Volleyballers na spectaculair gevecht alsnog veroordeeld tot sluiproute

Na een spectaculair gevecht in de met 12 duizend toeschouwers uitverkochte en dampende Time Arena Armeets in Sofia met Bulgarije zijn de Nederlandse volleyballers bij het EK alsnog veroordeeld tot een sluiproute via de tussenronde. Na de nederlaag in vijf sets (29-27, 20-25, 28-26, 23-25, 17-15) treffen de mannen dinsdag Slovenië, de nummer drie in poule C.

De Bulgaarse Teodor Tedorov (R) smasht de bal in de richting van de Nederlandse spelers Dick Kooy (L) en Jasper Diefenbach (M). Beeld EPA

De Bulgaren behoren al jaren tot de wereldtop en eindigden bij de Spelen van Londen in 2012 nog als vierde. Bijna alle spelers zijn langer dan twee meter en vooral de geblokte Aleksiev fungeert met zijn mokerslagen als de `Jerommeke' van Bulgarije. In de bloedstollende slotfase van de eerste set maakte de Bulgaarse opslag het verschil, nadat Nederland twee setpoints had verspeeld.

Penchev had al twee keer gescoord met zijn `jump float' en daarmee de kwetsbaarheid van topscorer Kooy benadrukt. De hardhitter kraakt meestal als eerste, wanneer de tegenstander de servicedruk opvoert. De invallers Ter Horst en Andringa kregen de servicepass evenmin onder controle. Op 28-27 besliste Penchev de set met een ace.

Ook tot hun eigen verbazing speelden de volleyballers tegen Bulgarije voor groepswinst en daarmee rechtstreekse plaatsing in de kwartfinales van het EK. Na een gênant pokerspel van de Belgische bondscoach Vital Heijnen eindigde Duitsland immers op de door hem gewenste derde plaats in groep A.

Opzettelijk

Heijnen wenste wereldkampioen Polen te ontlopen in de kwartfinales en krijgt nu zijn zin, mits de Duitsers de tussenronde overleven. Zelden verloor een ploeg zo opzettelijk als de nummer 3 van het WK in 2014, al werkte die tactiek tegen Nederland pas na een bizarre vijfsetter.

Nadat Duitsland in de vijfde set twee matchpoints had weggewerkt, was een beroep op de videoscheidsrechter nodig om Nederland met 15-13 te laten ontsnappen. Het was al merkwaardig dat de scheidsrechters de opzichtige netfout van de Duitse blokkeerder was ontgaan. Zijn lachende gezicht verried dat een nederlaag was ingecalculeerd.

Coach Vermeulen hekelde het `onsportieve gedrag' van de Duitsers en erkende dat al tijdens de time-outs stevig werd gevloekt. `Dit hoor je niet te doen', zei Vermeulen. Hoewel de Duitse volleyballers hun sport in diskrediet brachten, pakte de gok van Heijnen goed uit.

Dick Kooy (L) smasht de bal tegen de Bulgaar Georgi Bratoev (R). Beeld EPA

Kansloos

Met een laatste krachtsinspanning hadden de Tsjechen gastland Bulgarije tot een vijfde set gedwongen. Na de 3-2 nederlaag was Tsjechië zondag kansloos tegen het frisse Duitsland, dat geen set (25-14, 25-14, 25-16) afstond. Zo mocht Nederland niet te veel waarde toekennen aan de zege op Duitsland, maar was de ploeg wel verzekerd van deelname aan de tussenronde.

Vrijuit vlogen de volleyballers het favoriete Bulgarije naar de strot en zette de nog clubloze Kay van Dijk zichzelf weer in de etalage. De 2 meter en 14 centimeter lange aanvaller was op de diagonaal vaak ongrijpbaar. Ook tegen Bulgarije scoorde spelverdeler Nimir Abdelaziz soms als aanvaller. Hij is de kameleon, die moeiteloos van schutkleur wisselt. De setter als hakker, ook de Bulgaren snapten niet hoe Abdelaziz het voor elkaar kreeg.

De Bulgaarse spelverdeler Bratoev kon echter kiezen uit vier hoogwerkers en op het midden hanteerden Yosifov en Todorov veelvuldig de slopershamer. Bij een 16-13 achterstand constateerde Vermeulen dat zijn Bulgaarse collega Kostadinov, de verkeerde vervanger had aangewezen na het uitvallen van libero Salparov. Volgens Vermeulen was de tweede libero bij Bulgarije niet geblesseerd en voerde na Heijnen bij Duitsland ook Kostadinov een toneelstukje op.

Chaos

Na felle discussies speelde aanvaller Ivanov met een geel hesje over zijn rode shirt verder als libero. Met zes punten op rij profiteerde Nederland onmiddellijk van de chaos bij de Bulgaarse ploeg. Toen de libero in 1998 werd ingevoerd sprak icoon Ron Zwerver geringschattend over een `lulletje in een hesje'. Nu zag hij als assistent van coach Vermeulen dat Ivanov zich ook zo moet hebben gevoeld.

Bulgarije raakte compleet van slag en verloor de tweede set met 25-20. In de derde set droeg Ivanov weer een wit liberoshirt, maar het ritme bij de Bulgaren leek gebroken. De Nederlandse blokkering stond als een huis, tot zich op 22-18 een oude kwaal openbaarde. De mannen konden de set niet afmaken en op het derde setpunt voor Bulgarije noteerde invaller Gradinarov een ace met een spetterende sprongservice.

De 38-jarige Nikolov was bij Bulgarije ook een baken van rust, toen de ploeg ook in de vierde set tot een inhaalrace werd gedwongen. Dit keer verkrampte het Nederlandse team niet op 23-23. Na de dubbele wissel met spelverdeler Van Harskamp en de linkshandige Klapwijk op de diagonaal forceerde Rauwerdink een vijfde set.

Finish

In die tiebreak bleven Van Harskamp en Klapwijk staan voor Abdelaziz en Van Dijk en werd Kooy na alweer een stopfout meteen vervangen door Thijs ter Horst. Ook nu snelden Nederland en Bulgarije schouder aan schouder naar de finish. Op 11-11 keerden Abdelaziz en Van Dijk weer terug. Met zijn machtige sprongservice zette Abdelaziz meteen de Bulgaarse passlijn onder druk.

Met een fantastisch killblok van Van Dijk op Penchev overleefde Nederland een matchpoint op 14-13. Met een smash op rechtsvoor werkte Van Dijk ook een tweede matchpoint voor Bulgarije weg, waarna hij de bal meters uitsloeg op de service. Uiteindelijk gaf de ervaring van Nikolov de doorslag. Hij timmerde de bal op 16-15 in het Nederlandse veld en loodste Bulgarije naar de kwartfinales.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.