Voor Choukoud duurt de marathon van Rotterdam 25 meter

De winst was in Rotterdam voor de Keniaan Kenneth Kipkemoi. De debutant zorgde voor een verrassing door de favorieten te verslaan in een tijd van 2.05.44 uur. Voormalig winnaar Abera Kuma, ook uit Kenia, werd tweede. De Ethiopiër Kelkile Gezaheg leek aanvankelijk alleen op de winst af te gaan, maar eindigde uiteindelijk derde. Bij de vrouwen kwam Visiline Jepkesho als eerste over de finish. De Keniaanse atlete liep een tijd van 2.23.45 uur. De laatste kilometers kreeg Jepkesho het lastig, maar de concurrenten waren ver genoeg weg. Edwin de Vries werd door het uitvallen van Khalid Choukoud de snelste Nederlander. De Vries liep een sterke race en haalde bijna twee minuten van zijn persoonlijk record af. Zijn tijd: 2.17.46 uur.

Just Fontein
Khalid Choukoud loopt achter een haas op de Erasmusbrug. Beeld Jiri Buller
Khalid Choukoud loopt achter een haas op de Erasmusbrug.Beeld Jiri Buller

Dit nooit meer. Nooit meer een marathon. De tranen schieten in de ogen van Khalid Choukoud (32) als hij de woorden hardop uitspreekt in de lobby van het Hiltonhotel aan de Coolsingel. De woorden hebben zondag tijdens de marathon van Rotterdam sinds de start door zijn hoofd gespookt. Na zo’n 36 kilometer is het klaar. Hij geeft toe aan het stemmetje dat hem al vanaf de eerste kilometer voorspelt dat het niets wordt. De Nederlandse favoriet moet opgeven. Alweer.

Na 25 meter, 6 seconden na het startsignaal, gaat het zondagochtend al mis. In het gedrang op de eerste rijen stapt er iemand op de hak van Choukoud. Hij duikt voorover tegen het asfalt. Een massale struikelpartij volgt. Tientallen lopers worden gehinderd. Onder andere de Belg Bashir Abdi valt over hem heen en loopt verwondingen op aan het gezicht.

Even lijkt het mee te vallen. Uit de chaos komt het geconcentreerde gezicht van Choukoud na een paar seconden weer boven. Hij sluit snel weer aan bij de tweede groep, bij de voor hem aangewezen hazen. Mannen die het tempo bepalen dat tot een tijd rond de 2.10 uur moet leiden.

Khalid Choukoud bereidt zich voor op de marathon van Rotterdam. Beeld Jiri Buller
Khalid Choukoud bereidt zich voor op de marathon van Rotterdam.Beeld Jiri Buller

Choukoud weet uit zijn vier eerdere marathons dat hij niet in paniek moet raken. Dat hij zich niet moet laten afleiden door geduw en getrek. Of door het publiek langs de hekken. Maar na een enkele kilometers moet hij de groep toch laten gaan. Het gaat te hard. Choukoud heeft in de eerste paar honderd meter te veel krachten verspeeld, verklaart hij achteraf. Hij heeft na zijn val een sprint moeten trekken om bij zijn groep te komen. Overbodige inspanning moet je altijd bekopen in een marathon.

Vanaf het moment dat hij opkrabbelt na zijn val voelt hij dat het niet goed zit. Hij kan zijn schouder niet goed bewegen. Het zwaaien met de arm gaat met de kilometer moeizamer. Pijnscheuten trekken door zijn schouder en arm. Als hij alleen komt te lopen, na zo’n 30 kilometer, overlegt hij veelvuldig met racemanager Joop Adelmund, die de lopers begeleid op de motor.

Adelmund stelt hem meermaals de vraag: wat wil je? Doorlopen en als een held op de Coolsingel finishen in een slechte tijd? Of luisteren naar het lichaam en het verstand? Aanvankelijk wil de geboren Marokkaan, die als 12-jarige scholier naar de Schilderswijk verhuisde, door. Dan maar in een teleurstellende tijd.

Khalid Choukoud vlak voor de start. Een moment later, 25 meter verderop, gaat hij tegen het asfalt. Beeld Jiri Buller
Khalid Choukoud vlak voor de start. Een moment later, 25 meter verderop, gaat hij tegen het asfalt.Beeld Jiri Buller

De trotse Choukoud wil de organisatie niet teleurstellen. Na een mislukte halve marathon in Egmond aan Zee begin januari, die na een paar kilometer eindigde met kramp in de kuit, was de motivatie om zich weer toe te leggen op de hele marathon even weg. Maar een mailtje uit Rotterdam was het laatste zetje om hem weer aan het lopen te krijgen. Hij voelde zich vereerd dat ze het vertrouwen in hem niet hadden verloren. Vorig jaar viel hij na 30 kilometer uit met blaren. Een beginnersfout: hij droeg nieuwe schoenen.

Choukoud werd zelfs door de organisatie naar voren geschoven als uithangbord. Een rol waar hij gelukkig mee was, zo liet hij weten. De andere Nederlandse toplopers Michel Butter (32) en Abdi Nageeye (29) waren er niet bij. Zij hebben hun zinnen gezet op het EK in Berlijn komende zomer. Een strijdmarathon, zonder hazen. In de voorbereiding past de race in Rotterdam niet. Toch liep Choukoud in gedachten wel tegen zijn generatiegenoten. Butter en Nageeye hebben al eerder onder de 2.10 gelopen, als derde en vierde Nederlander na Gerard Nijboer en Kamiel Maase. Nu moest het zijn moment worden.

Het is racebegeleider Joop Adelmund die hem zondag aan de rand van het Kralingse Bos, adviseert te stoppen. ‘Loop je niet kapot, jongen’, zegt Adelmund op vaderlijke toon als hij naast Choukoud komt rijden met de motor. ‘Oké, ik kap’, geeft hij na een paar seconden toe. Hij stort zich in de armen van Adelmund.

Dringen bij het startschot. Beeld Jiri Buller
Dringen bij het startschot.Beeld Jiri Buller

Ook zijn er de tranen. Maanden heeft Choukoud alles opgegeven voor deze dag. De blessure vorig jaar was een klap voor de fanatieke Hagenaar. Een teleurstelling die nog maanden doordreunde. In 2014 liep hij bij zijn debuut in Rotterdam zijn beste tijd: 2.10.52 uur. Dat moest beter kunnen: 1 seconde per kilometer sneller en zou de magische barrière van 2.10 al bijna doorbroken hebben.

Vol zelfvertrouwen leefde hij naar zondag toe. Mentaal was hij sterker dan ooit, bezwoer hij voor aan de start. Fysiek was hij ook blessures en pijnvrij. De omstandigheden waren bijna ideaal. Er stond haast geen wind. De temperatuur was zacht.

En dan die val, 6 seconden na de start, die alles teniet deed. ‘Deze klap kom ik denk ik niet meer te boven’, zegt Choukoud in de lobby van het Hiltonhotel voor de camera van de NOS. Hij schiet voor de zoveelste keer vol. Hij schuifelt naar zijn hotelkamer en laat zich niet meer zien. Of hij de marathon definitief vaarwel heeft gezegd? Voor even toch zeker.

Kipkemoi wint in Rotterdam

Kenneth Kipkemoi, winnaar van de marathon van Rotterdam Beeld Jiri Buller
Kenneth Kipkemoi, winnaar van de marathon van RotterdamBeeld Jiri Buller
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden