Volleyballers leveren alleen wat lengte in

Het na-Olympisch jaar belooft veel voor het Nederlands volleybalteam. De kampioensploeg van Atlanta zal op het hoogtepunt van de internationale zomer, het EK in eigen land, nog voor vijfzesde intact zijn....

Van onze verslaggever

John Volkers

GRONINGEN

Met twee van de zes gouden basisspelers bleek Nederland bij de ouverture van de World Volleybal League - de achtste editie reeds - al heel wat mans. Slechts Bas van de Goor, de nieuwe captain, en Guido Görtzen, de stille kracht, waren beschikbaar voor de dubbel tegen Zuid-Korea.

De rijpe en talentrijke aanvulling (Schuil, Latuhihin, Mike van de Goor en Nummerdor) bood voldoende compensatie om de Aziaten twee duels achter elkaar (3-1 en 3-0) de internationale verhoudingen te laten gevoelen. De Olympisch kampioen leed in tien jaar en 25 ontmoetingen slechts één nederlaag (WVL'93) tegen de Koreanen.

Westuropese lengte en kracht zijn voldoende om de Koreanen op afstand te houden. De teams uit het verre oosten hebben altijd vele centimeters goed te maken en moeten vooral leunen op hun excellente verdedigingstechnieken. De libero, de nieuwe vrije verdediger achterin, bleek in Koreaanse uitvoering zowaar een wapen.

Neo-bondscoach Gerbrands, grappend: 'Maar wij doen dat niet. Dat gele hesje is niet leuk voor onze sponsor.' Serieuzer: 'Wij vallen met vijf mensen aan. We zouden met zo'n libero één optie kwijtraken.'

Korea had in de lang niet volle Martinihal in Groningen zo waar het geluk dat het Nederlands team in zijn nieuwbakken uitvoering lengte heeft moeten inleveren. De min was volgens de boekjes 20 centimeter; in werkelijkheid was het slechts dertien centimeter, voornamelijk voor het conto van spelverdeler Latuhihin die met zijn 1.89 fors minder inbrengt dan Blangé (2.05).

Mike van de Goor, op papier 2.04, in werkelijkheid 2.06, en Schuil, ook 2.04, zorgen echter voor behoorlijke plussen ten opzichte van Held (2.00) en Van der Meulen (2.01). De vervanger van Zwerver, voorlopig Reinder Nummerdor, werd in de berekeningen gecalculeerd op 1.89. Het 20-jarige talent uit Elburg is de laatste jaren gegroeid, tot 1.94. 'En hij heeft heel lange armen', meldde zijn vader. Zijn officieel opgegeven slaghoogte, 3.35, zou wel eens niet kunnen kloppen.

Nummerdor, in het Olympisch jaar door Alberda in de ijskast gehouden, trok in de duels tegen Zuid-Korea de aandacht. Hij stond goed te passen, het ontvangen van de vijandelijke service is volgens Gerbrands zijn voornaamste taak. De superpasser, in die kwaliteit de opvolger van Grabert, bleek vanaf de opslaglijn ook heel wat in zijn mars te hebben. De Nederlandse Samuele Papi mocht de tweede dag van coach Gerbrands met alle risico's serveren en haalde met zijn swingende klappen drie hele en twee halve aces, een score van Zwerveriaans gehalte.

Nummerdor, een jongen geboren voor het volleybal, speelde op de plaats die in Gerbrands' originele plannen was voorbeschikt voor Richard Schuil. De slepende schouderblessure van diagonaal-aanvaller Van der Meulen deed Schuil echter toch weer libero-positie belanden. Daar was hij vorig jaar al tweede man. Officieel was die stand-in positie nu voor Broere.

Gerbrands wil Schuil echter mondjesmaat laten wennen aan het pass-werk. 'Je kunt iemand niet binnen twee dagen zo'n positie laten innemen. Het scenario is dat Schuil pas op het Europees kampioenschap zo ver moet zijn.' De beoogde formatie blijft derhalve Blangé, Bas van de Goor, Held, Görtzen, Schuil en Van der Meulen.

De bondscoach wil zijn zes beste mensen op het veld. Reserves moeten zich daarom niet al te veel illusies maken. 'Een groot toernooi speel je met zeven, acht spelers.' Tegen Korea mochten Van Es en Cristina even van de bank komen. Voor Denkers, Broere en Van Kuijk was geen speeltijd. Van der Meulen stond erbij voor de show en de interviews. 'Ik kan wel slaan, maar niet hard slaan. Ik moet voorzichtig zijn.'

Vertrouwen geven aan de mensen die de eerste keuze zijn, draagt in de visie van Alberda's opvolger sterk bij aan de ontwikkeling van jeugdige spelers. 'Als ze onder moeilijke omstandigheden overeind blijven, heb je er weer eentje bij', zo redeneerde Gerbrands hardop over zijn aanpak met Nummerdor.

Van de nieuwkomers verried Mike van de Goor zijn mogelijkheden. De jongere broer van baas Bas is rustig, leest goed bij het blokkeren en heeft een flitsende klap in de handen. Schuils kwaliteiten zijn bekend. Hij was niet voor niets de beste aanvaller in de vierkamp om de Europa Cup voor landskampioenen. Sindsdien azen Italiaanse clubs op de troef van het Belgische Maaseik.

Latuhihin debuteerde als eerste man in de spelverdeling, de positie die vier jaar op rij - sinds het afhaken van Avital Selinger - voorbehouden was aan Blangé. De 26-jarige Limburger speelde tegen de Koreanen behoorlijke wedstrijden. Zijn voornaamste pre volgens Gerbrands: 'Hij is coachbaar.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden