Voor amateurs geen eer te behalen in Olympia's Ronde

De amateurs komen er niet meer aan te pas in Olympia's Ronde, waarin de Italiaanse baanploeg en de profs van Foreldorado Golff onderling de prijzen verdelen....

Van onze sportredactie

AMSTERDAM

Oud-prof Zuijderwijk pakte op de openingsdag nog wel de overwinning in de proloog. Daarna viel er voor de amateurs geen eer meer te behalen. Foreldorado behaalde met Van der Wolf (twee keer), Talen en Van den Akker vier overwinningen, de Italianen twee (ploegentijdrit en Collinelli).

Even leek er in de zesde rit een einde te komen aan de heerschappij. Al na 26 kilometer ontsnapten negen renners uit het peloton. In deze groep was Foreldorado alleen met Lucien de Louw vertegenwoordigd. Het negental werkte goed samen en kreeg een maximale voorsprong van zes minuten.

Hoewel geen van de renners een gevaar vormde voor het klassement, De Louw staat op bijna negen minuten, ging het tempo in het peloton in de laatste dertig kilometer omhoog. Nog voor de laatste plaatselijke ronde was het gat onder aanvoering van Van Vliet/Weba en Giant Löwik gedicht. Beide ploegen misten in het begin van de wedstrijd de slag en reden voor hun eigen kansen. Collinelli profiteerde uiteindelijk van deze krachtsinspanning.

Berry Hoedemakers baalde na de mislukte ontsnappingspoging. De renner van Agu had aanvankelijk goede hoop vooruit te kunnen blijven. Toen zijn meeste medevluchters waren achterhaald, probeerde hij in de laatste kilometers nog met Stobbelaar en Bedin, Italiaan in Sloveense dienst, weg te blijven.

Hoedemakers: 'Als je iets onderneemt, heb je tenminste een kans om te winnen. Maar als Van Vliet met de Italianen in de slag gaat, dan houdt het op. Het is wel logisch dat de profs hier steeds winnen. Dat zou ook gebeuren als wij bij de junioren zouden gaan rijden.'

Ook Jean-Paul van Poppel had met Peep Mikkli een renner in de kopgroep. De teambaas van Tegeltoko vond het onbegrijpelijk dat juist de amateurploegen de aanzet gaven om de leiders terug te halen. 'Opnieuw is weer gebleken dat de ploegen de overwinning liever aan een prof gunnen dan aan een concurrent.'

Collinelli, leider in het algemeen klasement, wil volgend jaar juni of juli het werelduurrecord van Chris Boardman aanvallen. Of van Tony Rominger. De Zwitser heeft aangekondigd eind dit jaar ook een poging te doen het record van de Engelsman te verbeteren.

Collinelli weet nog niet waar hij zijn recordpoging gaat doen. Hij kiest waarschijnlijk tussen de banen van Bordeaux en Cali (Colombia).

Het werelduurrecord staat sinds 6 september vorig jaar op 56,375 kilometer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden