Volleybalbond blijft op eigen wijze tellen, dus zonder RPS

'Het rally-point systeem maakt de sport kapot.' Verontruste volleyballers hebben zich de afgelopen maanden in deze bewoordingen vaak tot de bond gericht....

Van onze verslaggever

De nieuwe puntentelling - 25 punten per set, elke bal een punt, ook uit de opslag van de tegenpartij kan gescoord worden - is al in januari in de eredivisie van kracht geworden. De lager spelende teams zouden aanvankelijk komend seizoen worden geconfronteerd met de revolutionaire telmethode.

De internationale federatie FIVB had aanvankelijk 1 januari 2000 als deadline voor de invoering gesteld. Voorzitter Van Zwieten van de NeVoBo heeft zijn 140 duizend leden gisteren geschreven dat pas bij aanvang van het volleybalseizoen 2000/2001, het RPS wordt ingevoerd.

De bond zegt zich uitgebreid geörienteerd te hebben op de gevolgen van de nieuwe telling. Een set duurt nu gemiddeld achttien minuten, zowel bij mannen als vrouwenwedstrijden. Voorheen was dat 25 minuten. Wedstrijden variëren nu qua duur van ruim vijftig minuten (3-0 in sets) tot bijna anderhalf uur (3-2).

Het afnemen van de wedstrijdlengte vormt het grootste bezwaar van de gemiddelde volleyballer in het land. De NeVoBo wil 'met behoud van de essentie van het nieuwe systeem' het aantal te spelen sets aanpassen, zodat de wedstrijden de gewenste tijdsduur kunnen krijgen.

In de sectorraden van de bond is het idee gelanceerd in de toekomst een vast aantal sets te spelen. Vijf sets (met 5-0, 4-1 of 3-2 winnen en verliezen zijn de mogelijkheden) heeft de voorkeur. Daaromtrent wordt nieuw onderzoek gedaan.

De NeVoBo wacht de internationale ontwikkelingen over het betwiste RPS af. Dat draagt officieel nog steeds een experimenteel karakter.

In het toonaangevende Italië wordt bijvoorbeeld nog het ouderwetse systeem, met sets tot 15 en scores alleen uit eigen opslag, gehanteerd.

Het RPS wordt in de landencompetitie van de World League komende zomer bovendien voorgeschreven met een beslissend verschil van drie punten per set: 25-23 kan geen setscore meer zijn, dat hoort 26-23 te worden. Nederland, ingeschreven met het mannenteam van Gerbrands, heeft zich akkoord verklaard met dat zoveelste experiment, volgens criticasters allemaal geëntameerd met slechts één bedoeling: de verbetering van de mediagevoeligheid van het volleybal.

De FIVB wil dit najaar de vele suggesties voor correcties inventariseren en pas tijdens het congres van september 2000, in Sydney, nieuwe regels uitvaardigen. Woordvoerder Duurkoop van de NeVoBo: 'Je weet bij god niet wat Acosta (FIVB-voorzitter) straks weer gaat verruimen of bijstellen. In elk geval is het RPS een mooi instrument om de tijd te beheersen. En de play-offs bij de mannen bewijzen de attractiewaarde van de nieuwe regels.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden