Volleyballers lijden verlies tegen Chinezen

De volleyballers hebben de openingswedstrijd van het toernooi om de World Grand Champions Cup verloren. De opportunistische Chinezen gaven het met succes verwende Nederland er ongenadig van langs: 1-3 (13-15, 10-15, 15-12, 5-15)....

ANP

ANP

OSAKA

De prestatie was ondermaats en op een aantal belangrijke punten na belabberd. Routinier Henk-Jan Held had weinig inbreng. De vaste passers Guido Görtzen en Reinder Nummerdor, ver onder hun EK-vorm, maakten het Misha Latuhihin knap moeilijk, zo niet onmogelijk Peter Blangé als spelverdeler te doen vergeten.

Daarmee hing veel, te veel af van Bas van de Goor, die ook niet geweldig begon, maar zich uiteindelijk zelf naar acceptabel niveau trok, en van Richard Schuil. De laatste had misschien meer moeten scoren, maar ruimde genoeg puin en onderscheidde zich daarnaast serverend.

Met Robert van Es en Mike van de Goor in samenwerking met vrije verdediger Jochem de Gruijter brak het licht ook niet door. 'China keek tegen ons op. Wij hebben dat beeld van ons domweg weggegeven. Er was geen bezieling. Je verliest beschamend door niet met elkaar te spelen maar ieder voor zich', bitste aanvoerder Van de Goor terecht.

Nederland deed zich zelf de strop om, maar de nieuwe tijdregel (STLPS) - na 25 minuten rallypointtelling - trok het touw ongegeneerd hard aan. Het beknibbelen op de wedstrijdduur zou wel eens hele nare bijwerkingen kunnen hebben. Zozeer dat het middel erger kan blijken dan de kwaal.

Zeker voor teams, die dank zij hun sterke side-out-spel (vertrouwen op de snelle serviceherovering en wachten op de scoringskans) groot zijn geworden: Nederland, Cuba, Italië, Brazilië, Rusland, Joegoslavië. Kortom de huidige wereldtop.

Nederland - China was vlaggetjesdag. In elke set na 20 minuten de gele op de jurytafel en vijf minuten later de rode. Nederland kreeg er direct mee te maken, in de eerste set bij 12-10 voor en de opslag aan Chinese kant. China riskeerde alles en kreeg met enig geluk voor betrekkelijk weinig inspanning een enorme beloning: de onverwachte ommekeer, de belangrijke eerste setwinst en veel zelfvertrouwen.

Die Chinese opleving kon vooral Nederland zich aanrekenen. Veel schrijnender was het verloop van de vierde set. En daar moet behalve Nederland de FIVB over gaan nadenken. De ploeg van Toon Gerbrands stond namelijk na 25 minuten met 5-12 achter, toen de tijdregel inging.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden