Volop show in het sportpaleis

Uit de boxen schalt Nirvana: ‘Here we are now, entertain us’. Vrouwen in minieme zwart-gouden pakjes dansen met hun gouden pompoms rond een paal....

Tess van der Hulst en Jiri Büller

Na twintig jaar is er weer een motorevenement in Rotterdam. In 1987 was de hoofdact de motorcross. Racend tussen het publiek door was snelheid het belangrijkst. René Mulder, een van de deelnemers toen, moest de ook aanwezige schans uitproberen. ‘Als je de trucs vergelijkt met nu stelde het niet zoveel voor, beetje je handjes en voetjes los.’

De freestyle motorcrossers vormen nu twee dagen de hoofdact. Tien coureurs laten de hele avond op twee schansen hun beste sprongen zien. Een net zo grote rol spelen de showelementen naast de trucs. Alles draait om het vermaken van de toeschouwers. Die zelf door hun aanmoedigingen de rijders tot nog gevaarlijkere acts moeten verleiden.

‘We kunnen niet vaak genoeg zeggen, hoe harder jullie juichen, des te radicaler de trucs!’, klinkt het in Ahoy. Het publiek moet in het begin duidelijk even wennen aan zijn rol als aanjager in dit spektakel. Na de eerste sprongen van de rijders is het nog akelig stil in het stadion.

Een veel gezien gebaar van de coureurs: de ene hand achter het oor en dan met de andere vragen om applaus. Veel trucjes worden herhaald: ronkende motoren, rokende uitlaatpijpen en sensueel bedoelde heupbewegingen.

De Amerikaan Ronnie Renner is hierin een klasse apart. Hoewel zijn sprongen zaterdagavond niet tot de beste behoren, krijgt hij veel bijval. Bijvoorbeeld als hij op het podium het spinnen van zijn motor laat overgaan in een kolderieke breakdance van hemzelf.

Een dankbaar onderwerp voor de toneelstukjes zijn de cheerleaders. De rokjes worden opgetild, ze worden voor een ritje meegenomen en de mannen komen naast ze dansen.

Via de cheerleaders proberen de rijders de harten van de toeschouwers te veroveren. Verburgh: ‘Het hoort er allemaal bij.’ Het publiek krijgt de smaak ook te pakken en wordt steeds luidruchtiger.

‘Meestal leunen Nederlanders en Belgen een beetje achterover. Maar ze waren erg enthousiast vandaag’, zegt Verburgh. De voormalige motorcrosser is nu fulltime met trucs bezig. Bij zijn huis worden alle nieuwe sprongen uitgeprobeerd.

Deze trucs, enkele meters boven de grond, krijgen veel applaus. Er is een jury om toch het wedstrijdelement erin te brengen. De leden bepalen de vier halve finalisten.

Maar het publiek, hoe kan het anders, kiest de winnaar. De finalisten vragen, staande bovenop beide schansen, nog een keer om de gunst van de toeschouwers. De Amerikaan Matt Buyten mag de champagne in ontvangst nemen.

Na de show gaan de coureurs aan het bier. Er wordt geroepen om wodka. Hier en daar steekt iemand een sigaret op. De plek waar de avond wordt voortgezet, is nog onderwerp van discussie. Tijdens de tweede show zondag zal de alcohol de lichamen vast nog niet helemaal verlaten hebben. ‘Maar daardoor worden de trucs alleen maar beter’, lacht Verburgh.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden