Volleyballers zetten eerste stap richting EK

In een povere en weinig inspirerende omgeving zetten de Nederlandse volleyballers gisteren een aarzelende maar tegelijkertijd bemoedigende stap in de richting van het Europees kampioenschap....

Van onze verslaggeefster Tynke Landsmeer

Afgelopen zondag speelde Nummerdor nog met zijn club Milaan om een plaats in de finale van de sterke Italiaanse competitie, donderdag stond hij met de Nederlandse ploeg op het vliegveld van Macedonië. De overgang had niet groter kunnen zijn, en hoewel de aanvoerder in eerste instantie nog klaagde over motivatieproblemen herstelde hij razendsnel van die teleurstelling.

Het gemak waarmee hij zich nagenoeg zonder voorbereiding weer in de ploeg bewoog was veelzeggend over de veelzijdigheid van de passer/loper. 'Tot mijn verbazing ging de aanpassing nog vrij snel, als je eenmaal in die hal staat dan komt de wedstrijdspanning vanzelf weer. Maar je hoeft mij niet te vragen waar ik op dit moment liever gespeeld zou hebben.'

Bij zijn Italiaanse club weet Nummerdor precies waar hij aan toe is, het Nederlands team daarentegen kent weinig zekerheden. Plaatsing voor het EK is al een lastige opgave op zich, maar wat er daarna met de ploeg, het programma en de spelers zal gebeuren is geheel onduidelijk sinds de topvolleyballers in de nieuwe stichting Pro Volley zijn ondergebracht.

Dat zijn overigens niet eens de grootste zorgen van de 26-jarige Elburger. Nummerdor worstelt al jaren met een onwillige en pijnlijke rechterschouder en die problemen zijn dit seizoen alleen maar toegenomen. Na het toernooi zal hij zich door een Nederlandse specialist laten onderzoeken om vast te stellen of een operatie noodzakelijk zal zijn voor een verlenging van zijn profbestaan.

Hoewel hij ondanks de pijnstillers meer dan eens naar de gekwetste schouder greep, was er in zijn aanvallende spel gisteren weinig te merken van het lichamelijke ongemak. De individuele kwaliteiten van de internationals staan dan ook nauwelijks ter discussie, het zijn vooral de wel erg smalle basis en de veel te korte voorbereiding die dit weekeinde onderwerpen van zorg zijn voor de bondscoach.

Deels door blessures, deels door de late terugkeer van de spelers uit de diverse competities is de ploeg nauwelijks op elkaar ingespeeld. Dat gebrek aan afstemming was vooral in de derde set goed merkbaar, waar automatismen ontbraken en er wellicht ook enig concentratiegebrek het spel binnensloop. De set ging daarom onnodig verloren en dat temperde de feestvreugde wel degelijk. De ploeg weet dat het zich in de strijd om de laatste zes EK-plaatsen weinig uitglijders meer kan veroorloven.

De 3-1 winst op Slovenië in de sjofele Parkhal in Strumica was in dat opzicht daarom behalve bemoedigend ook zeker aarzelend te noemen. De kwetsbare posities zijn zonder twijfel de spelverdeling en de middenpositie. Spelverdeler Nico Freriks, die zich vorige week tegen Brazilië nog aan de rug blesseerde, was opnieuw eerste keus van bondscoach Bert Goedkoop, hoewel de speler van de Belgische kampioen Maaseik nauwelijks wedstrijdritme in de benen heeft.

Hoewel hem was verzekerd dat hij eerste keus zou zijn bij Maaseik, belandde hij daar op de bank. Goedkoop onderkende die problemen maar vindt Freriks altijd nog een betere optie dan de zeven jaar oudere Dirk-Jan van Gendt, die in de Nederlandse competitie met zijn ploeg Capelle in de play-offs en om de beker speelde.

Freriks beschaamde het vertrouwen van de bondscoach overigens niet, maar de vraag is of hij zich ook tegenover sterkere tegenstanders staande kan houden. Het is voor een belangrijk deel aan de kracht en ervaring van de spelers rondom hem in het team te danken dat hij op dit niveau kan meedraaien.

De foutjes werden afgewisseld met verrassende combinaties met vooral Guido Görtzen en Mike van de Goor, wat gezien de korte voorbereiding zeker ook bewondering wekte. Reden voor tevredenheid, maar zeker geen reden tot al te uitbundige taferelen, vond de ploeg. Richard Schuil: 'We hebben pas reden om te lachen als we ons hebben gekwalificeerd. Eerder niet helaas.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden