Volleyballers zien machtspositie verder afbrokkelen

De grote dagen van het Nederlands volleybalteam lijken geteld. Jaren achtereen werd met gemak de ene na de andere overwinning aaneengeregen....

Sinds de mislukkingen van het WK 1998 en de World League '99 wordt het nationale team echter met geheel andere ogen bekeken. Frankrijk, jaren vol eerbied voor die lange Nederlanders, was zich op de openingsdag van het Europees kampioenschap, bewust van de veranderde verhoudingen in de mondiale volleybaltop.

Twee jaar geleden, bij het EK in Eindhoven, was er nog een snelle overgave. Gisteren waren de rollen omgedraaid.

De Fransen, in 1989 voor het laatst winnaar van het onderlinge duel , bepaalden met hun foutloze spel de strijd en zagen de zwoegende Nederlanders binnen de kortste keren in oude fouten vervallen. Het wondermiddel 'Peter Blangé' had geen effect en de na zoveel strubbelingen teruggekeerde spelverdeler moest na de 0-3 nederlaag (24-26, 25-27, 28-30) toegeven dat er tijdens zijn afwezigheid - een heel jaar - fors terrein was ingeleverd.

'De voorsprong van Nederland is weg', sprak Blangé bars. 'Het is hard om te constateren, maar de tijd is voorbij dat Nederland van ploegen met een beetje niveau eenvoudig kon winnen. Ik had het niet verwacht, maar ik sta er nu zelf bij na zo'n nederlaag. Ik weet nu dat je ook heel diep kunt vallen.'

Vanaf 1992 was het Nederlands team, met uitzondering van het geweldige Italië, door geen ploeg te bedreigen. Die machtspositie is afgebrokkeld. Tegenwoordig is soepeltjes winnen, om maar te zwijgen van een overwinning uit het vuur slepen, een illusie. Blangé: 'Nogmaals die tijd is voorbij, maar we worden er nog wel steeds op afgerekend.'

De nederlaag in drie sets tegen Frankrijk kan Nederland op een dure rekening komen te staan. Een snelle rekensom leert dat de zwalkende ploeg van coach Gerbrands de laatste twee wedstrijden uit de poule, achtereenvolgens tegen het taaie Tsjechië en het favoriete Joegoslavië, moet winnen om nog enige kans te maken op een plaats in de halve finales. Bij gelijk eindigen van drie ploegen is de ontsnappingskans van titelverdediger Nederland naar een positie bij de laatste vier een hoogst magere. Het setsaldo lijkt vooralsnog te negatief. Gerbrands wilde gisteren, na een van de zwaarste avonden uit zijn driejarige loopbaan bij de nationale ploeg, nog niet rekenen. Eerst maar eens winnen, was zijn leus, 'en dan tellen'.

De coach zal kritisch bejegend worden, want hij kreeg het niet voor elkaar een ploeg in vorm aan de start te krijgen. De laatste drie weken werd er, na terugkeer van een trip door Australië, slechts getraind. Aanvoerder Bas van de Goor klaagde dat zijn team daarom zo naar wedstrijdritme had gezocht.

Toen in de tweede set echter iets van een cadans leek gevonden, was het opvallend dat de nationale ploeg beslissende voorsprongen - in het rally-point systeem zijn enkele mini-breaks normaliter voldoende voor de zege - zo gemakkelijk werden weggegeven. Van het team was behalve kanon Görtzen eigenlijk niemand echt in vorm.

Zelfs de as Blangé-Bas van de Goor functioneerde niet, of nauwelijks. Nummerdor, vorig jaar zo vaak een positieve uitzondering, oogde bleek. Het ergst was Richard Schuil er aan toe. De diagonaal-aanvaller staat er om de onmogelijke ballen te scoren, 'puin te ruimen' in het jargon. Hij raakte gisteren echter zelfs tegen eenmansblokkering in de problemen.

Zijn sprongservice was ver onder de maat en zijn knallen waren dof van klank. De Franse blokkering en defensie wisten raad met de off-day van de Fries.

Het wisselbeleid van coach Gerbrands was zeer voorzichtig. Alleen de falende Mike van de Goor moest plaats maken voor de even onzekere Olsthoorn. Reserve-aanvaller Dieleman hoefde echter niet aan te treden voor Schuil. Gerbrands verklaarde dat hij onervaren spelers op dat soort momenten niet voor de leeuwen gooit. Een topspeler als Schuil dient zijn eigen rotzooi op te ruimen.

Ondanks het klaarblijkelijke ontbreken van vervangers zette de bondscoach het gezicht op positief en zei volmondig 'ja' toen hem gevraagd werd of hij nog wel in de kansen van zijn team geloofde. De ras-optimist zal moeten toveren om zijn derde debacle te voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden