Column

'Voor anderhalf miljoen euro staat Van Gaal misbruik van de spelers toe'

Veel meer dan een schaamteloze exploitatie van voetballers is het niet, Indonesië-Nederland, en dat geldt ook voor de volgende wedstrijd van deze door SBS6 opgeblazen Azië-trip, China - Nederland, schrijft Paul Onkenhout in zijn wekelijkse column in de Volkskrant De Twaalfde Man. 'Bijna alle internationals speelden al weken geleden hun laatste wedstrijd.'

Bondscoach Louis van Gaal van Oranje tijdens een clinic aan jeugdspelers in Jakarta, een dag voor de oefeninterland tegen het gastland IndonesieBeeld anp

In een ronkend persbericht van KNVB-partner SBS6 over de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Indonesië stond het woord kennisoverdrachtsessies. Ik wist niet dat dit woord bestond.

Kennisoverdrachtsessies.

KNVB-officials, bondscoach Louis van Gaal en de internationals zaten deze week niet alleen 16 uur in een vliegtuig voor een potje zomervoetbal tegen de nummer 170 van de wereldranglijst, nee, ze zijn ook in Indonesië voor kennisoverdrachtsessies en clinics. En voor het geld natuurlijk, want ontwikkelingshulp is prima, maar we moeten er wel wat aan verdienen.

Van Gaal gaf donderdag in Jakarta een training aan kinderen. Willem Vissers, onze man ter plekke, deed er verslag van.

Van Gaal tegen een kind: 'Look at my eyes, communication.'

Het kost weinig moeite de totale verbijstering voor me te zien op de gezichten van de Indonesische kinderen als ze door Van Gaal worden onderwezen.

'Is this a good ball? No.'

In het verslag van Vissers stond ook dat Van Gaal zijn benen door een organisator liet insmeren met zonnebrandcrème, tijdens de training. Tegen de kinderen zei hij: 'Jullie krijgen allemaal een certificaat.'

Gerust hart
Dat had de KNVB toch maar mooi geregeld, dat de kinderen een certificaat kregen. Daarna kon de voetbalbond, pardon KNVB Academie, zich met een gerust hart bezighouden met een kennisoverdrachtsessie.

Volgens de KNVB gaat het hier om een 'meer gestructureerde samenwerking met opkomende voetballanden'. Als bewijs zette KNVB-voorzitter Michael van Praag vrijdag een foto op Twitter. We zien een keurig geklede man, 'Jan van Loon', op een spreekgestoelte. Op een scherm is een driehoek geprojecteerd.

Aan de linkerkant van Jan van Loon staan vier lege stoelen en bakken met prachtige bloemen en hangt een doek waarop staat wat hier allemaal aan de hand is, en waar dit is: 'Knowledge Transfer Session, Management & Youth Development, June 2013, Wisma Kemenpora - Jakarta.'

Wat er niet staat, is dat de Indonesische voetbalbond door en door corrupt is; dat er door politieke twisten in het opkomende voetballand Indonesië maandenlang niet is gevoetbald en dat opstandelingen een eigen liga oprichtten. Dus misschien is het toch wat wonderlijk dat uitgerekend in deze chaos de KNVB even komt vertellen aan welke eisen een goede jeugdopleiding moet voldoen en hoe je als bond de afdeling P & O moet runnen.

Erger is dat de KNVB ook nog een afspraak maakte om een wedstrijd tegen Indonesië te spelen. Indonesië is een prachtig land en er wonen, zoals Van Gaal vaststelde, aardige mensen, maar je moet er alleen heenvliegen om vakantie te vieren, niet om te voetballen - en zeker niet midden in het zomerreces.

Schaamteloze exploitatie
Veel meer dan een schaamteloze exploitatie van voetballers is het niet, Indonesië-Nederland, en dat geldt ook voor de volgende wedstrijd van deze door SBS6 opgeblazen Azië-trip, China - Nederland. Bijna alle internationals speelden al weken geleden hun laatste wedstrijd. Robin van Persie bijvoorbeeld deed dit op 19 mei.

De Telegraaf schreef een stukje over het reisschema van Van Persie. Kort na de Azië-trip gaat hij met Manchester United drie weken op tournee in Thailand, China, Australië en Japan. Dat betekent dat hij in totaal 80 duizend kilometer moet vliegen, rekende de krant uit. 'Burn-out Van Persie dreigt', stond er onheilspellend boven.

De KNVB weigerde bekend te maken hoeveel de trip oplevert. 1,5 miljoen euro is de schatting. Voor dat relatief lage bedrag staat Van Gaal het misbruik van de internationals toe en weigert hij toe te geven dat een wedstrijd in juni tegen Indonesië van nul en generlei waarde is, een commercieel gedrocht.

Voor het begin van de kennisoverdrachtsessie in het Gelora Bung Karno-stadion vertelde Van Gaal vrijdag dat 'in het kielzog van de KNVB' een Nederlandse ondernemer een deal van 25 miljoen had afgesloten. De ondernemer had de KNVB hartelijk bedankt. Van Gaal, een voetbaltrainer, lachte er tevreden bij.

Op naar China.

Paul Onkenhout is redacteur van de Volkskrant.
Reageren? twaalfdeman@volkskrant.nl

 
Het kost weinig moeite de totale verbijstering voor me te zien op de gezichten van de Indonesische kinderen als ze door Van Gaal worden onderwezen
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden