knaven.

Grote valpartij

Froome wil zaterdag aan de rand van het peloton naar voren fietsen om weer aan te sluiten bij ploeggenoten. Het is chaotisch na een eerdere grote valpartij. In een bocht naar links zeilen veel renners naar buiten en is het Zabel die hem raakt. In Jeruzalem was het wegdek plaatselijk glad. In Italië kon hij tijdens een afdaling niet voorkomen dat hij een witte streep kruiste.

Chris Froome moet zijn fiets uit de greppel halen om zijn race te kunnen vervolgen Beeld Photo News
Chris Froome moet zijn fiets uit de greppel halen om zijn race te kunnen vervolgenBeeld Photo News

Knaven: ‘Weet je nog hoe hij in de Giro de Colle di Finestre afging en twee jaar geleden de Col de Peyresourde? Chris kan heus wel fietsen.’ Maar er is lering getrokken. Zondag houdt de ploeg hem tot enkele kilometers voor de finish nadrukkelijk voorin.

Het is de eerste twee dagen van deze Tour speuren naar signalen over de zorgen over het gedrag van de buitenwacht. Als de bus van Sky in Noirmoutier stilhoudt op het parkeerterrein, zakken meteen de gordijntjes voor de deuropening. De zwart-witte Pinarello met de letters ‘Froomey’ op de bovenbuis wordt het dichtst bij het trapje geplaatst. In Mouilleron-Saint Germain staat de bus helemaal voor in de rij, tussen hekken waarbinnen zich alleen volgers met een badge kunnen begeven. Een bodyguard blijft buiten het voertuig altijd in de buurt.

Uitjouwen

Volgens ploegleider Knaven is de veiligheid in de ploeg verder nauwelijks een issue. ‘Je kunt er toch niks aan doen. Als je er druk om maakt, gaat het ten koste van je eigen prestatie.’ Meer dan Froome zijn het de jongere renners, de Colombiaan Egon Bernal en de Italiaan Gianni Moscon, die moeite hebben met het uitjouwen. ‘Zij droomden ervan om te debuteren in de Tour en stuiten nu op vijandigheid. Ze waren er echt beduusd van.’

Knaven spreekt tegen dat Froome en Sky bezig zijn met een charmeoffensief. ‘Ik denk niet dat je het zo moet noemen. In de brief in Le Monde heeft hij uitgelegd hoe de vork in de steel zit. Dan kan het publiek zelf oordelen. De feiten tonen aan dat hij niets verkeerd heeft gedaan. Dat is de boodschap. Chris is geen bedrieger.’ Enkele harten wint hij zaterdag zeker. Bij de bus krijgen de vijf Franse kinderen met gele fietshelmpjes op allemaal een handtekening.

Waar had Koen de Kort het eigenlijk met Froome over, tijdens de Marseillaise? ‘Over het boe-geroep. Ze moeten doen wat ze willen, zei hij. Ik heb hem wel verteld dat ik het belachelijk vind. Zo’n renner als Chris verdient respect.’

Alles over de Tour de France

Welke etappe wordt wanneer gereden? Hoe zijn de ploegen samengesteld? Alle informatie over de Tour de France van 2018 vindt u hier bij elkaar.

Weet u helemaal niets van wielrennen, maar wilt u toch weten waar het nou toch steeds over gaat? De antwoorden op alle vragen die u nooit durfde te stellen vindt u hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden