Volleybalpionier

Tot op hoge leeftijd gold Cees van Zweeden als het geweten van het Nederlandse volleybal. Vlak voor het weekeinde overleed hij op 88-jarige leeftijd....

Poul Annema

Cees van Zweeden wordt algemeen beschouwd als één van de grondleggers van het Nederlandse volleybal. Van Zweeden, die in de volleybalsport nauw samenwerkte met zijn broer Jan, groeide op in Den Haag, waar hij – overigens net als Jan – ook werkzaam was als gymnastiekleraar.

Van Zweeden studeerde piano aan het Koninklijk Vlaamse Conservatorium te Antwerpen. Hij doceerde eerst gymnastiekonderwijs aan de Comenius Lagere en ulo-school in Den Haag. Later trad hij in dienst bij het Haags Montessori Lyceum, dat onder zijn leiding in 1963 een volleybalteam opbouwde – met onder meer Bram Vermeulen – dat later na een fusie met CLV – Christelijk Lyceum Voorburg – doordrong tot de eredivisie.

De muzikale Van Zweeden had niet voor niets zijn eigen opvattingen over de bewegingsleer. Ritme en volleybal stonden daarin centraal. Hij was tegenstander van conditie-en krachttrainingen. Al voor de oorlog ontvouwde hij zijn ideeën over het volleybalspel. In september '47 was hij medeoprichter van de Nederlandse Volleybal Bond NeVoBo. Hij maakte met zijn broers Jaap en Rinus deel uit van het Nederlands team dat in 1948 meedeed aan het eerste Europese kampioenschap.

Van Zweeden maakte vooral naam als trainer. Hij was vijftien jaar coach van het Nederlands team en trainde in die periode ook RVC (Rijswijkse Volleybal Club), dat liefst tien maal landskampioen werd. Later werd Cees van Zweeden nog landskampioen met Gaggenau/Corbulo, dat was voortgekomen uit een fusie van HML/CLV. Hij schreef over zijn sport het boek Volleybal, waaruit een verrassend frisse kijk op de sport van die dagen bleek.

Op 67-jarige leeftijd nam Cees van Zweeden afscheid van het volleybal. Hij was toen 50 jaar werkzaam geweest in zijn geliefde sport en werd door bondsvoorzitter Piet de Bruin tot erelid benoemd. In Rijswijk is een sporthal naar Cees van Zweeden genoemd.

De Zuid-Hollander gold als een veelzijdig sportman, hij volbracht drie keer de Elfstedentocht (1942, 1954, 1956). Tot op zijn 80ste schaatste en tenniste hij en leidde hij fitnessclubs. Voor zijn verdiensten in het oorlogsverzet ontving hij uit handen van prins Bernhard de Bronzen Leeuw vanwege moedig verzet in de meidagen van 1940, bij de slag om Ypenburg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden