Volleyballers gaan ten onder in Pools gekkenhuis

Op een dolle avond in het internationale volleybal stonden twee olympische kampioensploegen tegenover elkaar. Nederland, de verrassing van Atlanta '96, en Polen, twintig jaar eerder de heerser in Montreal, beukten met daverend geweld op elkaar in....

Van onze verslaggever John Volkers

De Polen, gedrogeerd door de aanmoedigingen van achtduizend supporters, sloegen het hardst. De wedstrijd werd vooral beslist van de opslaglijn. De betere service-receptie van de Poolse passers deed de wedstrijd ten slotte in Oost-Europees voordeel eindigen: 3-1 (18-25, 25-19, 25-20, 25-18).

Nederland ging vooral ten onder aan de waanzinnige omstandigheden in het Spodek, de arena van Katowice. Internationaal geharde spelers als Van de Goor, Blangé maar ook Cristina bleven redelijk koel, maar anderen konden zich nauwelijks staande houden onder het geloei van de tribunes. De communicatie in het veld diende in het gekkenhuis non-verbaal te geschieden.

Het was de avond dat de herinnering aan Rotterdam '92 herleefde. Toen knokten Nederland en Polen, tot en met de finaledag, om een plaats in het olympisch toernooi van Barcelona. Op een stille woensdagavond in Ahoy' wonnen de Polen. In de herkansing op een dwaze zondagmiddag kreeg het Nederlands team de steun van achtduizend fans en walste over de arme Polen heen.

De vierde olympische eindronde op rij (na Seoul, Barcelona en Atlanta) is voor Nederland na de nederlaag van gisteravond ver weg. Vooraf had coach Gerbrands als doel gesteld een van de twee topwedstrijden van het OKT2 te winnen, maar beide keren, woensdag tegen Joegoslavië, en gisteren tegen Polen, mislukte dat streven.

Nederland is voor het slot van de voorronde aan de goden, liever gezegd de Joegoslaven, overgeleverd. De al geplaatste ranglijstaanvoerders dienen te winnen van Polen. Als Nederland met maximaal verschil wint van Bulgarije, is de finale van zondag alsnog bereikt. Wanneer de Nederlanders in voornoemde geval echter één set laten liggen, gaan de Bulgaren door.

Vooraf leek de zo geplaagde olympische titelverdediger nog een aardige kans te maken de zaak in eigen hand te houden. Polen, de verbleekte grootmacht uit het verleden, had minder goede antecedenten: elfde in Atlanta en zeventiende op het WK van Japan.

Beide teams begonnen gehavend aan het titanenduel. Het zware toernooi had voor de twee favoriete ploegen zijn tol reeds geëist. Polen moest de reus Nowak (2.15 m) missen. De Nederlandse ploeg kende zeker zoveel malheur. Gisteren was de dag dat de rug van passer-loper Nummerdor definitief dienst weigerde. Diagonaal-aanvaller Schuil, kampend met een pijnlijke knie, probeerde het nog in de wedstrijd, speelde een aardige eerste set, maar moest halverwege erkennen dat hij beter plaats kon maken voor een fitte kracht.

De vervangers in het Nederlands team waren uitermate jong en onervaren. Op Nummerdors plaats kwam de 20-jarige Justin Sombroek. De jongeling uit de Zaan, actief voor landskampioen Dynamo, mocht ervaren wat een kolkende arena voorstelt. Ook Martijn Dieleman, de 21-jarige stand-in voor Schuil, kreeg een avond die hij zijn hele leven niet zal vergeten.

De Poolse furie was hem teveel. Op het matchpoint van de Polen maakte hij een simpele technische fout. Hij had was al dermate lamgeslagen dat hij als verdoofd naar de kant sjokte.

In de eerste set was Nederland nog doof geweest voor het ongelooflijke lawaai dat de Silezische fans produceerden. Het voor Polen negatieve scoreverloop kon de aanhang niet stil krijgen. De Nederlandse ploeg legde met zwaar geschut van de servicelijn de opponent direct de wil op (18-25).

In het tweede spel was een serie van het Poolse servicekanon Papke voldoende om de zaal op te zwepen tot orkaankracht. Bij de Polen stroomde de adrenaline en via 17-12 kwam het team de eerste klap teboven (19-25). De Poolse trein was volledig op stoom gekomen. In de derde set denderde de thuisploeg zonder vaart terug te nemen door. Elke Nederlandse aarzeling werd schrikbarend hard afgestraft: 20-25.

In de vierde set herhaalde het patroon van de derde zich. Nederland was het gejaagde wild (18-25) en sloop na de afstraffing, vooral door het Poolse blokkeergeweld, uit de vijandige kooi.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden