Volleyballers op karakter langs Italië

De Italiaanse volleyballers verschenen fris en uitgerust aan de start van de World League finale, maar al na één set bleek dat fitheid niet automatisch garant staat voor succes....

TYNKE LANDSMEER

Van onze verslaggeefster

Tynke Landsmeer

MILAAN

De belabberde conditionele staat van de spelers kwam in de eerste set pijnlijk aan het licht. Italië walste moeiteloos over Nederland heen, dat serverend en passend ver onder de maat bleef. De Italiaan Giani, na een langdurige blessure weer fit op het midden acterend, speelde met het Nederlandse blok als ware het standbeelden.

De poppen kwamen pas weer tot leven op het moment dat ook Italië fout op fout stapelde. Van het verwachte spektakelstuk, met duizenden enthousiaste mensen op de banken, was geen sprake. Het in een buitenwijk van Milaan gelegen Forum, dat plaats biedt aan meer dan tienduizend mensen, was nog niet voor de helft gevuld, en ook het duel kreeg geen moment de allure die van een ontmoeting tussen de beide toplanden mag worden verwacht.

Vanaf de start werd direct duidelijk dat Italië goed voorbereid en vooral fris aan het toernooi begon. De zware halve finales mocht de ploeg aan zich voorbij laten gaan, omdat ze zich als gastland automatisch had geplaatst. Binnen twee minuten keek de ploeg van Gerbrands dan ook tegen een 5-0 achterstand aan. Het aanvals- en serveergeweld van de Italianen sloeg Nederland volledig lam.

Geen moment wist de ploeg greep te krijgen op de wedstrijd. Misverstanden wisselden zich af met onnodige fouten in de aanval. De enige die in die periode, net als overigens de rest van de wedstrijd, een ruime voldoende scoorde was Reinder Nummerdor. Met zijn aanval scoorde hij honderd procent.

In de tweede set waren de rollen prompt omgedraaid. In een mum van tijd stonden de Italianen met 5-1 achter. Het was alsof de volleyballers van Toon Gerbrands de vermoeide spieren weer hadden opgewarmd en alle pijntjes en kwalen van zich hadden afgeschud. Italië raakte daarentegen snel uit zijn concentratie en had vervolgens geen verweer tegen het degelijke spel van de olympisch kampioen.

Bij het Italiaanse team, dat al zes World League titels achter zijn naam heeft staan, maakten Bracci en Pippi (als libero) hun rentree. Zij waren er in Rotterdam, waar Nederland bijna drie uur nodig had om de ploeg in drie sets te verslaan, niet bij. Giani, die in Ahoy' wegens een blessure de libero-positie bezette, verscheen nu weer fit op het midden, maar kon het hoge niveau van de eerste set niet lang vasthouden.

Na twee uur en een kwartier (15-9, 13-15, 4-15, 5-15) vierden de Nederlandse spelers al een klein feestje, want met de winst is een belangrijke stap in de richting naar de pot met één miljoen gulden gezet. De laatste wedstrijd, zondag tegen Cuba, zal dan wel eens cruciaal kunnen zijn.

De ploeg maakte in de openingswedstrijd tegen Rusland een supergemotiveerde indruk. De spelers mogen dit jaar in de Italiaanse competitie uitkomen en wilden op hun mogelijk toekomstige werkgevers een onuitwisbare indruk achterlaten. Dat ging ze zeer eenvoudig af.

Slechts drie sets had Cuba nodig om de Russen te verslaan, die hoogstandjes (woensdag tegen Brazilië) afwisselen met zeer slechte en vooral chaotische optredens (dinsdag tegen Nederland).

De tweede set bleek cruciaal. Na een achterstand van 7-3 kwamen de Cubanen sterk terug aan de hand van uitblinker Osvaldo Hernandez. Ook in de eerste set verzuimde Rusland een setpunt te verzilveren en ging de winst toch nog naar Cuba.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden