Voor baancoach Pieters is succes niet zaligmakend

Nederland heeft de beste baanselectie ter wereld. De ploeg van bondscoach Peter Pieters won bij de WK in Bordeaux afgelopen weekeinde dankzij Theo Bos, Peter Schep en Jens Mouris het landenklassement met drie gouden en een zilveren medaille....

Marije Randewijk

Het beeld is vertekend. Kwantitatief legde Nederland het ook bij deze WK af tegen landen als Australië, Groot-Brittannië en Frankrijk, traditioneel de beste baannaties ter wereld.

In vergelijking met een jaar geleden moest het gezelschap van Pieters zelfs vier medailles inleveren. In Los Angeles stonden de Nederlanders destijds acht keer op het podium (2 x goud, 3 x zilver, 3 x brons). Maar wijzend op de vier vierde plaatsen, voor de teamsprint, Tim Veldt (1 kilometer), Wim Stroetinga (scratch) en de ploegenachtervolging, stelde Pieters vast dat de prestaties in Bordeaux desondanks op een en hetzelfde niveau lagen.

Toch is er de laatste twaalf maanden veel veranderd in het Nederlandse baanwielrennen. Zo veel zelfs dat Pieters met weemoed terugdenkt aan vroeger, toen hij met een handjevol renners moest pionieren in een niet verwarmde schuur in Sloten. En hij tijdens WK’s avonden had dat hij nog rustig op de tribune kon zitten. ‘Soms zou ik terug naar af willen en vraag ik me af waar we mee bezig zijn’, verzuchtte Pieters voor de WK.

Tegenwoordig heeft hij ogen in de rug nodig. Want iedereen wil profiteren van zijn werk. Ze zijn uit op eigen gewin en delen de liefde voor de sport, die de pioniers bindt, niet.

Verschillende renners denken zomaar mee te kunnen trainen in Alkmaar en nog steeds zijn er mensen die het vanzelfsprekend vinden dat Theo Bos of Teun Mulder ‘wel even’ op komen draven. Dat is het, sinds ze (ex-)wereldkampioen zijn, niet meer. Daar moet voor worden betaald. Waarvoor trainen ze anders?

Succes is voor de bondscoach niet zaligmakend. Het maakt de sport niet mooier of minder mooi. Het brengt soms alleen maar meer problemen met zich mee.

De begeleiding is in zeer snel tempo geprofessionaliseerd, mede dankzij de impulsen van NOC*NSF, dat na het zwemmen in het baanwielrennen een nieuwe kip met gouden eieren heeft gevonden. De sport is in een zakelijke olympische fabriek terechtgekomen. Terwijl passie en bezetenheid eens het fundament waren van de opleving van de baansport.

De huidige generatie vindt in Alkmaar een gespreid bedje. Over de faciliteiten valt nauwelijks nog iets te klagen. Hoewel het budget schril afsteekt bij de 26 miljoen euro die de Britse wielerfederatie tot 2009 tot haar beschikking heeft.

De professionalisering heeft versnippering gebracht in de selectie en de bondscoach moet alle zeilen bijzetten om nog de regie te kunnen voeren. Hij is op z’n best als bouwer, vindt hij zelf. Door het succes is hij een manager geworden. Het is een functie die hem slecht zint.

Pieters wil geen beleidsnotities schrijven. Hij is een praktijkman, die niet over punten, komma’s en dure woorden wil discussiëren. Als de KNWU hem vraagt selectiecriteria voor een WK op te stellen, staan zijn nekharen recht overeind. Selecteren doet hij op wielerinstinct. Daarmee heeft hij er zelden naast gezeten.

Maar die vrijblijvendheid is onhoudbaar. Bewegingswetenschapper Albert Smit analyseert tegenwoordig met behulp van het SRM-meetsysteem tijdens de training alle bewegingen van alle renners. De ploeg wordt sinds oktober tijdens de krachttraining begeleid door de topsportcoördinator van de Nederlandse krachtsportfederatie.

Koga Miyata bouwt, samen met TNO en DSM, aan ‘de beste baanfiets ter wereld’. De kledingsponsor werkt aan het meest aerodynamische pak. En er was zelfs geld om eind 2005 de voltallige selectie in de windtunnel te testen.

Er lopen op de wielerbaan van Alkmaar tegenwoordig meer mensen rond dan Pieters in de gaten kan houden. Steeds meer renners volgen hun eigen weg en hebben nog maar één belang voor ogen.

De sprinters, die snel een sponsor hopen te presenteren voor hun commerciële ploeg, trainen liefst alleen en op een schema dat Bos zelf voorschrijft. De achtervolgers fietsen op de weg of doen mee aan Zesdaagsen.

Zelfs achtervolgster Adrie Visser wil zich niet meer door Pieters bij de hand laten nemen. Zij wordt, tot zijn ergernis, getraind door de familie Zijlaard. Het resultaat was er in Bordeaux niet naar, zoals ook de andere vrouw in de selectie, Yvonne Hijgenaar, ver achterbleef bij de verwachtingen. Vorig jaar won ze nog twee keer brons.

Het zijn geen zekerheden voor de Spelen van 2008. De Nederlandse baanploeg is volgens de traditionele klassementen misschien de beste ter wereld, in werkelijkheid steunt ze hevig op het exceptionele talent van één renner: Bos. Dat zal in de nabije toekomst niet anders zijn. Met de beste bedoelingen valt tegen de 26 miljoen euro van de Britten niet op te boksen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden