Volleybalcoach Jamie Morrison ontslagen na slechte resultaten vrouwenploeg

De volleybalbond heeft bondscoach Jamie Morrison afgerekend op het gebrek aan resultaten van de nationale vrouwenploeg. Dat maakte deze zomer, een waar rampseizoen met een gemiste olympische kwalificatie en een mislukt Europees kampioenschap, een zware val op het internationale niveau. Morrison was eindverantwoordelijk voor die magere resultaten en heeft per direct zijn congé gekregen.

John Volkers
Jamie Morrisson met zijn spelers vorige maand tijdens het wereldkampioenschap in Japan. Beeld BSR Agency
Jamie Morrisson met zijn spelers vorige maand tijdens het wereldkampioenschap in Japan.Beeld BSR Agency

De man die namens volleybalbond Nevobo een definitieve streep door het dienstverband met de Amerikaan plaatste was technisch directeur Joop Alberda. Hij zei zaterdag niet anders te kunnen na een zomer, waarin het vertrouwen als zand door de vingers was gegaan.

‘We hadden een bepaald doel voor ogen. Dat doel begon uit het zicht te raken. Er werden veel wedstrijden verloren. Het vertrouwen neemt af. Op een gegeven moment is het vertrouwen voor het grootste deel weg. Het einde van de rit komt dan in zicht. Toen hebben we het einde van die rit maar naar ons toegetrokken. Zodat de speelsters een schone bladzijde krijgen om opnieuw te beginnen’, aldus Alberda in zijn uitleg.

Beste prestatie

Jamie Morrison (38) werd in februari 2017 gepresenteerd als opvolger van de plots vertrokken Italiaan Giovanni Guidetti die na enkele fraaie toernooien zijn contract inleverde. Morrison behaalde in zijn eerste twee jaar als bondscoach stevige resultaten. De nationale vrouwenploeg haalde onder zijn leiding de eindronde van de World Grand Prix en de Volleyball Nations League. Daarnaast werd op het EK van 2017 zilver gehaald en in 2018 eindigde Nederland op het WK als vierde, de beste prestatie uit de geschiedenis van het vrouwenteam.

Dit jaar raakten Nederland en Morrison het spoor bijster. De Nations League werd met reserves gespeeld, om de vaste krachten rust te geven. Dat bleek geen goede beslissing. In het olympisch kwalificatietoernooi van Sicilië, begin augustus, werd de beslissende wedstrijd tegen gastland Italië verpletterend en zelfs vernederend verloren: 0-3. Op het EK moest Nederland in de kwartfinale met dezelfde setcijfers buigen voor Turkije. Daarna werd de World Cup in Japan in september een opeenstapeling van teleurstellingen. Het team eindigde als achtste, verloor liefst zes van de elf wedstrijden.

Technisch directeur Alberda reisde toen naar Japan voor een tweede reeks van gesprekken met de spelersraad. Die evaluatie had hij ook al gevoerd in Turkije, na de uitschakeling op het EK. Onduidelijk is of de speelsters direct van Morrison af wilden. Alberda zegt dat er ‘veel meer actoren in het proces’ actief waren. Dat er, die gehoord hebbende, geen andere beslissing was dan afscheid te nemen van Morrison.

Laatste kans

Haast was geboden omdat begin januari de laatste kans op olympische kwalificatie zich op Nederlandse bodem gaat afspelen. De Nevobo heeft de voorbije week het recht verworven het OKT2, met één ticket voor acht deelnemende landen uit Europa, in Apeldoorn te houden. Het thuisvoordeel voor Nederland was de bond veel geld waard. Er wordt gesproken van een bedrag van een miljoen euro. Het toernooi dat van 7 tot 12 januari duurt kent als deelnemers Nederland, Turkije, Duitsland, Bulgarije, Polen, België, Kroatië en Azerbeidzjan.

Zondag begint volgens Alberda de zoektocht naar een opvolger voor Morrison. Hij zegt nog geen actie te hebben ondernomen. ‘Wij hebben in volstrekte waardigheid afscheid willen nemen van Morrison.’

De Amerikaan reageerde in een persbericht van de Nevobo met een mengeling van teleurstelling en realisme. Morrison: ‘De afgelopen drie jaar heb ik mij met hart en ziel ingezet voor het Nederlands volleybalteam. Echter in 2019 hebben we onze doelen niet gehaald en daar ben ik verantwoordelijk voor. Ik had de klus, waaraan ik begon in 2017, richting Tokio graag afgemaakt, maar dat zit er nu niet meer in. Ik wens het team en het programma alle succes voor de toekomst.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden