Volleyballers zetten forse stap op weg naar Athene

Na een vooral mentale topprestatie tegen Duitsland is het Nederlandse volleybalteam in Leipzig nog één overwinning verwijderd van de Spelen van Athene....

Van onze verslaggever Robèrt Misset

Met Jeroen Trommel als een voortreffelijke vervanger van de geblesseerde aanvoerder Reinder Nummerdor lieten de volleyballers zich niet imponeren door de heksenketel in de Leipziger Arena. In drie sets (25-21, 25-23, en een voor Duitsland vernederende 25-17) bewezen ze zichzelf in dubbel opzicht een dienst.

Nederland schakelde gisteravond immers de enige ploeg uit die de weg naar Athene reeds in Leipzig had kunnen afsluiten. Nu weet het volleybalteam zich ook bij een nederlaag tegen Rusland verzekerd van een herkansing in mei. Ondanks twee nederlagen had Duitsland zich bij de laatste vier gevoegd, maar de ploeg van de Roemeense bondscoach Moculescu reikte tegen Nederland duidelijk boven zijn macht.

De welhaast overspannen ambiance in de Leipziger Arena, waar de massa door twee speakers werd opgezweept, keerde zich uitgerekend tegen de thuisploeg. Na nerveus rallyspel van beide kanten bezweek Duitsland in de slotfase van de eerste set onder de druk. Weer was het routinier Richard Schuil, die zijn wankelmoedige ploeg met een geniepige sprongservice overheid hield.

Met een mazzelbal via de rug van aanvaller Andrae sloeg de 30-jarige Fries op 21-21 een gaatje, waarna de Duitsers verkrampten en de set met knullige fouten uit handen gaven. Omdat de soms met zichzelf worstelende spelverdeler Nico Freriks zijn middenaanvallers Rob Bontje en Mike van der Goor nauwelijks wist te bereiken, was Nederland ook in de tweede set een auto, die op twee wielen de finish haalde.

Dit keer speelde Guido Görtzen een hoofdrol in de beslissende fase, door zijn ploeg eerst op 23-21 te brengen om vervolgens de Duitsers na een onnodige gele kaart weer dichterbij te laten komen. De Italiaanse arbiter Menghini bestrafte een provocerende beweging van de 33-jarige Görtzen, waarna de Limburger zijn fout meteen corrigeerde met een smash via het Duitse blok: 24-22.

Een Duitse servicefout op het tweede setpoint hielp de Nederlandse ploeg over de drempel, waarna het gastland in de derde reeks werd vernederd. Met uitstekende opslagen toonde Trommel zich al koelbloedig in de tweede set. In de derde reeks was de linkshandige aanvaller, die aanvankelijk uit de wind gehouden werd, helemaal los en verzilverde hij elke set-up van Freriks, ook zijn teamgenoot bij Omniworld.

De tegen Frankrijk zo ongelukkig door zijn enkel geklapte Nummerdor hoopt over twee weken weer fit te zijn en hield de mogelijkheid open dat hij zijn ploeg vandaag in de finale tegen Rusland een rondje in het achterveld kan assisteren. Zoals de 23-jarige Trommel zich tegen Duitsland manifesteerde, kan Goedkoop hem echter ook met een gerust opstellen tegen Rusland.

Hoewel Nederland in vier duels nog geen set verspeelde, staat het vanmiddag in Leipzig voor de zwaarste krachtproef. Maar ondanks vier overwinningen tijdens de oefenserie in Almelo en Apeldoorn zullen de Russen hun pijnlijke nederlaag tegen Nederland op het EK in Duitsland nog niet zijn vergeten. Ook Rusland verloor gisteravond in de halve finale tegen Frankrijk geen set.

Toch zal het de technische staf van Nederland niet ontgaan zijn dat het team van coach Tsjipoelin enkele haarscheurtjes vertoonde. Met een uitgekiende servicetactiek, waarbij vooral de Russische debutant Khtei onder vuur werd genomen, domineerden de Fransen de eerste set. Een dubbele wissel bij de Russen bracht uitkomst. Met snoeiharde smashes loodste invaller Baranov zijn team naar setwinst: 25-23.

Prompt trokken de Russen met Dineikin (2.15 meter) en Kazakov (2.17) weer hun vertrouwde muur op en boden de mentaal geknakte Fransen alleen nog tegenstand in het derde bedrijf. Na een indrukwekkend kill-blok van Koelesjov (2.06) op matchpoint bereikte Rusland soepel de finale, waarin Nederland de rode machine met creatief aanvalspel en veel servicedruk moet zien te ontregelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden