Volop fraaie treffers in Eindhoven

Steeds vaker heft het publiek in het Philips Stadion het alternatieve clublied ‘Eens per jaar wordt PSV kampioen’ aan, en almaar vaker blijkt dat dat helemaal niet zo’n jolig gezang is als de tekst doet vermoeden....

Van onze verslaggever Willem Vissers

PSV vermorzelde zaterdag FC Utrecht (5-0) in zijn beste wedstrijd van het seizoen. Trainer Ronald Koeman liet in zijn nabeschouwing de ene ‘fantastisch’ op de andere volgen. Collega Booy, die sprak van een Europese topploeg als tegenstander, analyseerde dat PSV verreweg de sterkste is van de top-3, die ook bestaat uit AZ (sinds zondag op vijf punten) en Ajax (op zes punten).

Volgens Booy is het kampioenselftal alleen kwetsbaar als de concentratie ontbreekt, en dan moet de tegenstander een topdag beleven. ‘Hier is geen kruid tegen gewassen. PSV kan ook zo gemeen zijn. Dan denk je lekker te voetballen en voor je het weet, sta je achter met 1-0.’

FC Utrecht overigens kwam uitermate zwak voor de dag en welke tactische variant Booy ook probeerde, het hielp allemaal geen zier.

‘Zullen we beginnen. Ik kan begrijpen dat hij wegblijft’, zei Koeman lachend bij het begin van de persconferentie, toen Booy nog niet was gearriveerd. Boven Eindhoven hangt een wolk van trots over de prestaties van het elftal, dat Nederland dreigt te ontstijgen.

Het enige dat ze een beetje dwarszit aan de Frederiklaan is de matige ontvangst van het spel buiten de stadsgrenzen. Met name vanuit Amsterdam, waar ze soms nog denken de toon te zetten in voetballand, waait wel eens een denigrerend geluid richting Eindhoven en dat ligt gevoelig bij Koeman, voorheen trainer van Ajax. Koeman: ‘Ik denk dat de mondjes even zijn gesnoerd.’

Wat de collectieve tegenstand moet verontrusten: PSV behaalde vorig seizoen moeiteloos de landstitel en is sindsdien veel sterker geworden, onder meer door de komst van Salcido en Mendez, de voortdurende groei van jonge spelers als Alex, Farfán en Afellay, en de ontbolstering van Koné. En dan heeft PSV nog nauwelijks profijt gehad van Patrick Kluivert, die zaterdag voor het eerst sinds 23 september weer een kwartiertje voetbalde.

Als duels al een vorm van saaiheid hebben, komt dat vooral door de tegenstander, die doorgaans niets heeft in te brengen en probeert de uitslag enigszins draaglijk te houden. De uitslagen in thuisduels van deze competitie zijn 7-0, 5-0, 4-0, 4-1, 3-0, 3-1 en 2-1. In Eindhoven tracht PSV alles te laten zien wat het in huis heeft, ook qua aanvalskracht. In uitwedstrijden speelt de ploeg wat meer berekenend.

‘Ach, het interesseert me eigenlijk geen fluit’, zei aanvoerder Cocu over de kritiek op het spel. Hij weet wel beter. ‘We beheersen verschillende speelstijlen. Combinaties lukken steeds beter, de opbouw wordt sterker, we vinden de vrije man makkelijker. Niets dan tevredenheid.’

De wedstrijd van zaterdag was een aaneenschakeling van uitstekend combinatiespel en prachtige doelpunten, begeleid door een uitgelaten sfeer in het stadion, waar de wave rondging en de harde kern er behagen in schiep minutenlang het melodietje van Pippi Langkous te zingen.

De top-3 van treffers zag er als volgt uit:

1. De 5-0. Farfán speelt Kluivert aan, die voor diens eerste balcontact de hakbal prefereert. Farfán neemt de bal mee met de punt van de rechterschoen, omspeelt Broerse op subtiele wijze en puntert met links binnen, zoals Romario dat als geen ander kon.

2. De 2-0. Kromkamp, in zijn beste wedstrijd voor PSV, zet van rechts voor. Koné neemt aan met een tegenstander in zijn rug en legt terug op Afellay, die de bal voor zijn linkervoet brengt en prachtig in de bovenhoek schiet, vervolgens een gebedje prevelt en contact zoekt met zijn broertje op de tribune.

3. De 3-0. Een schitterende, met ruim negentig kilometer per uur afgevuurde vrije trap van Farfán.

Maar ook de treffer van Koné (4-0) mocht er zijn, na een combinatie met Alex en Farfán. En dan redde doelman Vorm nog na de mooiste aanval van de avond, een Latijnse tik-tak-tik-takcombinatie door het centrum, met Farfán als eindstation. Het ‘Eens per jaar wordt PSV kampioen’, had toen alweer talloze malen weerklonken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden