Volleybalsters naar halve finale EK

De Nederlandse volleybalsters hebben zich geplaatst voor de halve finales van het EK volleybal in eigen land. In de kwartfinale werd donderdagavond Polen verslagen met 3-1 (25-16 23-25 25-16 25-16).

Robert Misset
Vreugde bij de Nederlandse Maret Balkestein tijdens de kwartfinale van het EK volleybal in Ahoy tussen de vrouwen van Nederland en Polen. Beeld anp
Vreugde bij de Nederlandse Maret Balkestein tijdens de kwartfinale van het EK volleybal in Ahoy tussen de vrouwen van Nederland en Polen.Beeld anp

In een kolkend sportpaleis Ahoy hebben de volleybalsters donderdagavond een cruciale stap gezet richting het erepodium van het EK. Na de 3-1-zege op Polen treft het Nederlandse vrouwenteam zaterdag Turkije in de halve finales. Het is de eerste rechtvaardiging van de opstand bij de speelsters, die vorig jaar na het mislukte WK in Verona niet verder wilden met coach Gido Vermeulen.

De volleybalsters profiteerden als groepswinnaar van de extra rustdag, terwijl de Poolse vrouwen woensdagavond ternauwernood ontsnapten in de tussenronde tegen Wit-Rusland. Bovendien waren sterspeelster Skowronska en Werblinska geblesseerd uitgevallen. Donderdag bleek puntenpakker Skowronska bijtijds hersteld, maar alleen in de tweede set nam ze het Poolse team bij de hand. Daarna nam het Nederlandse team met sprankelend spel de regie weer stevig in handen. En het publiek deed de rest.

Aan alles is te zien dat de volleybalsters sinds de aanstelling van Guidetti een metamorfose hebben ondergaan. In niets lijkt Nederland nog op de verstarde en in zichzelf gekeerde ploeg van het WK, vorig jaar in Verona. Natuurlijk kon toenmalig coach Gido Vermeulen als excuus aanvoeren dat hij niet kon beschikken over de zwangere Stam en de geblesseerde aanvoerder Grothues. Bovendien was Sloetjes nog onvoldoende hersteld van een chronische schouderkwetsuur.

De Poolse Katarzyna Skowronska (R) baalt Beeld anp
De Poolse Katarzyna Skowronska (R) baaltBeeld anp

Kwetsbaar

Passend bleek Nederland veel te kwetsbaar als de hardhitters Buijs en Plak allebei in het veld stonden en kon libero Schoot de foutenlast onvoldoende compenseren. Vermeulen degradeerde Dijkema tot tweede spelverdeelster, maar de fysiek sterkere Femke Stoltenborg miste de verfijnde techniek om haar aanvalsters na een matige pass vrij te spelen. Een nieuwe impuls was dringend gewenst bij het vrouwenteam.

Een ruime meerderheid in de selectie speelde na het mislukte WK hoog spel door het vertrek te eisen van Vermeulen, terwijl de Nevobo hem als opleider graag wilde behouden. De volleybalsters stelden de bond zelfs een ultimatum, toen hun eis niet werd ingewilligd. Te laat werd Vermeulen uiteindelijk doorgeschoven naar het mannenteam, waardoor hij beschadigd aan zijn nieuwe klus bij de Nevobo begon.

Guidetti legde meteen andere accenten door snel en flitsend powervolleybal te verkiezen boven hard en hoog, het adagium van Vermeulen. Dijkema heeft de soepele handen van een harpiste en keerde terug in de basis. Grothues zorgt met libero Stam voor stabiliteit in de passing, waardoor ook Buijs zich bevrijd voelt. De dochter van oud-international en coach Teun Buijs vliegt als een adelaar door de hal en slaat met haar verwoestende smashes gaten in de grond.

Rusland en Servië

Rusland heeft zich donderdag ten koste van Italië geplaatst voor de halve finales van het EK volleybal. De Russinnen hadden het lang niet altijd makkelijk, maar wonnen wel met 3-1 (30-28 20-25 25-23 25-20). Servië voegde zich later bij de halvefinalisten door België met 3-1 (19-25 29-27 25-11 25-18) te kloppen.

Openbaring

Sloetjes is een openbaring op de diagonaal, ook in de tweede ontmoeting met Polen hing ze een meter boven het blok. Met haar snelle arm loodste Sloetjes de ploeg ook een door lastige fase in de vierde set. Op het midden was De Kruijf tegen Polen meer dan een fantastische blokkeerster, haar snoeiharde 'omloopbal' leek uit een lasergame te komen.

Zo heeft Dijkema als setter vele opties om de juiste aanvalster te bedienen, omdat iedereen kan scoren in het Nederlandse team. Zelfs libero Stam noteerde een punt door een bal op te duiken, die in het Poolse veld viel.

Het vrouwenteam zat vorig jaar niet alleen speltechnisch op slot, van harmonie was onder coach Vermeulen evenmin sprake. Zo kon Manon Flier het niet verkroppen dat ze in de hiërarchie was gezakt van toonaangevende diagonaalaanvalster naar invalster voor het vuile werk. Onlangs biechtte Flier op dat ze bij Vermeulen het respect miste. Bij Guidetti accepteert de routinier haar reserverol zonder morren.

Oranje-fans op de tribune tijdens de kwartfinale van het EK volleybal in Ahoy tussen de vrouwen van Nederland en Polen Beeld anp
Oranje-fans op de tribune tijdens de kwartfinale van het EK volleybal in Ahoy tussen de vrouwen van Nederland en PolenBeeld anp

Donderdagavond mocht Flier bij een 23-22 achterstand in de tweede set opdraven om Nederland voor setverlies te behoeden. Met behulp van de boven het veld meedeinende camera werd het 23-23, maar Polen deed op setpoint met succes een beroep op de videoscheidsrechters. Kurnikowska bleek de bal wel degelijk via het Nederlandse blok te hebben uitgeslagen: 23-25. Evenals in de poulewedstrijd werd het opnieuw een mentale test voor de volleybalsters.

Nederland benadrukt tijdens het EK echter de kracht van het collectief, aldus Guidetti. Hij hield zelfs de afgevallen Nicole Koolhaas als vijftiende speelster bij de groep, als eerbetoon aan een selectie, waarin elk schakeltje telt en niemand verzaakt. Tegen Polen keerde middenaanvalster Beliën terug in de basis voor Steenbergen, zonder dat het team verzwakte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden